Сompanii

Tehnologia transformă agricultura intr-o industrie de top

Automatizarea, inteligența artificială și soluțiile digitale transformă rapid agricultura tradițională într-o industrie de top. De la roboții care înlocuiesc forța de muncă în livezi, până la analiza avansată a datelor pentru gestionarea optimă a resurselor, noile tehnologii sporesc productivitatea și reduc costurile. Acest lucru oferă fermierilor oportunități neexplorate de a crește profitul și sustenabilitatea companiilor pe care le conduc.

Tehnologia și inovația în agricultură sunt esențiale pentru a face față provocărilor legate de schimbările climatice, creșterea populației și securitatea alimentară. De această părere este José Graziano DA SILVA, fost Director General al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Specialistul spune că agricultura digitală ne oferă soluții pentru a produce mai mult cu resurse mai puține, într-un mod sustenabil. Soluțiile de precizie, automatizarea și analiza datelor pot să reducă riscurile și să ofere un avantaj competitiv în fața schimbărilor climatice.

25%-30% constituie creșterea randamentului companiilor din agricultură care utilizează automatizarea și digitalizarea, conform studiilor FAO

UN ROBO FERMIER ROMÂN

O echipă de antreprenori români a lansat recent un robot revoluționar care poate prelua aproape complet sarcinile dintr-o livadă ecologică, contribuind la reducerea forței de muncă și a costurilor de operare. Conform datelor de pe site-ul rețelei naționale de dezvoltare rurală din România, în proiect s-au investit circa 360 mii de euro și el înseamnă un nou pas spre sustenabilitate. „Robo-Fermierul” este un exemplu de tehnologie agricolă avansată, având capacitatea de a înlocui atât forța de muncă, cât și echipamentele agricole tradiționale. Robotul efectuează o varietate de activități esențiale într-o livadă: tunde iarba, sapă între rândurile de pomi, stropește culturile, recoltează fructele mecanizat și monitorizează starea fitosanitară a plantațiilor. Datorită caracteristicilor autonome, robotul poate fi controlat de la distanță printr-o aplicație mobilă, oferind fermierilor flexibilitate și accesibilitate fără precedent Pe lângă reducerea dependenței de forța de muncă umană, robotul contribuie și la scăderea emisiilor de carbon prin eliminarea utilizării tractoarelor pe combustibili fosili. Conform echipei de cercetători, acest aspect este esențial în eforturile globale de a atinge obiectivele de sustenabilitate și de reducere a poluării în agricultură. Proiectul-pilot, desfășurat în localitatea Bătești din județul Prahova, a beneficiat de colaborare între Pereco, un producător de cătină ecologică, și experți de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, alături de societatea Integro Management Consult. Acest parteneriat a permis dezvoltarea unei baze de date inteligente, utilizată de robot pentru a recunoaște și combate dăunătorii și bolile din plantații, oferind un avantaj competitiv pe termen lung.

Studiile realizate au arătat că „Robo-Fermierul” poate îmbunătăți eficiența economică a livezilor pomicole ecologice prin optimizarea resurselor și reducerea costurilor. Această inovație are potențialul de a deveni un model de succes pentru alinierea agriculturii ecologice la noile tehnologii, oferind un răspuns concret la nevoile fermierilor din întreaga Europă.

Cristina CEBAN, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării

În contextul integrării europene, beneficiem de un sprijin foarte mare în vederea digitalizării și tehnologizării agriculturii, iar fondurile de preaderare în acest sens sunt prognozate pentru 2027.

SPRIJIN ȘI EXPERTIZĂ AVEM!

Odată cu procesul de integrare europeană, și Republica Moldova are șanse mari de a reuși să crească un sector agricol digital și competitiv. Este însă nevoie de mult efort și perseverență. În opinia Cristinei Ceban, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), totul depinde de dăruirea și dedicarea agricultorilor. Funcționara menționează că în discuțiile cu partenerii strategici și cu potențialii investitori, de fiecare dată este abordat subiectul privind necesitatea digitalizării și tehnologizării agriculturii. Acest lucru este necesar pentru a oferi un grad înalt de previzibilitate a cantității și calității recoltei. Acum, în mare parte, agricultura moldovenească depinde de condițiile climaterice. Digitalizarea ar permite însă o prognozare și evitare a mai multor riscuri.

Actualmente, există necesitatea unui sistem modern de irigare, care presupune utilizarea tehnologiilor avansate. Este vorba și despre drone care să analizeze și să cartografieze terenurile, de asemenea, și despre utilajele post-producție ce țin de sortare, păstrare, calibrare și ambalare a produselor.

