Știri externe

Turcia, iarăși în criză din cauza dobânzilor mari

Economia Turciei a înregistrat o contracţie de 0,2% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent, acesta fiind al doilea trimestru consecutiv de contracţie, definiţia tehnică a unei recesiuni, arată datele publicate de Institutul naţional de statistică (TUIK), informează Bloomberg

În ritm anual, economia Turciei a înregistrat un avans de 2,1% în perioada iulie-septembrie, sub estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg, care mizau pe un avans de 2,5%.

Economia Turciei, evaluată la 1300 miliarde de dolari, a început să încetinească în contextul campaniei de înăsprire a politicii monetare care a început în luna iunie 2023. Între timp, Banca Turciei a dus dobânda de referinţă de la 8,5% până la 50%, pentru a coborî o inflaţie de aproape 49%. Dobânzile mari au frânat producţia industrială, chiar dacă cererea internă rămâne una solidă, unul dintre motive fiind şi achiziţiile făcute, în avans, de populaţie în ideea de a evita preţurile şi mai mari din viitor.

Datele oficiale arată că, în trimestrul iulie-septembrie 2024, consumul gospodăriilor a crescut cu 3,1% în ritm anual, în timp ce producţia industrială a scăzut cu 2,2%. „Consumul rămâne cel mai important contribuitor la creşterea PIB-ului, chiar dacă acesta a scăzut de la un trimestru la altul timp de două trimestre consecutive. Împreună cu o diminuare a volumului importurilor, atât în ritm anual, cât şi de la un trimestru la altul, asta sugerează că Turcia se apropie de un nivel la care producţia ar putea sprijini procesul dezinflaţionist", susţine Okan Ertem, economist-şef la Turk Ekonomi Bankasi AS. Banca Centrală a Turciei prognozează că inflaţia va ajunge la 44% la finalul anului curent, urmând a încetini la 21% la finele lui 2025.

La finele lunii mai, autorităţile de la Ankara se aşteptau la o inflaţie anuală de 38%, al şaselea cel mai rapid ritm de creştere a preţurilor din lume.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?