Actualitate

580 de milioane de lei din cele aproape 2 miliarde de lei de credite, au fost pentru cumpărarea de locuințe

Celebrul economist și finanțator Vladimir Golovatyuk a scris despre acest lucru pe pagina sa de Facebook, menționând că odată cu reducerea ratelor dobânzilor, volumul creditării populației a crescut.

Creșterea creditării de consum față de luna precedentă a fost de 300 de milioane de lei, respectiv 60 de milioane de lei, sau 17%, respectiv 11%, relatează infotag.md

„În total, de la începutul anului 2024, băncile au acordat noi împrumuturi populației în moneda națională în valoare de 10,9 miliarde de lei, ceea ce depășește cu 4,7 miliarde de lei sau 76% volumul din ianuarie-iulie 2023”, a scris expertul.

El a atras atenția că, ca și în anii precedenți, creditele cele mai preferate în anul curent au fost împrumuturile pe o perioadă de doi până la cinci ani. Aceștia au reprezentat 63% din volumul total al creditelor noi față de 69% în urmă cu un an.

„Scăderea se datorează unei creșteri de aproape trei ori a creditelor pentru achiziționarea de locuințe. Ponderea creditelor noi pentru o perioadă de cinci ani sau mai mult a fost de 30% față de 23% cu un an mai devreme”, a menționat Golovatyuk.

Rata dobânzii la creditele în lei moldovenești pentru achiziționarea de locuințe a fost de 7,38% în iulie față de 9,36% în urmă cu un an. Pentru creditele de consum, 10,62%, respectiv 12,61%.

„Cota creditelor acordate gospodăriilor în volumul total al creditelor noi a fost de 45% în iunie, iar în ianuarie-iulie de 41%. În 2024, populația practic nu a contractat împrumuturi în valută pentru achiziționarea de locuințe. Deși în ianuarie-iulie 2023 au luat echivalentul a 175 de milioane de lei”, a scris Golovatyuk.

El a menționat că pentru nevoile consumatorilor în șapte luni ale acestui an s-au primit împrumuturi în valută în valoare de 2,3 milioane lei față de 2,7 milioane cu un an mai devreme. Rata dobânzii la creditele de consum în valută a fost în iulie de 8,45% față de 9,06% în urmă cu un an.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?