CE REPREZINTĂ BUGETUL + PLUS
Bugetul + Plus sau, cum îl numesc autoritățile, cel mai mare pachet financiar alocat vreodată pentru investiții și creștere economică în Republica Moldova, a stârnit reacții controversate. Guvernul spune că Programul are scopul de a aduce beneficii directe populației prin reducerea costurilor energetice, dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea agenților economici. Pe de altă parte, unii experți susțin că acesta asigură mai degrabă o menținere pe linia de plutire decât o dezvoltare economică. Totodată, nu poate fi scăpat contextul electoral, dat fiind faptul că în mai puțin de cinci luni, vom avea alegeri parlamentare.
8 miliarde de lei Bugetul + Plus
Bugetul + Plus include resurse suplimentare de circa opt miliarde de lei din pachetul de sprijin al UE pe două componente. Prima, în valoare de 3,66 miliarde de lei, se referă la măsurile de reziliență energetică, care presupun compensații gospodăriilor casnice și agenților economici, dar și resurse pentru a reduce impactul majorării tarifelor la energia electrică asupra autorităților publice locale. Cea de-a doua, în valoare de 3,8 miliarde de lei, presupune măsuri pentru susținerea investițiilor și dezvoltării economice.
După cum a explicat Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Bugetul + Plus este concentrat în mare parte pe susținerea economiei. „Dacă ne referim la cei circa patru miliarde de lei, alocați pentru reziliență economică, obiectivul este să aducem creștere economică pentru Republica Moldova în acest an și s-o accelerăm în anii următori. În pachetele anterioare primite de la partenerii noștri, resursele au mers mai mult către domeniul social, în special pentru acordarea compensațiilor. De data aceasta, suportul vine pentru investiții și pentru creștere economică. Este important de menționat că UE ne oferă aceste resurse financiare datorită credibilității pe care o are Guvernul”, precizează deputatul.