Lucrările de investiții prevăd instalarea a 2510 Puncte Termice Individuale (PTI) și implementarea distribuției orizontale a agentului termic în 1665 de blocuri de locuințe, ceea ce va oferi consumatorilor posibilitatea de a regla independent consumul de energie și de a conecta sau deconecta încălzirea în apartamente.
Aceste măsuri vor contribui la reducerea pierderilor de căldură cu până la 30%, reducerea costurilor pentru consumatori și diminuarea impactului asupra mediului prin scăderea emisiilor de carbon.
Lucrările includ anveloparea blocurilor, reabilitarea rețelelor termice primare și construcția a două stații de pompare, toate acestea având scopul de a crește eficiența, fiabilitatea și calitatea serviciilor de încălzire și apă caldă. „Având în vedere că sectorul clădirilor reprezintă cca 50% din consumul final de energie, am făcut din eficiența energetică o prioritate națională. Urmează să diversificăm sursele de energie și să integrăm surse regenerabile acolo unde este posibil”, a declarat Victor Parlicov.
Totodată, ministrul Energiei a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat și a reiterat angajamentul țării noastre pentru o tranziție energetică sustenabilă. Acordul de împrumut, în valoare de 143,5 milioane de euro, face parte dintr-un proiect amplu cu un buget total de 326,5 milioane de euro, finanțat prin contribuții internaționale.