Actualitate

Record negativ pe piața de capital! Un singur emitent pe segmentul primar

În prima jumătate a anului, pe segmentul primar au fost realizate 51 de emisiuni de valori mobiliare, totalizând 319,29 milioane de lei. Din această sumă, un procent impresionant de 86,03% (274,68 milioane de lei) a fost generat de o singură companie, BC „Moldova-Agroindbank” SA, prin emisiuni de obligațiuni. Aceasta subliniază o dependență disproporționată a pieței de un singur emitent, în ciuda unei creșteri generale a numărului de emisiuni față de anul precedent, potrovit datelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

De asemenea, volumul investițiilor străine a crescut ușor, ajungând la 2,85 milioane de lei, însă acestea au rămas marginale, reprezentând doar 0,89% din totalul emisiunilor.

Pe piața secundară, tranzacțiile cu valori mobiliare corporative au crescut semnificativ, totalizând 1047,32 milioane de lei, de 3,5 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2023. Această creștere a fost impulsionată de un avans puternic pe piața reglementată, unde s-au tranzacționat 236,62 milioane de lei, de 13 ori mai mult decât în anul precedent.

Totuși, tranzacțiile de pe MTF au scăzut semnificativ, cu o diminuare de peste 6 milioane de lei față de anul anterior, în timp ce numărul tranzacțiilor în afara pieței reglementate a crescut de 3 ori, în valoare de 810,33 milioane de lei.

Piața de capital din Moldova continuă să fie marcată de volatilitate și de o concentrare ridicată a emisiunilor în mâinile unor actori principali, lăsând loc pentru îmbunătățiri în diversificarea ofertelor și a investițiilor.

Ce cautam?