Prețurile aurului au depășit 2700 $ pe uncie pentru prima dată din mijlocul lunii decembrie.
Prețul futures-ului pe aur pentru februarie la Bursa de Mărfuri din Chicago (CME) a crescut cu 0,46% ajungând la 2703,4 $ pe uncie. Cotațiile au depășit pentru prima dată 2700 $ pe uncie de la 13 decembrie 2024, transmite rbc.ru.
La ora 10:39, creșterea s-a temperat la 0,27%, iar futures-urile erau tranzacționate la 2698,2 $ pe uncie.
Aurul s-a scumpit pentru a patra zi consecutivă. Sprijinul pentru metalul prețios vine din menținerea tensiunilor geopolitice. Noul președinte ales al SUA, Donald Trump, urmează să preia mandatul pe 20 ianuarie, iar investitorii evaluează probabilitatea unui război comercial sau altor factori care ar putea perturba piețele și ar spori cererea pentru activele de refugiu, scrie Bloomberg.
În plus, investitorii așteaptă un raport important despre ocuparea forțată din SUA, care va oferi indicii despre perspectivele reducerii dobânzilor de către Rezerva Federală, notează Reuters. Vineri, 10 ianuarie, la ora 16:30, vor fi publicate datele privind ocuparea forțată în sectorul non-agricol. Analiștii intervievați de Reuters se așteaptă la o creștere a numărului locurilor de muncă cu 160.000 în decembrie, față de un câștig de 227.000 în noiembrie. La Reliance Securities consideră că, dacă raportul va arăta o creștere semnificativ mai mare, prețurile aurului ar putea scădea ușor.
De la începutul săptămânii, prețurile metalului prețios au crescut cu 1,7%. Creșterea de săptămâna aceasta a avut loc, în ciuda întăririi dolarului american și a creșterii randamentului obligațiunilor de trezorerie americane, factori care, de obicei, limitează creșterea aurului.
Anul trecut, aurul a fost una dintre cele mai profitabile materii prime, înregistrând o creștere de 27%. Cotațiile metalului prețios au stabilit de mai multe ori un record istoric pe fondul reducerii dobânzilor de către Rezerva Federală, creșterii rezervelor de aur ale celor mai mari bănci centrale și cererii ridicate din partea investitorilor în contextul tensiunilor geopolitice.