Сompanii

Sedera compania care construiește un mediu curat pentru generațiile viitoare

Tranziția verde, unul din obiectivele strategice ale Republicii Moldova, nu poate fi atinsă în timp util fără expertiză și investiții. Acestea pot fi asigurate de companii, care au trecut deja prin procesul dat. Sedera, o companie fondată de o basarabeancă la București, este pregătită plenar să implementeze cele mai bune practici de tranziție verde de peste Prut și în Republica Moldova.

SE CAUTĂ EXPERTIZĂ ȘI INVESTIȚII

Pentru a reuși, sunt necesare investiții ale companiilor cu experiență bogată în tranziția verde. Sedera, o companie fondată de basarabeanca Marcela Lefter la București, în 2009, are și experiență, dar și voință de a investi. Aceasta a fost creată inițial pentru a oferi asistență companiilor străine, care doreau să dezvolte afaceri sustenabile în România, pentru ca mai apoi, să gestioneze în nume propriu proiecte din sectorul energetic, cel imobiliar și cel al construcțiilor.

În timp, firma și-a consolidat poziția de dezvoltator de proiecte eoliene, în această calitate trecând Prutul în Republica Moldova. Acum, Sedera este unul dintre cei mai fervenți promotori în plan local ai ideii de tranziție verde. În prezent, compania gestionează un portofoliu de proiecte de 800 MW în România și Republica Moldova pentru companii energetice europene cu renume, circa 90% reprezentând proiecte eoliene.

NEUTRALITATEA CLIMATICĂ ÎN 2050 ESTE FEZABILĂ

Marcela Lefter este sigură că neutralitatea climatică în Republica Moldova este posibilă. Însă pentru aceasta, trebuie implementate în timp util politici menite să înlocuiască combustibilii fosili. „Contribuim la tranziția energetică atât prin propriile proiecte, cât și prin promovarea continuă a sustenabilității în toate sectoarele, în special prin sporirea ponderii de energie regenerabilă”, menționează directoarea Sedera. Ea este sigură că Republica Moldova, un stat vulnerabil din punct de vedere energetic, are toate șansele să devină un exportator net de energie electrică regenerabilă. Pentru aceasta, sunt necesare investiții masive în sector, stimulate prin scheme de sprijin sub formă de contracte de achiziție a energiei electrice la preț fix.

TRANZIȚIA TREBUIE ACCELERATĂ

Republica Moldova garantează preț fix pe 15 ani pentru capacități de producere a energiei verzi, acordate prin licitații. În curând, vor fi licitate cote de 165 MW, însă rezultatele vor fi validate către mijlocul anului viitor. Ulterior, va putea începe construcția propriu-zisă a capacităților de producție, investițiile în ele fiind estimate la aproximativ 200 milioane de euro. „Capacitatea scoasă la licitație este mică atât din punctul de vedere al fezabilității, cât și al interesului marilor investitori. Vrem să vedem cât mai curând licitarea celor 600 MW eolieni incluși în PNIEC ca țintă pentru 2030”, menționează directoarea Sedera.

Perioada de dezvoltare a unui proiect eolian durează între patru și opt ani, în funcție de reglementările dintr-o țară sau alta. Pentru racordarea la rețea și accesul la drumurile naționale este necesară implicarea nu doara investitorilor, dar și a autorităților centrale, locale, a companiilor specializate, a donatorilor. „Dezvoltarea economică a Republicii Moldova, prin asigurarea tranziției energetice, presupune un efort comun al tuturor: cetățeni, agenți economici, guvernanți.

Doar prin dialog și implicare, vom putea atinge obiectivele climatice, bunăstarea și prosperitatea”, conchide Marcela Lefter Energia electrică generată de căldura soarelui este cea mai la îndemână resursă de producere a energiei regenerabile. În prezent, există însă un mare inconvenient pentru producerea la scară largă a acestui tip de energie. Așa cum ea poate fi produsă doar pe timp de zi, atunci când consumul general este scăzut, trebuie înlocuită cu ceva în orele fără soare, atunci când și consumul este mai mare. Altfel spus, este necesară așa-numita energie de echilibrare a sistemului, care este destul de scumpă. Din aceste considerente, autoritățile sunt foarte prudente în acordarea cotelor de producere a energiei electrice prin generare fotovoltaică.

