Afaceri

Antreprenoarea care țintește piața globală de șofran

În văile pitorești din preajma Ungheniului său natal, Cristina Rotari a pus bazele unei afaceri care are toate șansele să aducă Republica Moldova pe harta furnizorilor de șofran. Cu startup-ul VV Gold Saffron, numit după fiicele sale Vivienne și Vlada, antreprenoarea începe o incursiune ambițioasă pe această piață, evaluată la aproximativ 602,2 milioane de dolari în 2023 și cu o creștere anuală prognozată la 7,1% până în 2030.

Cristina a crescut într-o familie numeroasă, fără tată, a învățat la un liceu internat republican cu profil sportiv, unde a practicat judo până când o accidentare a determinat-o să abandoneze sportul de performanță. La 18 ani, a decis să plece peste hotare. A lucrat în diverse domenii, ajungând să activeze în sectorul imobiliar din Dubai. Deși a atins succesul profesional în domeniu, avansând de la agent la șef al departamentului de proprietăți comerciale, nu se simțea împlinită. Determinată să-și urmeze obiectivul de a lucra pentru ea însăși, s-a mutat în Anglia, unde s-a înscris la un colegiu de business și management în Oxford. Nu i-a fost ușor să facă studii în timpul zilei și să muncească în timpul nopții, educându-și totodată cele două fiice, Vivienne și Vlada, ca mamă singură. Până la urmă, efortul i-a fost însă răsplătit.

După un an de cercetări, Cristina și-a prezentat planul de afaceri ca parte a proiectului său final de studii. Viziunea sa era îndrăzneață: să înființeze o plantație de șofran la scară largă acasă, în Republica Moldova. Șofranul, supranumit adesea „aurul roșu", este un condiment de mare valoare obținut din floarea de Crocus sativus. Procesul de recoltare laborios și utilizarea lui în industria culinară, medicinală și cosmetică, face ca șofranul să aibă un preț ridicat. Proiectul Cristinei a ieșit în evidență printre altele 100, propuse de colegii săi, asigurându-i un grant solid. Astfel, femeia a început să transforme în realitate ceea ce a fost cândva un vis din copilărie.

De mică, am iubit florile. În timp ce alți copii fugeau de muncă, eu lucram cu bunica pe câmp, plantam și recoltam. Mă fascina acest proces.

NU-I ASCULTA PE SCEPTICI

În 2020, Cristina a fondat SRL First Estate, iar în 2024, a fondat VV Gold Saffron, investind peste 40 mii de euro din grantul câștigat în UK și din economiile personale. Asumându-și un risc semnificativ, a plantat bulbi de șofran pe un teren de două hectare – o suprafață substanțială pentru un începător pe această nișă. „Nimeni nu mă susținea și nu avea încredere în planul meu de plantație. Credeau că am înnebunit când am început cu o plantație atât de mare. Îmi spuneau că nu va crește, că voi pierde toți banii pe care i-am investit într-o afacere fără viitor, motivând că ar trebui să încep plantația pe o suprafață mai mică de 20 de ari, să văd mai întâi cum crește”, își amintește ea. După ce s-a consultat cu câțiva agronomi experimentați, antreprenoarea a decis să meargă înainte.

AM ALES SĂ-MI ASUM RISCUL, PENTRU CĂ ȘTIAM CĂ VA FUNCȚIONA.

CULTIVĂ ȘOFRAN ÎN MOLDOVA? DA, ȘI E BIO!

Nu toți știu, dar clima din Republica Moldova este potrivită pentru cultivarea șofranului. Planta se dezvoltă în locuri însorite, situate la altitudine și rezistă la temperaturi de până la minus 25 de grade Celsius. Terenul ales de Cristina a stat neatins mai bine de un deceniu, ceea ce îl califică pentru certificare organică – un avantaj semnificativ pe piețele internaționale, care solicită din ce în ce mai multe produse ecologice.

