Afaceri

Businessul confirmă: posibilități de finanțări există

Digitalizarea și implementarea inteligenței artificiale în cadrul proceselor din companie, precum și finanțarea afacerii se află în topul subiectelor discutate de oamenii de afaceri autohtoni. Aceste subiecte au fost puse în discuții pe 30 mai, la Chișinău Arena, la cea de-a doua ediție a Conferinței internaționale DAR – Digital Transformation, AI and Business Resources

Organizat de grupul de companii Sequrity Group, în frunte cu CEO-ul Vladislav Papanaga, evenimentul a avut mai mulți parteneri din partea statului. Este vorba despre Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Agenția pentru Intervenții și plăți în Agricultură (AIPA), Invest Moldova, dar și Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA). Partener general al conferinței a fost complexul HORA Village. Scopul evenimentului a fost de a facilita interacțiunea dintre stat, companiile care caută finanțări și companiile lideri în oferte de digitalizare și soluții de inteligență artificială.

Scurt pe doi

Potrivit lui Vladislav Papanaga, conferința a fost organizată pentru toți doritorii de a căpăta experiență practică în domeniul digitalizării și atragerii finanțării în afacerile în care sunt implicați. „Au fost prezenți reprezentanți ai peste 600 de companii autohtone și internaționale. Este vorba despre proprietari de întreprinderi mici și mijlocii, antreprenori la început de cale, dar și companii lideri în industria energetică, retail, sectorul agricol, producere. De asemenea, au participat specialiști IT, marketing și resurse umane”, relatează managerul.

Conferința s-a axat pe valorificarea oportunităților de finanțare și a pus un accent deosebit pe experiența companiilor care au beneficiat deja de acestea. Mai mulți antreprenori și-au povestit istoriile de succes și faptul cum utilizează granturile și subvențiile pentru dezvoltarea eficientă a afacerilor prin soluții de digitalizare, automatizare și energie solară.

Specialiștii ODA și ADMA au vorbit despre programele de finanțare guvernamentală pentru companiile locale, prezentând mai multe posibilități de finanțare pe bază de grant cu sume cuprinse între 25 mii și 100 mii de euro. Totodată, au fost dezbătute perspectivele și posibilitățile financiare ale Republicii Moldova în contextul negocierilor cu Uniunea Europeană. ODA a organizat chiar și un seminar la subiectul depunerii cererilor pentru granturi și subvenții.

În cadrul evenimentului, a avut loc și o expoziție ce a oferit posibilitatea de a înțelege cum lucrează mai multe soluții de digitalizare și cum acestea pot fi implementate prin accesarea mecanismelor financiare oferite de stat. Au fost organizate teste de impact al echipamentelor, dar și masterclass-uri din partea experților privind utilizarea în practică a soluțiilor tehnice. Au fost examinate abordările inovatoare ale specialiștilor din domeniul tehnologic și ale inteligenței artificiale și implementarea instrumentelor de automatizare cu ajutorul IA și a analizei moderne. Cei interesați să implementeze sisteme inovatoare de analiză și contabilitate au putut vedea aceste softuri în lucru. Totodată, s-a vorbit despre securitatea cibernetică și importanța acesteia în cadrul companiei.

Posibilități noi apar zilnic

Potrivit lui Radu Marian, președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, care a avut o intervenție online, este foarte important ca businessul moldovenesc să susțină integrarea europeană. „Oportunitățile de finanțare sunt mari, dar și responsabilitatea noastră este pe măsură. Urmează să avem și mai multe posibilități, odată cu integrarea în spațiul comunitar”, a subliniat deputatul.

În opinia Carolinei Plinschi, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, procesele de automatizare sunt un mijloc clar de eficientizare a businessului, iar acest lucru poate fi făcut prin finanțare europeană. „Odată cu semnarea actelor ce ne permit accesul la finanțările din programul Europa Digitală, suntem mai aproape de modernizarea societății. Cu un buget total de peste 7,9 miliarde de euro, programul urmărește modelarea transformării digitale a societății și a economiei Europei. Companiile pot obține finanțări chiar și de 20 milioane de euro”, a anunțat ea.

În contextul integrării europene a Republicii Moldova, a fost organizat un panel de discuții cu tema „Perspective și oportunități naționale în contextul negocierilor cu Uniunea Europeană”.

