Veniturile la bugetul de stat se preconizează să ajungă la valoarea de 71,55 miliarde de lei, cu 6,8% mai mult decât veniturile precizate în 2024. Cheltuielile preconizate se cifrează la 85,44 miliarde de lei, cu 4,1% mai mult față de suma precizată anul trecut.
Pentru protecția socială sunt alocați 20,7 miliarde de lei, ceea ce constituie 24,3% din cheltuieli. Va crește cuantumul indemnizației unice acordate la nașterea copilului, care va ajunge la 21 350 de lei. Sunt prevăzute și compensații la energie în perioada de iarnă pentru consumatorii vulnerabili. De asemenea, a fost majorată valoarea garanțiilor acordate prin intermediul programelor „Prima Casă” și „Prima Casă Plus” de la 3 la 4,5 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor din bugetul de stat destinate sectorului învățământului este de 23%, ceea ce reprezintă aproape 20 miliarde de lei.
Pentru economie sunt alocate peste 9,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 10,7% din totalul cheltuielilor. 88% din această sumă sunt destinate pentru programe de dezvoltare a ramurii economiei.
Pentru domeniul transportului sunt prevăzute cheltuieli de peste 4,1 miliarde de lei, destinate pentru reparația și întreținerea drumurilor locale și naționale. Pentru agricultură sunt destinate 3,1 miliarde de lei, iar pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii – 176 milioane de lei.
Conform estimărilor, bugetul de stat pentru anul viitor se va solda cu un deficit de 13,89 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 4,1% din PIB.