Prin achiziționarea de bulbi de șofran de calitate superioară, de calibru 11+, de la un furnizor reputat din Italia și prin utilizarea metodelor ecologice, Cristina asigură calitatea premium a produsului. Valoarea de piață a șofranului – prețurile angro – variază între 20-30 mii de dolari pentru un kilogram în cazul calității superioare, în timp ce prețurile BIO pot ajunge și la 60 mii de dolari pentru un kilogram. Afacerea oferă, prin urmare, marje substanțiale de profit. De pe cele două hectare ale plantației sale, antreprenoarea anticipează o recoltă de câteva kilograme de șofran pe an. Având în vedere că șofranul său este certificat eco și 100% pur, ea mizează pe prețurile din vârful gamei.

CÂND LUCREZI CU PĂMÂNTUL, TREBUIE SĂ ÎL SIMȚI. DACĂ NU AI ACEASTĂ CONEXIUNE, MAI BINE NU O FACI.

$50-60 000 PER KILOGRAM, PREȚUL DE RETAIL PENTRU ȘOFRANUL DE CALITATE BIO

Datele Grand View Research estimează valoarea pieței mondiale a șofranului la aproximativ 602,2 milioane de dolari în 2023, cu o rată de creștere anuală prognozată de 7,1% din 2024 până în 2030. Alte surse, cum ar fi Future Market Insights, prevăd că piața va ajunge la 687,8 milioane de dolari până în 2034, dezvoltându-se cu o creștere procentuală anuală de 7,4%.

VERIFIC PLANTAȚIA LA FIECARE DOUĂ ZILE ȘI AM GRIJĂ DE FLORI CA DE COPIII MEI.

Cristina este convinsă că startup-ul său le va arăta oamenilor că este posibil să ai un business de succes acasă. După ce a lucrat ani buni în străinătate, ea știe că, deși viața de emigrant poate oferi salarii mai mari, acestea vin la pachet cu cheltuieli substanțiale pentru locuință, asigurări și taxe. „După contabilizarea costurilor, oamenii constată că ar putea obține venituri comparabile și acasă, în Moldova, unde costul vieții este mai mic. Investind în agricultura locală și urmând procedurile corecte, cum ar fi obținerea certificărilor necesare pentru produse, oricine poate prospera acasă”, consideră antreprenoarea.

Cultivarea șofranului este un proces laborios și plin de provocări. Spre deosebire de culturile agricole, cultivate la scară largă, care se ba-zează, în mare măsură, pe mecanizare, șofranul necesită o îngrijire manuală meticuloasă. În plus, Cristina trebuie să găsească solții pentru amenințările ce ar putea veni din partea animalelor sălbatice, dar și pentru problema cronică a lipsei de forță de muncă.

MERGEM LA EXPORT!

În ciuda provocărilor, proiectul avansează rapid – terenul, odată pustiu, este acoperit acum cu flori vii de șofran. Cristina a găsit deja cumpărători în Lituania și a încheiat primul său contract cu KIWA – o companie germană care oferă certificate BIO cunoscute pe tot teritoriul UE. În plus, VV Gold Saffron a semnat deja acorduri pentru dezvoltarea și comercializarea în continuare a produsului prin intermediul Swiss FAB Trading GmbH. Antreprenoarea planifică să-și extindă anul viitor plantația cu încă cinci hectare, cu obiectivul de a ajunge la 20 de hectare în cinci ani Potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), peste jumătate dintre beneficiarii programelor de granturi pentru startup-urile agricole sunt femei. Cristina întruchipează această tendință, demonstrând cum inovația și determinarea pot deschide noi drumuri în sectoarele care, odinioară, erau dominate de bărbați. „Sfatul meu pentru alte femei din business este să nu se îngrijoreze de ceea ce spun alții și să aibă încredere în ele însele. Intuiția vă va ghida – trebuie doar s-o ascultați și să mergeți înainte.

Vreau să-mi lansez propria linie de produse cosmetice uleiuri, creme și altele – și să le introduc pe piața din Moldova

PESTE 50% DIN STARTUP-URILE AGRICOLE SUNT ÎNFIINȚATE DE FEMEI

Ce cautam?