Sinergia bunelor practici

Tatiana Marandiuc, fondatoarea și directoarea fabricii de textile care produce brandul Mi-e Dor, a povestit cum afacerea sa a crescut de două ori datorită granturilor. „Totul a început acum șapte ani, când aveam două cusătorese, trei mașini de cusut și foarte puțină înțelegere cum voi activa într-un spațiu de 22 m2.  Primul grant l-am luat de la ODA, pe atunci ODIMM, iar în total, în șapte ani, am accesat granturi de peste două milioane de lei. Am apelat la aceste finanțări pentru a facilita participarea companiei la expoziții și târguri, pentru a putea deschide magazine partenere și pentru a crește numărul de angajați și eficiența producerii. Acum facem un produs mai rapid în timp și cantitate, mai calitativ, mai ecologic, iar capacitatea noastră de producere a crescut până la 20 de oameni și 400 m2”, povestește antreprenoarea.

O altă istorie de succes a fost prezentată de Dorina Tătaru, fondatoarea și administratoarea Dor-Fruct Group – o afacere de familie specializată în cultivarea și comercializarea cireșelor, prunelor și piersicilor. Managera a relatat cum granturile obținute au ajutat-o să înfrunte o serie de provocări precum variația climatică și impactul ei asupra culturilor, detectarea târzie a dăunătorilor și bolilor și lipsa forței calificate de muncă. Datorită granturilor, ea a procurat o stație meteorologică digitală care permite luarea deciziilor informate privind irigarea și tratamentele împotriva bolilor și a dăunătorilor. De asemenea, a fost instalat un sistem video autonom cu panou solar și acumulatoare ce aduce un plus de siguranță plantației. Compania sa a beneficiat, prin programul de transformare digitală al ODA, de un grant în valoare de 234 mii de lei, ceea ce constituie 70% din suma proiectului. Managera spune că vrea să acceseze fondurile de retehnologizare pentru a acoperi și alte necesități.

„Avem soluții”

 Directorul comercial al Energy Sequrity, Cătălin Guțu a relatat despre tendințele în investițiile în energia regenerabilă pentru anii 2024–2030. El a enumerat mai multe mecanisme de finanțare pentru achiziția panourilor solare.

„Pot fi accesate credite preferențiale 373, cu o dobândă de 7% anual în lei. O soluție viabilă sunt scutirile de TVA obținute prin proiectul Livada Moldovei și IFAD. Mai există proiectul Eu4Business, leasing cu componentă de grant din partea ADMA, subvențiile AIPA, dar și granturi oferite de ODA prin programul femei în afaceri”, menționează specialistul.

În altă ordine de idei, Maxim Bin, business development manager Hikvision, Kazahstan, a povestit despre soluțiile oferite pentru retail. În acest domeniu, clientul este cel care contează, iar interesul și necesitatea lui trebuie digitalizate prin monitorizarea traficului de clienți fizici. Totodată, el a vorbit despre soluțiile led drept un mijloc de promovare eficientă a produselor. „Este foarte important să înțelegem că în condițiile unei „noi normalități”, traficul de clienți este un indicator esențial. Analiza acestuia ne oferă creșterea eficienței, iar fără monitorizarea lui, riscăm să rămânem fără clienți. Profitul se datorează mai multor cercetări”, subliniază managerul.

Andrei Preașcă, B2B sales Director Orange Moldova, a vorbit despre importanța securității cibernetice în companie. „Orange Business oferă soluții de securitate corporativă pentru a proteja companiile împotriva atacurilor cibernetice, inclusiv frauda prin modificarea e-mailului. Pentru securitatea rețelei, Orange Business oferă o gamă largă de funcționalități, precum controlul aplicațiilor, filtrarea web și firewall de ultimă generație. Companiile pot beneficia, de asemenea, de soluții de digitalizare și automatizare”, a menționat el.

Alexandru Constandoglo, director comercial Solar Energy, a oferit în prezentarea sa mai multe detalii din experiența unei ferme de bovine care, acum, datorită ODA și soluțiilor digitalizate oferite de Sequrity Group, este la un alt nivel de performanță. De asemenea, a fost prezentată experiența unei companii de top din Republica Moldova specializată în repararea și restaurarea componentelor motoarelor. Acum atelierul este echipat cu tehnologie de ultimă oră, identică cu cea utilizată în fabricile producătorilor de top precum Mercedes Benz și Ferrari.

