Știri externe

Fondatorul ByteDance, proprietarul TikTok, ajunge pe prima poziție în lista celor mai bogați din China

Fondatorul ByteDance, Zhang Yiming, este cea mai bogată persoană din China, cu o avere personală de 49,3 miliarde de dolari, conform unei liste anuale a celor mai bogați, publicată marți. Aceasta, în ciuda faptului că omologii săi din domeniul imobiliar și al energiilor regenerabile au avut rezultate mai slabe.

Zhang, în vârstă de 41 de ani, care a demisionat din funcția de director executiv al ByteDance în 2021, devine a 18-a persoană care obține titlul de cea mai bogată persoană din China de la prima publicare a listei Hurun China Rich List, în urmă cu 26 de ani. El l-a depășit pe magnatul apei îmbuteliate, Zhong Shanshan, care a coborât pe locul al doilea, având o avere redusă cu 24%, la 47,9 miliarde de dolari.

În ciuda unei lupte legale pentru activele sale din SUA, veniturile globale ale ByteDance au crescut cu 30% anul trecut, atingând 110 miliarde de dolari, conform Hurun, contribuind astfel la creșterea averii personale a lui Zhang.

Pe locul trei în listă se află fondatorul Tencent, Pony Ma, un personaj discret, în timp ce Colin Huang, fondatorul PDD Holdings, a coborât pe locul patru de pe locul trei ocupat anul trecut, chiar dacă platformele sale de comerț electronic, Pinduoduo și Temu, continuă să înregistreze o creștere sănătoasă a veniturilor.

Numărul miliardarilor de pe listă a scăzut cu 142, ajungând la 753, ceea ce reprezintă o diminuare de mai bine de o treime față de vârful din 2021. „Economia și piețele de capital din China au avut un an dificil”, a declarat Rupert Hoogewerf, președintele Hurun Report.

Cele mai dramatice scăderi ale averilor au venit din sectorul imobiliar chinez, a adăugat el, în timp ce domeniul electronicelor de consum crește rapid, fondatorul Xiaomi, Lei Jun, adăugând 5 miliarde de dolari la averea sa anul acesta. „Producătorii de panouri solare, baterii litiu și vehicule electrice au avut un an provocator, pe măsură ce concurența s-a intensificat, conducând la un surplus, iar amenințarea tarifelor a adăugat incertitudini”, a spus Hoogewerf, care este, de asemenea, cercetătorul principal al listei. „Producătorii de panouri solare și-au văzut averea diminuată cu până la 80% față de vârful din 2021, în timp ce producătorii de baterii și vehicule electrice au scăzut cu 50% și, respectiv, 25%.”

Ce cautam?