În 2010, la vârsta de 20 de ani, Denis a părăsit Chișinăul natal în căutarea unor oportunități mai bune pentru viitorul său. La fel ca mulți tineri moldoveni la acea vreme, el a fost atras de promisiunile Dubaiului, în special de oferta unei agenții de a-i acoperi cheltuielile de zbor, cazare și masă pentru a veni să muncească în acest oraș. Având deja experiență de barman la cunoscutul club Dancy Planner din Chișinău, Denis a obținut un loc de muncă la un club de noapte din Dubai. Tranziția nu a fost însă ușoară. „Volumul de muncă era uriaș, trebuia să cărăm foarte multe lucruri. Și comportamentul cliențilorera diferit. Acasă, erai tratat ca un prieten, pe care clienții se bucurau să-l vadă. Aici, era mai degrabă „Hei, adu-mi asta, schimbă-mi alta etc.”. Pentru mine a fost o trezire la realitate", își amintește Denis.
În ciuda șocului cultural inițial, experiența acumulată la școala de bartending a lui Igor Nitkin din Moldova a fost remarcată. Denis a fost lăudat pentru cunoștințele sale aprofundate despre băuturi și istoria lor, o dovadă a pregătirii de înaltă calitate pe care a primit-o la Chișinău. Ambițiile lui Denis se extindeau însă mult mai departe de bar, el își dorea propria afacere. Inspirat de platforma de viață de noapte din Moldova, All Fun, tânărul a decis să încerce replicarea succesului acesteia în Dubai, observând un gol pe piață. Astfel, Denis a renunțat la jobul de barman după doar șase luni pentru a-și urma visul. A încercat să adapteze modelul All Fun la specificul Dubaiului, reușind chiar să obțină interesul unui investitor. Cu toate acestea, drumul spre realizarea proiectului a fost plin de obstacole.
REORIENTARE SPRE IMOBILIARE
Denis s-a confruntat cu respingeri din partea potențialilor investitori care nu și-au respectat promisiunile, lăsându-l într-o situație precară, fără loc de muncă și cu amenințarea iminentă a evacuării. După cum își amintește el, în Dubai, dacă părăsești jobul, ai o lună să găsești un alt loc de muncă, sau trebuie să pleci din țară. Compania la care lucra a reacționat rapid, informându-l că va fi concediat și evacuat din locuința de serviciu. Reprezentantul HR, înțelegând situația dificilă a tânărului, a încercat să-l ajute, punându-l în legătură cu un alt potențial investitor. Dar nici acesta nu și-a respectat promisiunea. „Șeful de la Resurse Umane a început să sune, amenințând că va chema poliția și mă va evacua. A fost un adevărat coșmar”, povestește tânărul.
În mijlocul acestei perioade tumultuoase, o conversație întâmplătoare cu un coleg i-a deschis ochii lui Denis la potențialul imens al pieței imobiliare. Fără să stea pe gânduri, antreprenorul moldovean s-a lansat în această industrie, mizând pe talentul său natural de vânzări. În două săptămâni, el a încheiat prima sa tranzacție de închiriere, câștigând 5000 de dirhami. Emoția acestui succes, urmată de un comision de 25 000 de dirhami dintr-o vânzare de apartamente, l-au convins pe tânăr să-și continue parcursul în domeniul imobiliarelor. În prima lună de activitate, veniturile lui Denis aproape că au egalat câștigurile sale anuale din Moldova.
Realizările remarcabile au culminat cu vânzarea unui întreg imobil în valoare de 32 milioane de dolari. Această tranzacție impresionantă nu doar a consolidat reputația sa de agent imobiliar talentat, dar a generat și un comision substanțial de 3%, echivalentul a 960 000 de dolari, care a fost împărțit cu Ax Capital, compania pentru care lucra. Denis descrie tranzacția drept o „experiență incredibilă”, cu atât mai mult cu cât a fost executată într-o perioadă scurtă, de aproximativ o lună și jumătate.
INOVAȚIE ÎN PROPTECH CU REELLY.IO
Tranzacția de milioane a reprezentat un moment crucial în cariera tânărului, dar ambițiile sale nu s-au oprit aici. Observând decalajul tehnologic din sectorul imobiliar din Dubai, Denis a hotărât să schimbe modul în care agenții și clienții comunică între ei. Ideea startup-ului Reelly.io, o platformă menită să simplifice schimbul de informații și gestionarea datelor în industrie, a apărut spontan, în urma discuției cu un coleg. Acesta a sugerat centralizarea tuturor datelor relevante într-un singur loc, pentru a facilita munca agenților imobiliari. „Mi-a prezentat viziunea sa și mi-a propus să investesc, să mă implic activ în dezvoltarea platformei. Această persoană este acum partenerul meu de afaceri”, povestește antreprenorul. Folosindu-și reputația și conexiunile, Denis a devenit investitor și ambasador al proiectului. „Dezvoltatorii știau despre volumele mele bune de vânzări, așa că am putut să mă întâlnesc și să comunic cu toată lumea”, explică el. Implicarea lui s-a aprofundat rapid, tânărul fiind invitat să devină cofondator. Timp de aproape un an, Denis și-a împărțit responsabilitățile între Ax Capital și Reelly.io. În februarie, a făcut pasul decisiv, părăsind cariera promițătoare în imobiliare pentru a se concentra în totalitate pe startup. În prezent, Reelly.io reprezintă o rețea de 17 000 de agenți imobiliari și se dezvoltă într-un ritm accelerat. Denis are planuri ambițioase pentru platformă. „Construim un startup puternic, cu aspirații globale”, declară el. Compania este pe cale de a deveni profitabilă și vizează să ajungă în cinci ani la o evaluare de un miliard de dolari în urma unei oferte publice inițiale (IPO). „Am fost norocos să fac tranziția de la vânzări la crearea unui startup”, mărturisește Denis. „Este o lume captivantă, iar cu cât mă implic mai mult, cu atât îmi place mai mult."
VIAȚA ÎN DUBAI: REALITATEA DIN SPATELE FAȚADEI
Costul vieții în Dubai, oraș cunoscut pentru lux și opulență, este un subiect pe care Denis îl analizează cu realismul unui antreprenor experimentat. El subliniază că aspectele financiare ale traiului în Dubai variază considerabil, în funcție de stilul de viață al fiecăruia. Pentru un tânăr necăsătorit, împărțirea chiriei poate fi o soluție pentru reducerea costurilor, însă bugetul minim necesar doar pentru locuință se ridică la aproximativ 1200 de dolari lunar. Adăugând cheltuielile pentru transport și alte necesități, o persoană singură ar avea nevoie de aproximativ 2500 de dolari pe lună pentru a trăi decent în Dubai.În cazul familiilor, costul vieții în Dubai crește considerabil. Cheltuielile pentru educația, îngrijirea copiilor și menținerea unui nivel de trai ridicat pot depăși ușor 15 000 de dolari pe lună. Denis, care locuiește în Dubai împreună cu soția și doi copii, estimează cheltuielile lunare ale familiei la aproximativ 15 000 de dolari, la care se adaugă costurile aferente afacerii sale. El menționează că ieșirile la restaurant și activitățile de divertisment pot majora semnificativ aceste sume –o cină în oraș poate ajunge ușor la 500 de dolari. „Dacă o familie dorește să trăiască confortabil, ar trebui să se aștepte să cheltuiască cel puțin 15 000 de dolari pe lună. Iar dacă vrea să iasă în oraș și să se distreze, acest cost poate crește semnificativ”, spune antreprenorul.