Ovidiu Hriscu, director vânzări Azitrend România, a vorbit despre parcursul companiei în care activează și despre schemele integrate pe care le oferă. Este vorba despre sisteme video integrate care reprezintă o combinație de mai multe aplicații și servicii interconectate care funcționează sinergic pentru a îndeplini diverse funcții complexe. Astfel de sisteme integrează diverse module specializate pentru a oferi soluții complexe și personalizate pentru utilizatori din diferite industrii cum ar fi securitatea, supravegherea, marketingul, educația și divertismentul.

În urmă folosirii unui sistem integrat, în portul Constanța s-a micșorat considerabil timpul pentru verificarea tirurilor. El a povestit și despre utilizarea pazei electronice inteligente în locul oamenilor.

Leo Tan, director regional Hikvision, CSI, China, a povestit despre siguranța pe care o oferă soluțiile Smart city. El a făcut referire la experiența Hikvision în Statele CSI privind toate soluțiile oferite de cele șapte mărci comerciale din cadrul brandului. Compania sa oferă soluții atât pentru business-ul corporativ, cât și pentru stat, dar și pentru întreprinderile mici și mijlocii. Compania pune accentul principal pe dezvoltarea soluțiilor inovative pentru diferite piețe, care să creeze ecosisteme pentru o societate digitală.

Cifrele vorbesc

Directorul general ODA, Vadim Codreanu a specificat că doar în 2023, instituția sa a alocat 1,32 miliarde de lei pentru susținerea a 6 512 beneficiari. Totalul de investiții în economie prin intermediul acestor instrumente a constituit 2,21 miliarde de lei.

La rândul său, Diana Coșalîc, director adjunct AIPA, a povestit cum subvenționarea ține sectorul agricol viabil. „Evoluția fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediul rural este în continuă creștere din 2010. În anul 2024, acesta a fost redus cu 250 milioane de lei, ceea ce nu denotă o diminuare a potențialului de finanțare. În anul 2024, cererile recepționate pentru oferirea subvențiilor post investiționale a fost, la fel, în continuă creștere, atingând cifra de 16,3 mii”, a afirmat funcționara.

„Dezvoltarea depinde de noi”

Ministrul Energiei Victor Parlicov a subliniat faptul că interacțiunea cu mediul de afaceri este vitală în contextul consolidării securității energetice a Republicii Moldova. Ministrul a vorbit în discursul său despre procesul de consolidare a sistemului energetic, atragerea investițiilor în sector și oportunitățile de dezvoltare pentru mediul de afaceri. „În Republica Moldova, consumul productiv de energie este foarte mic. Până recent, noi am fost o țară în care securitatea energetică nu era garantată. Un investitor care vrea să vină cu o investiție serioasă, ca să poată produce sau exporta, întotdeauna se uită care e situația privind securitatea energetică și care sunt prețurile la energie. Dacă e să vorbim despre eficiența energetică, Republica Moldova este o țară unde doar 20% din energia consumată revine sectorului industrial sau agriculturii, iar circa 50% – consumatorilor casnici. Asta ne impune să investim în eficiența energetică a clădirilor”, menționează ministrul.

Funcționarul a încurajat participanții să valorifice oportunitățile investiționale oferite de stat. „Cât privește sectorul de construcții, putem beneficia de investiții de zeci și chiar sute de milioane de euro pe an în sectorul de performanță energetică a clădirilor. La noi, există o constrângere din punct de vedere a absorbției acestor fonduri – nu avem suficiente companii capabile să facă lucrările la standardele europene. Fonduri sunt mai multe decât capacitatea noastră de absorbție și eu vreau să încurajez businessul să privească aceste investiții și aceste sectoare ca perspective pe termen lung”, a concluzionat Victor Parlicov.

Vladislav PAPANAGA, CEO Sequrity Group

Oamenii de afaceri din țară trebuie să vadă, să înțeleagă și să folosească toate oportunitățile de finanțare oferite din partea statului și a partenerilor externi.

 

1,32 miliarde de lei constituie volumul de finanțare prin intermediul ODA în anul 2023

6512 este numărul de beneficiari ai finanțărilor ODA în anul 2023

1,87 miliarde de lei au fost debursați de AIPA pentru subvenționarea sectorului agricol în anul 2023

Ce cautam?