Majoritatea depozitelor erau în monedă națională (63,4%). Informațiile au fost comunicate astăzi, 6 iunie, de Nadejda Cornețel, președinta Consiliului de administrație al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, în plenul Parlamentului.
Situația financiară a sectorului bancar în anul 2023 a fost caracterizată prin creșterea activelor, creditelor, ratei fondurilor proprii, depozitelor persoanelor fizice și ale celor juridice.
Depozitele garantate la sfârșitul anului 2023 se ridicau la 29.509,0 milioane de lei, înregistrând o creștere de 58% pe parcursul anului de raportare. Acest lucru se datorează creșterii semnificative a nivelului de acoperire, dar și revizuirii criteriilor de eligibilitate a unor categorii de deponenți.
Anul 2023 a adus schimbări majore ale cadrului normativ ce reglementează activitatea de garantare a depozitelor bancare în Republica Moldova. Aceste schimbări au însemnat alinierea la prevederile cadrului normativ european și la cele mai bune practici internaționale în domeniu. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi cu privire la garantarea depozitelor în bănci, a fost instituit un nou nivel de acoperire în mărime de 100.000 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2025, nivelul de acoperire va fi majorat la 200.000 de lei, a precizat Nadejda Cornețel.
În hotărârea adoptată, Parlamentul a recomandat Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar să asigure elaborarea cadrului normativ secundar aferent schemei de garantare a depozitelor bancare, evaluarea constantă a performanțelor schemei de garantare pentru menținerea încrederii populației și creșterea gradului de educație financiară a populației.