„Foarte important subiect pe care l-am abordat cu băncile este acest influx de capital dinspre UE. Vor veni fondurile de preaderare și le-am spus băncilor să fie pregătite, într-un an - doi, să fie pregătite să cofinanțeze. Știți cum funcționează acești bani europeni: trebuie să pună și beneficiarul o parte din resurse, undeva vreo 20-30, poate chiar 50%. Aceste resurse trebuie să vină dinspre bănci. Eu știu experiența statelor care au aferat în 2004-2007 și au fost și poticneli, ca să le spunem așa. Pentru că, poate, nu erau pregătiți”, a declarat Anca Dragu în podcastul video „Pe Agendă”.
Anca Dragu sugerează băncilor să fie atente la clienții pe care îi au în portofoliu și să încerce să îi crească, pentru ca aceștia să fie cofinanțabili. De atragerea acestor surse financiare și de implementarea acestor proiecte va depinde dezvoltarea economică a Republicii Moldova, și, nemijocit, creșterea nivelului de trai: „Bani mai mulți în economie înseamnă creștere economică mai puternică, înseamnă convergență mai rapidă, înseamnă creștere accelerată a nivelului de trai. Tocmai de aceea eu spun că acest proiect european este un proiect al prosperității, desigur și al păcii”.
Amintim că Anca Dragu este guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei începând din decembrie 2023. Aceasta are o experiență profesională de 27 de ani în domeniul economic, financiar-bancar și public. Anca Dragu a activat mai bine de zece ani ca economist la biroul local și regional al Fondului Monetar Internațional (2001-2013), apoi și-a continuat cariera la Comisia Europeană, în cadrul Directoratului general de economie şi finanțe al Comisiei Europene (DG ECFIN) (2013 – 2015), respectiv consilier al directorului general adjunct (2017 – 2019).