HR

Efes Moldova dictează tendințele în digitalizarea resurselor umane

Conferința anuală de management al resurselor umane, organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova, a oferit participanților o perspectivă asupra celor mai noi tendințe și provocări din domeniu. Evenimentul a adus oportunitatea unică pentru liderii din business și specialiștii în recrutare să cunoască strategii inovatoare pentru a construi echipe puternice și a consolida o cultură organizațională viabilă.

„Digitalizarea este un proces important pentru toți angajații noștri, indiferent de vârstă sau de rolul pe care îl au în companie. Totuși, soluțiile digitale sunt apreciate în mod special de angajații mai tineri, care doresc să fie la curent cu toate detaliile – modul în care sunt procesate salariile, condițiile de muncă și oportunitățile sau beneficiile disponibile în cadrul companiei”, spune Serghei Baziuc, director al departamentului de Resurse Umane la EFES Moldova.

ANGAJATOR DE TOP ȘI (MAI NOU) UN PROMOTOR AL INOVAȚIILOR

Un element cheie în transformarea EFES Moldova este adoptarea platformei SuccessFactors, dezvoltată de SAP, renumitul producător software. Aplicația oferă angajaților acces la diverse funcționalități HR într-un singur spațiu virtual – de la fișe de salariu și gestionarea concediilor, până la monitorizarea performanței și feedback constructiv. SuccessFactors are, de asemenea, o funcție integrată de onboarding, care permite noilor angajați să primească îndrumări esențiale încă din prima zi. Tot cu ajutorul platformei, colegii au posibilitatea să-și urmărească progresele și să se înscrie la cursuri online.

Serghei BAZIUC, director HR, EFES Moldova

Dacă îmi imaginez un viitor în care angajații noștri vor lucra alături de roboți inteligenți? Cred că deja trăim în el. În ultimii ani, am implementat mai multe soluții robotizate în procesele contabile și administrative. Asta cer timpurile.

Pe lângă SuccessFactors, specialiștii HR beneficiază de aplicația Xurrent, care eficientizează sarcinile administrative. Cu Xurrent, membrii echipei pot trimite și urmări cereri fără întârzieri, ceea ce îmbunătățește substanțial comunicarea între departamente. Serghei Baziuc accentuează angajamentul companiei de a dota fiecare departament cu instrumente digitale personalizate, asigurând astfel că angajații se pot concentra pe analiza, evaluarea și înțelegerea afacerii, lăsând sarcinile monotone și repetitive pe seama algoritmilor.

„COLEGI” VIRTUALI CARE RĂSPUND ORICÂND LA ORICE ÎNTREBARE

Pentru a facilita și mai mult procesul de onboarding, un proiect în curs de desfășurare prevede lansarea unor chatbot-uri cu inteligență artificială, capabile să răspundă la orice întrebare care apare la un nou angajat. Pentru cei care încep a lucra în unitatea de producție, acest chatbot ar oferi informații detaliate despre procesele de producție și marketing, asigurându-se că noii colegi au acces la toate informațiile de care au nevoie dintr-o sursă sigură. Special pentru departamentul HR, asistentul bazat pe inteligență artificială va ajuta la gestionarea eficientă a CV-urilor stocate în baza de date a companiei.

peste 40 de ore de muncă sunt economisite lunar grație utilizării automatizării robotice a proceselor

ANGAJAȚII ȘI CONDUCEREA, UNIȚI PENTRU UN SINGUR SCOP

Imboldul acestei modernizări digitale provine din două surse: o inițiativă venită de la conducerea EFES din Turcia acum doi ani și așteptările tinerilor generații de angajați. Inițiat în 2022 de compania-mamă, acest efort global presupune digitalizarea sistemelor cheie pentru a moderniza operațiunile și a îmbunătăți motivarea personalului. „Angajații mai tineri caută soluții digitale, procese gamificate – în esență, elemente care fac munca mai plăcută și mai captivantă”, notează Serghei Baziuc.

În septembrie 2024, EFES Moldova a fost partenerul hackathon-ului anual de tehnologie GIGAHACK, provocând participanții să creeze un asistent HR bazat pe inteligență artificială. „Obiectivul a fost crearea unei soluții care să analizeze automat CV-urile, să extragă date relevante și să îmbunătățească procesul de recrutare prin permiterea unei selecții mai rapide și mai precise a candidaților. Suntem bucuroși să colaborăm cu echipa câștigătoare a hackathon-ului, Gigahacks, pentru a îmbunătăți și mai mult această soluție”, spune Serkan Kazar.

Serkan KAZAR, director Soluții Informatice și Digitale, EFES Moldova

Viziunea noastră privind inteligența artificială merge dincolo de sfera recrutării. Privim IA ca pe un mijloc pentru a sprijini colegii din diverse departamente, inclusiv pe cei din unitatea de producție.

PLANURI AMBIȚIOASE PENTRU 2025

Privind spre viitor, EFES Moldova intenționează să investească și mai mult în digitalizarea proceselor. Inițiativele viitoare includ perfecționarea unui mediu de lucru hibrid care să le permită angajaților să aleagă între munca prezențială și cea de la distanță, construirea de platforme interactive prin care angajații vor putea face planuri de dezvoltare personală și integrarea suplimentară a instrumentelor avansate de inteligență artificială pentru o gestionare mai eficientă a talentelor. „Obiectivul nostru este de a oferi instrumentele potrivite pentru fiecare angajat, deoarece EFES Moldova este alcătuită din mai multe departamente – producție, vânzări, finanțe, achiziții, resurse umane și altele. Fiecare are nevoi specifice, așa că ne străduim să dotăm toată lumea cu instrumente adaptate cerințelor lor unice. Fie că este vorba de formate accesibile de pe mobil sau de soluții desktop, ne diversificăm instrumentele de lucru pentru a face munca fiecăruia mai convenabilă și mai eficientă”, conchide Serghei Baziuc.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?