Сompanii

Tudor Ceaicovschi: Liberalizarea pieței serviciilor medicale ar spori enorm calitatea acestora

Deși autoritățile de la Chișinău acordă o atenție tot mai mare sectorului sănătății publice, acesta rămâne încă foarte mult în urma domeniilor corespunzătoare din țările Uniunii Europene. Soluția pentru apropierea de standardele înalte de sănătate publică ar consta în liberalizarea domeniului sănătății, adică intrarea clinicilor private pe mai multe segmente ale acestuia. O medicină performantă înseamnă, totodată, aplicarea celor mai înaintate tehnologii și inovații internaționale în sector. Despre perspectivele pieței serviciilor medicale din Republica Moldova am discutat cu Tudor CEAICOVSCHI, director general al Global Biomarketing Group Moldova.

Dle Tudor Ceaicovschi, autoritățile de la noi vorbesc de ceva vreme despre necesitatea de a moderniza sectorul ocrotirii sănătății care, la etapa actuală, nu poate fi conceput fără dotarea cu utilaje și tehnologii performante de ultimă generație. Cum calificați acest aspect al tehnologizării serviciilor de sănătate de la noi?

Tudor Ceacovschi: Într-adevăr, se vorbește de ceva timp despre modernizare. Unele spitale, în special de nivel național, din Chișinău, sunt dotate într-o oarecare măsură cu utilaje și tehnologii performante. Există în acest sens și surse financiare care vin din Uniunea Europeană și de la alți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, pentru retehnologizarea sectorului de sănătate. Din câte cunosc, cele mai mari investiții se vor face în construcția a trei spitale regionale la nordul, sudul și centrul Republicii Moldova, care vor fi specializate și dotate cu utilaje moderne pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare, neurologice și oncologice. Dacă e să privim lucrurile la general, spitalele din Chișinău și, parțial, din Bălți sunt relativ dotate cu utilaje moderne și au și medici care știu cum să le utilizeze. Situația în teritoriu, în spitalele raionale, este mult mai proastă la acest capitol. Astfel, inclusiv prin deschiderea celor trei spitale regionale, se urmărește uniformizarea calității serviciilor medicale pe tot teritoriul țării. Și dotarea spitalelor raionale existente cu utilaje moderne este la fel de importantă, dar și instruirea personalului în vederea utilizării eficiente a noilor tehnologii.

Global Biomarketing Group (GBG) este de asemenea antrenat în procesul de retehnologizare a medicinei din Republica Moldova. Ce faceți pentru ca medicii să folosească la nivel optim utilajele și echipamentele de care dispuneți?

Tudor Ceaicovschi: Spre exemplu, noi putem livra utilaje de ultimă generație, care oferă soluții pe întreaga cale de îngrijire a afecțiunilor vascular cerebrale (AVC). Fiind a doua cauză de deces la nivel global, acestea reprezintă o povară serioasă pentru economiile sănătății. Căile de îngrijire a accidentului vascular cerebral se schimbă și necesită soluții dezvoltate special pentru a oferi rezultate clinice îmbunătățite. Noi, cu suportul partenerilor noștri, putem livra tehnologii care permit prevenirea, diagnosticarea, tratamentul, monitorizarea și reabilitarea accidentului vascular cerebral. Livrarea acestor echipamente este însoțită de instruirea personalului medical, atât la locul de muncă, cât și la participarea acestuia la forumurile internaționale de profil. Și comunitatea noastră medicală, în special medicii tineri din Chișinău, participă activ la aceste forumuri, dar și la alte evenimente internaționale, unde se pun în discu- ție inovațiile și tehnologiile de ultimă oră, aplicate în medicină. După cum spuneam, situația este mai proastă în teritoriu, însă aceasta este o problemă mai complexă, care ține și de profilul medicilor. Aceștia au vârste mai înaintate, deoarece tinerii nu prea merg în raioane. Știm cu toții că oamenii mai în vârstă se familiarizează mai greu cu noile tehnologii.

Dacă am ajuns aici cadrele, forța calificată de muncă, aceasta este o problemă generală în Republica Moldova și una specială pentru sectorul de ocrotire a sănătății. Cum vedeți soluționarea ei?