O soluție ar fi stocarea energiei generate pe timp de zi în exces și consumată ulterior. Bateriile de stocare pot fi și sursă de rezervă pentru afacerile care sunt obligate să dețină două surse de alimentare. Producerea acesteia prin generare fotovoltaică reprezintă o opțiune avantajoasă pentru consumatorii industriali – companiile care con sumă cantități mari de energie pe timp de zi, exact atunci când instalațiile fotovoltaice generează energie electrică.

Solarera oferă soluții durabile, fiabile și accesibile mpentru tranziția verde

În ultimul deceniu, prețul energiei electrice a cunoscut o creștere exponențială și fără predictibilitate. Pentru Republica Moldova, se adaugă și riscul legat de securitatea surselor de aprovizionare cu energie electrică. Competitivitatea fiecărei afaceri este strict condiționată de costurile de operare, dar și de accesul continuu la energie electrică. Solar Era oferă servicii la cheie pentru toți cei care vor să-și producă energia electrică necesară cu ajutorul sistemelor fotovoltaice, precum și soluții pentru afaceri cu scopul de a reduce costurile cu energia electrică și, implicit, amprentele de carbon.

PRODUCEȚI PROPRIA ENERGIE!

Solar Era este o companie care ajută întreprinderile industriale să-și asigure propria energie electrică. „Fiecare consumator industrial poate deveni și producător de energie electrică. Devino prosumator! Generează și consumă propria energie”, îndeamnă un apel de pe site-ul companiei. compania care construiește un mediu curat pentru generațiile viitoare oferă soluții durabile, fiabile și accesibile pentru tranziția verde Tranziția verde, unul din obiectivele strategice ale Republicii Moldova, nu poate fi atinsă în timp util fără expertiză și investiții. Acestea pot fi asigurate de companii, care au trecut deja prin procesul dat. Sedera, o companie fondată de o basarabeancă la București, este pregătită plenar să implementeze cele mai bune practici de tranziție verde de peste Prut și în Republica Moldova.

În ultimul deceniu, prețul energiei electrice a cunoscut o creștere exponențială și fără predictibilitate. Pentru

Republica Moldova, se adaugă și riscul legat de securitatea surselor de aprovizionare cu energie electrică.

Competitivitatea fiecărei afaceri este strict condiționată de costurile de operare, dar și de accesul continuu la

energie electrică. Solar Era oferă servicii la cheie pentru toți cei care vor să-și producă energia electrică

necesară cu ajutorul sistemelor fotovoltaice, precum și soluții pentru afaceri cu scopul de a reduce costurile

cu energia electrică și, implicit, amprentele de carbon.

Și nu este vorba doar despre beneficiul propriu, ci și despre cel al întregii comunități, deoarece, investind în generarea de energie electrică, compania nu doar își optimizează costurile, dar și contribuie la plusvaloare prin reducerea amprentei de carbon pentru produsele și serviciile sale.

SERVICII LA CHEIE PENTRU SISTEME FOTOVOLTAICE ȘI DE STOCARE

Solar Era prestează servicii profesionale de instalare a sistemelor on/off grid de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei electrice, acordând asistență clientului de la proiectare până la punerea în funcțiune a instalațiilor. Primul pas în acest proces îl reprezintă consultarea, care oferă clientului toate informațiile necesare de ordin tehnic, economic, juridic, pentru a lua cea mai corectă decizie în ce privește producerea.

Urmează proiectarea, care presupune aplicarea celor mai viabile soluții tehnice și economice, care să asigure rentabilitatea maximă a proiectului.

Montarea propriu-zisă este efectuată de un personal bine instruit. Este asigurată și optimizarea procesului de instalare, inclusiv cu punerea în funcțiune și racordarea la rețea. Colaborarea nu se oprește aici, deoarece Solar Era își asumă și mentenanța, oferind monitorizarea sistemelor de panouri fotovoltaice și întreținerea lor periodică.

Fiecare consumator industrial poate deveni și producător de energie electrică. Devino prosumator! Generează și consumă propria energie.

Ce cautam?