Сompanii

Grawe Carat Asigurări, 20 de ani de stabilitate pe o piață turbulentă

Este societatea de asigurări, care a adus din start un credit de credibilitate pieței locale. Președintele Comitetului de Conducere Grawe Carat Asigurări Veronica MALCOCI ne povestește despre drumul parcurs în cei 20 de ani de activitate, rolul companiei în evoluția pieței și despre produsele, care oferă siguranță în ziua de mâine pentru persoanele asigurate.

Dnă Veronica Malcoci, GRAWE Carat Asigurări împlinește 20 de ani de prezență pe piața moldovenească. Cum vedeți evoluția acesteia?

Veronica Malcoci: Piața de asigurări din Republica Moldova este una emergentă, care se dezvoltă la fel cum se întâmplă și în alte țări din Europa de Est. În ultimii 20 de ani, ea a evoluat prin dezvoltarea produselor, creșterea nivelului de educație financiară și informarea mai bună a publicului.

Densitatea primei de asigurare pe cap de locuitor în Republica Moldova este de aproximativ 50 de euro, comparativ cu media europeană de 2000. Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB este de 0,98%, în România – de 1,35%, iar în Uniunea Europeană – de 6,8%. Decalajul reflectă atât diferențele economice, cât și potențialul mare de creștere a pieței și necesitatea unor politici care să stimuleze dezvoltarea sectorului.

Noi am contribuit activ la educarea pieței, aducând expertiza Grupului GRAWE cu o tradiție de peste 190 de ani în asigurări, servicii bancare și imobiliare.

Ați evoluat constant atât pe piață, cât și prin gama de produse. Ce spectru de produse oferiți în acest moment?

Veronica Malcoci: Portofoliul nostru oferă o protecție completă pentru cei 140 mii de clienți care au ales siguranța oferită de GRAWE Carat Asigurări.

Oferim o gamă diversificată de produse, concepute pentru a răspunde nevoilor variate ale clienților. Pe lângă asigurările auto obligatorii, precum Răspunderea Civilă Auto (RCA) internă și CarteVerde, suntem lider de piață în asigurări CASCO și al asigurărilor medicale de sănătate. Asigurăm protecție financiară prin produse dedicate, cum ar fi asigurări agricole, asigurările de bunuri pentru persoane fizice și juridice, asigurările de accidente și cele de sănătate pentru călătorii în străinătate. Ne mândrim în special cu succesul asigurărilor de viață cu acumulare de capital, produsul care ne-a marcat intrarea pe piață acum 20 de ani, contribuind la siguranța financiară pe termen lung a cetățenilor. Toate aceste produse sunt indispensabile într-o economie în creștere, unde dezvoltarea continuă și diversificarea activităților economice sporesc riscurile.

Există premise pentru extinderea acesteia?

Veronica Malcoci: Absolut! De exemplu, trăim într-o țară agrară, unde produsele de asigurare agricolă sunt indispensabile în contextul schimbărilor climatice. De asemenea, odată cu creșterea sectorului construcțiilor, asigurările de bunuri devin esențiale pentru protejarea împotriva riscurilor de incendii, inundații, scurgerea apei din conducte, dezastre naturale etc.

Asigurările de viață cu sau fără acumulare de capital, precum și cele care oferă acoperire în caz de boli grave, asigurările medicale devin tot mai importante odată cu conștientizarea de către populație a nevoilor sale. Strategia noastră include dezvoltarea acestor segmente prin produse inovative și adaptate pieței locale.

Un instrument special de atragere și de menținere a clienților sunt produsele unice (exclusive) ale companiilor. Ce oferte de acest gen aveți?

