Actualitate

În România, jumătate din energia consumată de Crăciun a provenit de la turbinele eoliene din Dobrogea

Ziua de Crăciun a fost o zi cu vânt bun, ceea ce s-a reflectat în producţia de energie la nivel european. Datele furnizate de WindEurope, cea mai mare organizaţie europeană destinată susţinerii industriei eoliene, arată că 19,6% din consumul de energie la nivel european a fost livrat de eoliene.

În Suedia, 65% din producţia de energie a venit din centralele eoliene, în Danemarca, 59% din energie a fost eoliană, iar în România 49% din energia consumată ieri a fost produsă de turbinele din Dobrogea.

Şi a doua zi de Crăciun este o zi foarte bună pentru producţia de energie eoliană, potrivit datelor furnizate în timp real pe site-ul Transelectrica. În prezent, 35% din producţia de energie locală este asigurată de eoliene, ceea ce face ca România să fie un exportator puternic în regiune.

Acum, România trimite peste graniţe circa 2.000 MW, o capacitate mai mare decât cea a centralei de la Cernavodă. Raportat la consum, acum eolienele produc 2.627 MW iar România consumă 5.425 MW, potrivit datelor Transelectrica.

Anul trecut, la nivel european, energia eoliană a acoperit 20% din cererea de energie. Peste jumătate din energia Danemarcei a fost generată de vânt, 30% din tot ce a consumat Germania a venit de la turbinele eoliene, iar 14% din producţia de energie a României a fost generată de morile de vânt.

Alimentarea cu energie a Europei depinde acum de vânt, iar când vântul nu este puternic acest fapt se descarcă în facturi, pentru că intră în funcţiune convenţionalele.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?