Documentul conține soluții pentru vidul legislativ constatat în hotărârile Curții Constituționale și în recomandările Curții de Conturi. Respectiv, a fost redus termenul maxim de adoptare a hotărârii de intentare a procesului de insolvabilitate de instanța de judecată de la 20 de zile la cinci zile lucrătoare. Acest lucru va fi posibil dacă debitorul declară în cererea introductivă că se află în stare de insolvabilitate și își exprimă intenția de a lichida sau de a restructura activitatea.
O altă prevedere se referă la trecerea creanțelor aferente contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în același rang cu creanțele salariale ale angajaților. Potrivit autorilor, acest lucru va avea impact pozitiv asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru că va contribui la majorarea ratei de recuperare a creanțelor respective și, de asemenea, la asigurarea drepturilor persoanelor la prestații sociale.
Legea mai conține propuneri referitoare la notificarea prealabilă formală a debitorului de către creditor, gestionarea procedurilor de insolvabilitate a întreprinderilor de stat sau municipale și a societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public, stabilirea cuantumului onorariului fix al administratorilor autorizați etc.
În lege a fost introdus plafonul de zece salarii medii pe economie, de la care poate fi inițiată procedura de insolvabilitate. Debitorul va avea dreptul să depună cererea introductivă, indiferent de valoarea creanțelor.