Toate aceste sisteme oferă sustenabilitate și predictibilitate, iar acest lucru, la rândul său, oferă posibilitatea de a acționa proactiv. Astfel, vom avea un sector agricol cu mult mai pregătit pentru orice forță majoră. Acest lucru ne va ajuta foarte mult să ne adaptăm la politica agricolă comună, document valabil în întregul bloc comunitar.

Funcționara subliniază că Republica Moldova are toată deschiderea și expertiza necesară pentru a asigura un grad înalt de digitalizare în întregul sector agricol. Procesul de armonizare a cadrului normativ național la politica agricolă comună va consolida și va spori gradul de sustenabilitate. Specialista menționează că, din 2027, ne putem aștepta la fonduri de preaderare pentru digitalizarea și tehnologizarea agriculturii. Acest fapt va sprijini avansarea sectorului agricol, sporindu-i competitivitatea. „Stofă de agricultori avem, iar gustultă lumea. Ne rămâne să creștem efortul în con produselor noastre agricole este lăudat în coasolidarea sectorului pentru a produce mai multe produse finite, nu doar materie primă”, concluzionează Cristina Ceban.

Iurie FALĂ, director executiv al Asociației Moldova Fruct

Este important ca producătorul să poată controla mai mulți factori de producție. Acest lucru asigură oportunitatea și profitabilitatea în agricultură

UN FACILITATOR DE EXPORTURI

Potrivit lui William Trigg, director al departamentului de creștere economică al USAID Moldova, digitalizarea în agricultură este foarte importantă și pentru exporturile agricole. Expertul afirmă că tehnologia este esențială pentru creșterea competitivității pe piețele internaționale, în special în fața cerințelor stricte ale UE. Prin adoptarea agriculturii de precizie și a instrumentelor digitale, fermierii din Moldova pot reduce costurile de producție, îmbunătăți calitatea produselor și accesa noi piețe, contribuind astfel la dezvoltarea și extinderea exporturilor agricole.

SIGUR MAI PRODUCTIVI!

În opinia lui Alexandr Perjan, director comercial al EUROALUN, formator în domeniul agriculturii ecologice, noile tehnologii sporesc productivitatea agricolă prin optimizarea fiecărui aspect al procesului de producere. Astfel, este redus timpul alocat sarcinilor repetitive și crește precizia în luarea deciziilor. De asemenea, fermierii pot gestiona mai eficient suprafețe mari și resurse limitate. Conform studiilor FAO, fermierii care utilizează soluții de automatizare și digitalizare raportează o creștere a randamentului cu până la 25-30%.

Mai mult ca atât, digitalizarea elimină metodele tradiționale, precum notele scrise de mână și introduce caiete digitale care economisesc timp și resurse de până la 40%. Totodată, procesul reduce gradul de solicitare a angajaților, dar și oferă o expertiză tehnologică avansată. Astfel, se reduce probabilitatea erorilor umane și se optimizează fiecare proces, fapt ce sporește capacitatea fermierilor de a reacționa la schimbările climatice.

Alexandr PERJAN, director comercial Euroalun, formator în domeniul agriculturii ecologice

Fermierii care utilizează inteligența artificială obțin o reducere a costurilor la îngrășăminte și pesticide cu circa 15-25% și o creștere a productivității cu circa 10-15%.

NATURA ARE NEVOIE DE INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ

Inteligența artificială (AI) și analiza datelor permit optimizarea fiecărui pas în producția agricolă. Algoritmii pot analiza volume mari de date pentru a face predicții precise privind starea culturilor și condițiile meteo. Potrivit studiilor McKinsey, fermierii care utilizează AI au redus costurile la inputuri, îngrășăminte și pesticide cu 15-25% și au înregistrat o creștere a productivității cu 10-15%. Reglementările UE cer reducerea utilizării pesticidelor cu 50% până în anul 2030, iar tehnologiile de precizie ajută fermierii să atingă aceste obiective fără a compromite productivitatea.

De asemenea, tehnologiile inteligente, cum ar fi senzorii și analizele bazate pe AI, monitorizează în timp real parametrii solului și sănătatea plantelor. Acest fapt permite intervenții proactive și reduce riscul de deteriorare a recoltei.

Un alt punct forte al digitalizării agriculturii, menționat de antreprenor, ține de impactul agriculturii asupra mediului prin limitarea emisiilor de CO2 și scăderea dependenței de produsele chimice. De asemenea, reducerea cantității de pesticide aplicate pe câmpuri limitează contaminarea solului și a apelor freatice.

40% constituie economia de resurse și timp datorită implementării caietelor digitale

Una dintre principalele provocări care stau în fața agricultorilor ține de costul echipamentelor moderne, lipsa competențelor și rezistența la schimbare din partea angajaților. Marii producători au adesea mai multe resurse pentru a investi în tehnologii avansate, micii fermieri, în schimb, adoptă tehnologiile treptat. O recomandare pentru aceștia poate fi utilizarea soluțiilor digitale, cum ar fi platforma iFarms, care oferă 16 module gratuite.