Veronica Malcoci: Pe lângă portofoliul diversificat, reputația solidă, promptitudinea în procesarea despăgubirilor și performanțele financiare reprezintă factori esențiali în fidelizarea și atragerea clienților. Vrem să demontăm percepția greșită conform căreia asigurarea este „un lux și disponibil doar celor bogați”. Oricine se poate confrunta cu evenimente neprevăzute și în astfel de situații, asigurarea reduce pierderile, protejând stabilitatea familiilor și a companiilor. Tot mai mulți cetățeni înțeleg corect rolul asigurărilor, privindu-le ca pe o investiție în siguranță și bunăstare și nu ca pe un cost suplimentar. Activele de peste 1,6 miliarde lei (30% din totalul pieței), cifră de afaceri anuală de peste 400 milioane de lei, rata solvabilității și coeficientul de lichiditate demonstrează că GRAWE este pregătită mereu să-și îndeplinească obligațiunile.

Vorbind despre produsele noastre de top, suntem lider pe piața asigurărilor medicale benevole, destinate momentan persoanelor juridice. Ele acoperă total sau parțial riscurile de îmbolnăvire și cheltuielile legate de consultații, investigații medicale, analize de laborator, spitalizare, intervenții chirurgicale, compensarea medicamentelor etc. Colaborăm cu peste 60 de instituții medicale, avem asigurate peste 150 de companii și 12 mii de persoane doar pe aceste servicii. În 2024, am despăgubit 22 200 de cazuri în valoare de 36 milioane de lei.

Recent, am lansat produsul de asigurare GRAWE AGRAR, care asigură cinci tipuri de culturi – cereale, porumb, leguminoase, oleaginoase și rădăcinoase – împotriva riscurilor de grindină, secetă, incendiu, îngheț, furtuni etc. Deși abia l-am lansat, am intervenit prompt, acoperind rapid pierderi naturale în valoare de 1,2 milioane de lei cauzate de secetă.

Deși are un portofoliu complet de produse, cartea de vizită a GRAWE Carat Asigurări rămân asigurările de viață. Cum a evoluat acest segment pe parcurs?

Veronica Malcoci: Segmentul de asigurări de viață a crescut în mod constant, pentru că viața și sănătatea au o prioritate mult mai mare decât bunurile materiale, oamenii au înțeles cât de important este să aibă grijă de ei și familiile lor. Experiența celor care au avut un caz asigurat și au beneficiat de indemnizația de asigurare la expirarea contractelor a contribuit semnificativ la această creștere. Încrederea câștigată prin soluționarea rapidă și corectă a cererilor de despăgubire a consolidat legătura dintre GRAWE și clienți, stimulând interesul pentru produsele de asigurare de viață.

Vorbind, în special, despre asigurările de viață pe termen lung, ce beneficii oferă acestea asiguraților, care este mecanismul de despăgubire și cum funcționează el?

Veronica Malcoci: Asigurările de viață sunt un instrument esențial pentru protecția financiară a familiilor și economisirea pe termen lung. Beneficiile includ acumularea de capital, acoperirea riscurilor în caz de evenimente neprevăzute, cum ar fi decesul, survenirea unei boli grave sau invaliditatea permanentă în urma unui accident. Mecanismul este simplu: clientul plătește o primă anuală, iar în caz de eveniment asigurat sau la finalul duratei contractuale, se achită suma asigurată plus participarea la profit.

Doar pe acest segment, GRAWE Carat Asigurări a achitat despăgubiri în valoare de 311,2 milioane de lei, ceea ce reflectă angajamentul nostru constant de a oferi protecție financiară reală și de a sprijini clienții în momentele dificile. Prima în cazul asigurărilor de viață este de cel puțin trei mii de lei, un cost mic pentru un produs care oferă siguranță financiară, nu doar pentru asigurat, dar și pentru familia sa.

Ce ține de despăgubire, beneficiarii ne notifică atunci când survine un eveniment asigurat, iar noi deschidem dosarul de daună. Dacă se confirmă că este un caz asigurat, se achită indemnizația de asigurare. La expirarea sau maturitatea contractului, clientul furnizează datele bancare și, în unele cazuri, decide să încheie noi contracte de asigurare, fie pentru sine, fie pentru copii.

www.grawe.md

grawecaratmoldova

grawecaratasigurari

+373 78 330 777

+373 60 333 777

Asigurările de viață sunt un instrument esențial pentru protecția financiară a familiilor și economisirea pe termen lung.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?