La 31 de ani de la inițierea programului de privatizare în masă și la 30 de ani de la fondarea propriei Burse de Valori (BVM), piața de capital din Republica Moldova rămâne doar una formală. Deși încă acum 30 de ani au fost create instituțiile și infrastructura necesară funcționării ei, aceasta nu este folosită la scară largă de către companiile moldovenești pentru finanțare și de investitori pentru plasarea și multiplicarea economiilor.
Deși există un număr limitat de tranzacții la Bursa de Valori a Moldovei și în sistemul alternativ de tranzacționare, numit MTF, acestea sunt în mare parte niște tranzacții formale. Majoritatea companiilor fac tranzacții la BVM doar pentru că sunt obligate prin lege să-și înregistreze operațiunile de schimbare a proprietarului acțiunilor, cum ar fi moștenirea pe piața organizată ori să efectueze ofertele publice obligatorii.
UN VOLUM EXTREM DE LIMITAT AL PIEȚEI
Dacă privim statisticile pieței de capital, atât numărul emisiunilor de capital, cât și volumul lor sunt destul de limitate, chiar și pentru o economie atât de mică precum cea a Republicii Moldova. Acestea se rezumă la cifre de ordinul zecilor de milioane în cazul emisiunilor de constituire a societăților pe acțiuni și la cifre de ordinul sutelor de milioane în cazul emisiunilor suplimentare. Doar în ultimii doi ani, volumul total al emisiunilor suplimentare de acțiuni a ajuns să fie de ordinul miliardelor, lucru datorat, cel mai probabil, relaxării legislației fiscale din ultimii doi ani, care a scutit de impozitare profitul reinvestit. Acționarii companiilor aleg să reinvestească profitul, apelând, în special, la emisiuni de tip închis, în urma cărora acționarii existenți își măresc numărul de acțiuni proporțional cu mărimea pachetului deținut. În final, de regulă, nu se produc schimbări în structura acționariatului, nu sunt cooptați noi acționari.
De fapt, societățile pe acțiuni moldovenești sunt niște structuri închise, puțin transparente și unde nu sunt admiși noi acționari. Toate aceste calități nu pot contribui nicidecum la formarea unei piețe de capital puternice. Anul trecut, pe piața moldovenească de capital, au avut loc doar două emisiuni de constituire în valoare de 20,5 milioane de lei. Altfel spus, au fost create două societăți pe acțiuni noi cu un capital social total de 20,5 milioane de lei. Tot anul trecut, au avut loc 75 de emisiuni suplimentare de acțiuni în valoare totală de 5,17 miliarde de lei. În ce privește emisiunile de obligațiuni, care reprezintă împrumuturi directe ale companiilor de la investitori prin intermediul pieței de capital, au avut loc patru astfel de operațiuni cu un volum total de 258 milioane de lei. De altfel, statisticile Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), care supraveghează domeniul, arată că operațiunile cu obligațiuni au început a fi efectuate abia în 2021.
Pe de altă parte, dezvoltarea economică din Republica Moldova, acumularea unui volum tot mai mare de economii în rândul populației și căutarea surselor de finanțare alternativă din partea companiilor arată că încet, dar sigur, devine tot mai evidentă nevoia unei piețe de capital funcționale.
DIAGNOSTIC OPTIMIST
În a treia decadă din luna iulie, CNPF a făcut publice rezultatele unui diagnostic al pieței de capital autohtone, elaborat de programul USAID Reforme Structurale și Instituționale în Moldova. Concluziile acestuia se rezumă la faptul că piața de capital din Republica Moldova are potențial de dezvoltare, în condițiile în care țara va continua îmbunătățirea perspectivelor macroeconomice, consolidarea cadrului juridic, va susține diversificarea bazei de investitori și a sectorului corporativ. Prin urmare, există încă mulți factori care ar trebui dezvoltați pentru a ajunge la un nivel suficient de înalt, astfel încât să fie posibilă crearea unei piețe de capital funcționale, unde investitorii să-și poată plasa resursele financiare, iar companiile să se finanțeze. Dumitru Budianschi, președintele CNPF, susține că raportul de diagnostic prezentat oferă o imagine detaliată a stării actuale, a problemelor și constrângerilor cu care se confruntă piața de capital din Republica Moldova.
„În baza acestei analize complexe, vom elabora Strategia de dezvoltare a pieței de capital, care va defini acțiunile de viitor și va stabili măsurile concrete pentru stimularea creșterii și dezvoltării sustenabile a acestui sector important”, a menționat el. La rândul său, Corneliu Rusnac, manager superior de programe din cadrul USAID Moldova, a declarat că piața de capital este un pilon esențial pentru stabilizarea economică a țării prin diversificarea opțiunilor de investiții disponibile, reducând dependența de șocurile externe și sporind reziliența economică a țării. Potrivit concluziilor preliminare ale diagnosticului, dezvoltarea pieței de capital este esențială pentru creșterea economică a țării prin diversificarea posibilităților de finanțare atât pentru stat, cât și pentru sectorul privat, oferind acces la resursele financiare interne și externe. „În prezent, condițiile macroeconomice din țară sunt favorabile pentru expansiunea pieței de capital, dar, pentru a atinge pe deplin acest potențial, este necesar un cadru economic și politic stabil. De asemenea, sunt necesare măsuri pentru consolidarea infrastructurii pieței de capital și stimularea cererii și ofertei de instrumente financiare, sporirea gradului de cunoștințe financiare și educație investițională a populației”.