Tudor Ceaicovschi: Da, nu mai este un secret pentru nimeni că medicii noștri, în special cei tineri, care cunosc limbi străine, migrează peste hotare, unde și salariile sunt mai mari, dar și activitatea este mai ușoară grație dotării spitalelor cu tehnologii moderne. Și acest proces nu e caracteristic doar pentru Republica Moldova. Mulți medici din România, spre exemplu, pleacă în țările occidentale mai dezvoltate, iar medicii moldoveni le iau locul, deoa- rece și remunerările, dar și dotarea sistemului de sănătate de peste Prut sunt net superioare celor de la noi. Ce-i de făcut? Nu există altă soluție decât de a majora salariile din contul unor optimizări de personal, spre exemplu și de a dota clinicile noastre cu utilaje performante pentru a face munca medicilor mai ușoară și mai eficientă. Nu e vorba de o misiune imposibilă. Procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate imensă de a moderniza sectorul. Din câte știm, procesul de aderare presupune alinierea tuturor domeniilor unei țări la standardele europene. În acest sens, urmează să fie alocate fonduri europene și noi trebuie să știm cum să le asimilăm cât mai eficient.

Este vorba totuși despre un proces destul de îndelungat în timp și care nu poate soluționa chiar toate problemele sectorului nostru de sănătate. Republica Moldova chiar nu poate să-și soluționeze măcar o parte din probleme singură, din interior?

Tudor Ceaicovschi: Ba da, o soluție ar fi demonopolizarea, adică admiterea clinicilor private la tratarea unor afecțiuni care, până în prezent, erau permise doar în spitalele de stat. Am un exemplu în acest sens. Acum câțiva ani, endoprotezarea de șold și genunchi se făcea doar în două spitale de stat: cel de ortopedie și spitalul de urgență din Chișinău. Și oamenii care aveau nevoie de aceste proteze trebuiau să aștepte până la șase ani ca să le vină rândul pentru intervenție. Însă după ce clinicilor private și celor din teritorii le-a fost permisă protezarea, acum nu mai există astfel de rânduri. În prezent, pacienții care necesită endoprotezare sunt admiși pentru tratament, practic, imediat după ce se adresează medicului. Cred că extinderea numărului de afecțiuni care să poată fi tratate de clinicile private ar ameliora situația. De exemplu, tratamentul bolilor cardiovasculare și a celor oncologice. Admiterea jucătorilor privați de pe piața serviciilor medicale la tratarea tuturor afecțiunilor, în condiții egale cu cei de stat, ar conduce la o competiție, iar competiția conduce mereu la sporirea calității serviciilor. Pot să aduc în acest sens drept exemplu piața servi ciilor stomatologice. Statul nu mai participă aproape deloc pe această piață, 90% din clinici sunt private. Vedem ce concurență strânsă există aici și cum sporește calitatea serviciilor stomatologice de la an la an. Nu spun că trebuie să se procedeze la fel și în alte domenii ale medicinei, adică să fie închise clinicile de stat de boli cardiovasculare sau oncologice, dar ar fi foarte binevenită admiterea celor private pe aceste segmente.

Dacă tot vorbim despre piața serviciilor stomatologice, aceasta a primit un imbold puternic datorită turismului dentar. Poate fi preluată această practică și de alte segmente?

Tudor Ceaicovschi: Nu cred că, într-un termen scurt, exemplul pieței serviciilor stomatologice poate fi multiplicat și pe alte segmente. Și asta, deoarece pe aceste segmente nu sunt la fel de multe premise precum existau în stomatologie acum 10-15 ani. Pe atunci, aveam medici stomatologi înalt calificați, care încă nu emigraseră într-un număr atât de mare. În plus, au început să vină compatrioții noștri de peste hotare pentru a-și trata dantura acasă, în Republica Moldova, unde prețurile sunt de câteva ori mai mici. După ce au aflat că, datorită calificării înalte a medicilor, serviciile de la noi sunt de înaltă calitate și la prețuri foarte avantajoase, au început să vină și cetățeni străini din țările unde sunt migranți moldoveni. Nu cred că această așezare reușită de circumstanțe se mai poate întâmpla și în alte domenii la aceeași scară. Ar fi posibil, la un nivel mai limitat, în medicina estetică, spre exemplu. Pe de altă parte, există cerere destul de înaltă pe alte segmente ale sistemului de sănătate, cum ar fi serviciile medicale pediatrice. Deschiderea mai multor clinici private pentru copii ar reduce această cerere. În copilărie, se pune baza sănătății omului și de calitatea serviciilor pediatrice depinde calitatea întregii vieți.