În aceeași ordine de idei, accesul la tehnologie poate îmbunătăți calitatea vieții și încuraja dezvoltarea unor comunități agricole durabile și competitive. Inovațiile viitoare vor fi concentrate pe agricultura regenerativă și soluții eficiente care să combată efectele schimbărilor climatice. Acest lucru ține și de contextul deficitului de forță de muncă. Roboții vor putea efectua operațiuni complexe și repetitive, cu o acuratețe de peste 90%, ceea ce va scădea din gradul de epuizare a lucrătorilor din sistemul agrar.

Tatiana BURCĂ, director marketing și exporturi, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală

Un lucru foarte important pentru modernizarea agriculturii este colectarea și prelucrarea datelor, iar acest lucru este mai ușor de făcut în asociații de producători.

FRUCTE „FĂRĂ STRES”

În opinia lui Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct, digitalizarea este un proces indispensabil pentru agricultori, mai ales pentru producătorii de fructe. Calitatea și gustul acestora sunt influențate pozitiv de aplicarea tehnologiilor.

Totodată, tehnologizarea permite prognozarea unor cantități de fructe, care poate asigura un preț competitiv, fără a duce la fluctuații anormale de preț.

În opinia specialistului, printre cele mai necesare tehnologii care trebuie multiplicate în plantațiile multianuale din Moldova, sunt utilajul specializat în recoltarea fructelor, dar și sistemele automatizate de fertigare. Acestea asigură atât irigarea, cât și fertilizarea solului, fapt ce oferă un timp de manevră agricultorilor. „Sistemele moderne de irigații sunt pur și simplu absolut necesare pentru fiecare plantație multianuală, la fel ca și sistemele de plase anti-îngheț și anti-grindină, echipamentele de tăiere și formare a coroanei la pomii fructiferi, sistemele de monitorizare și control cu ajutorul dronelor”, menționează Iurie Fală.

El consideră că sunt foarte importanți și senzorii care măsoară umiditatea în sol, în aer și în frunze, temperatura și nivelul de precipitații. Odată ce sunt analizate, datele colectate de la acești senzori oferă posibilitatea de a lua decizii corecte și profitabile.

90% este gradul de acuratețe al operațiunilor complexe și repetitive efectuate de roboți

PRIETENIA OFERĂ AVANTAJE

Un alt aspect important ține de digitalizarea post-recoltare sau digitalizarea vânzărilor în agricultură. Tatiana Burcă, director marketing și exporturi al Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, menționează importanța predictibilității procesului de vânzare. Prognoza procesului de comercializare, automatizarea proceselor legate de bazele de date cu clienții acestea sunt esențiale în luarea deciziilor corecte și benefice din punct de vedere al avantajului companiei și al întregului sector.

Statistica și capacitatea de comunicare dintre departamentele companiilor sunt și ele foarte importante. Între angajații diferitelor departamente trebuie să existe prietenie și cooperare. „Acum, nu mai putem rămâne la nivelul când doar agronomul cunoaște datele despre recoltă, doar specialistul în vânzări cunoaște datele pieței.

Toate trebuie digitalizate într-un caiet digital cu acces deschis angajaților pentru a nu lăsa totul la latitudinea comunicării dintre doi oameni”, subliniază Tatiana Burcă. Actualmente, Republica Moldova încearcă să treacă de la faza de producător preponderent de materie primă la cea de producător preponderent de produs finit. Aici, este foarte importantă comunicarea și cooperarea între companii. Odată cu integrarea europeană, producătorii autohtoni vor întâlni o concurență mai acerbă, iar acest lucru îi va impune să se consolideze. Va fi crucială nu doar calitatea produsului, dar și asocierea, pentru a crea grupuri mari, care pot asigura cantități mari de produse și pentru a negocia contracte directe cu marii retaileri internaționali.

„Aici, companiile vor trebui să dețină toate documentele, contractele, previziunile digitalizate, toate datele colectate și centralizate. Acest lucru ne va permite să fim foarte eficienți atunci când negociem prețuri, cantități, contracte”, spune experta.

Tatiana Burcă subliniază și faptul că, odată asociați, agricultorii își facilitează accesul la tehnologii prin negocierea unor prețuri mai mici. „Acum, au de câștigat cei care știu să negocieze. Câștigă acei care se așază la aceeași masă, se asociază în grupuri mai mari și formează asociații. Acest lucru le permite să negocieze și achiziția de tehnică, și crearea de softuri, dar și mentenanța acestora”, concluzionează ea.

Ce cautam?