Dacă e să concluzionăm, cum putem ajunge și noi aici, în Republica Moldova, la un sistem de ocrotire a sănătății performant și eficient, care să răspundă așteptărilor?

Tudor Ceaicovschi: În ziua de azi, pentru a avea o medicină performantă și eficientă, trebuie să investim constant în tehnologii de ultimă generație și în instruirea medicilor, pentru ca aceștia să poată pune în aplicare asemenea tehnologii. Nu e suficient să aduci un aparat performant de diagnosticare într-o clinică, dacă medicii de aici nu știu cum să interpreteze corect rezultatele pe care le arată acesta. Există și cazuri când unele clinici raionale sunt dotate cu utilaj modern de diagnosticare, însă, din cauza că nu sunt prevăzuți bani în buget pentru cumpărarea consumabilelor pentru aceste aparate, ele nu sunt folosite. Deci, este vorba despre o administrare defectuoasă și o necunoaștere a situației din teren de către cei care repartizează bugetele. Nu există suficientă comunicare. Vreau să mai menționez un aspect foarte important, de care ar trebui să țină cont superiorii din ministere și autoritățile centrale. Mă refer la licitațiile de achiziționare a utilajelor costisitoare. Regulamentele acestor licitații dau câștig de cauză mai degrabă ținând cont de preț decât de performanța utilajului. Dacă este adus un aparat mai ieftin, acesta are cele mai multe șanse să câștige la licitație. În sănătate, nu tot ce este mai ieftin e și mai bun. Aici trebuie să fie mult mai bine setate criteriile de selectare a învingătorilor la licitații. Acum medicina se dezvoltă cu pași imenși. Spre exemplu, unul din domeniile medicinei, care se dezvoltă intens, este genetica moleculară. Aceasta oferă acum cele mai exacte diagnosticări. Deși investigațiile genetice sunt încă relativ scumpe pentru puterea de cumpărare din Republica Moldova, exactitatea și acuratețea rezultatelor este un mare avantaj. În plus, și veniturile compatrioților noștri sporesc, dar și conștientizarea că ei au nevoie de servicii medicale de calitate. Pentru ca toate aceste tehnologii noi și inovații să pătrundă la noi cât mai repede și cât mai plenar, trebuie să avem o piață liberă și competitivă a serviciilor medicale, cu clinici private. Doar într-un astfel de mediu, într-o competiție corectă, putem avea un sector de sănătate performant și într-o dezvoltare dinamică.

De altfel, un segment al medicinei liberalizat în întregime este cel al diagnosticării medicale. Dvs. ați fost mulți ani la rând acționar la INVITRO, unul dintre cei mai importanți jucători de pe această piață. Ce se întâmplă acum în acest domeniu și cum au evoluat lucrurile?

Tudor Ceaicovschi: Exact această piață, a serviciilor de diagnosticare medicală, arată cât de eficientă este liberalizarea, intrarea companiilor private în competiție. Dacă, prin 2010, pacienți din toată Republica Moldova erau nevoiți să stea la cozi interminabile la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală pentru niște analize banale, acum situația s-a schimbat radical. Liberalizarea pieței și intrarea mai multor jucători privați a soluționat această problemă. Grație laboratoarelor private de diagnosticare, oamenii pot primi analizele rapid, ceea ce înseamnă că și tratamentele încep mai rapid și poate însemna chiar salvare de vieți. Acum doar segmentul privat al pieței de diagnosticare medicală însumează o cifră de afaceri de circa două miliarde de lei. Unele companii de pe această piață ar putea să-și extindă spectrul de servicii, oferind și tratamente, și spitalizare. O liberalizare a mai multor ramuri ale medicinei ar stimula acest proces și, în final, ar conduce la sporirea calității serviciilor medicale în general.

Tudor CEAICOVSCHI, director general al Global Biomarketing Group Moldova
„Doar în condițiile unei competiții corecte pe piața serviciilor medicale putem avea un sector de sănătate performant, într-o dezvoltare dinamică”.

Ce cautam?