Cea de-a opta ediție a Human Resources Management Conference, desfășurată la 28 noiembrie 2024, s-a axat pe analiza și înțelegerea gradului de adaptabilitate a leadershipului modern. Elena Buzu, director adjunct AmCham, subliniază că, în prezent, pe lângă adaptabilitate, contează mult tehnologiile transformatoare precum inteligența artificială. „Analizând punctele de intersecție dintre leadership și inteligența artificială, ne propunem să oferim încredere și cunoștințe liderilor, pentru ca aceștia să valorifice potențialul tehnologiei. Acest fapt nu exclude însă importanța conexiunii umane, care ar trebui păstrată la un grad de înțelegere foarte înalt. Echilibrul dintre inovație și empatie este cheia pentru a conduce progresul și a modela viitorul muncii”, menționează organizatoarea.
OMUL ȘI SCHIMBAREA
Alex Filip, director general al grupului de companii Purcari Wineries, a oferit o abordare detaliată despre cum ar trebui să arate niște reguli de comportament în sinergie cu valorile și misiunea companiei. El a vorbit despre importanța misiunii de a construi o instituție care depășește interesul individual, un mediu de învățare continuă, unde respectul și colaborarea este garanția succesului. Irina Străjescu, director al Departamentului Oameni și Comunicare, Moldcell, director executiv al Fundației Moldcell, este de părere că rostul organizației, adică raspunsul la întrebarea „de ce existǎ organizație dincolo de profit și ce schimbare pozitivǎ aduce prin existența sa” este un atribut indispensabil unei companii de succes în lumea modernǎ caracterizatǎ de incertitudine, fragilitate, nonliniaritate și incomprehensibilitate, în care rostul companiei este ca farul și harta care ghidează compania prin complexitatea lumii afacerilor. Misiunea definește acțiunile zilnice, viziunea arată destinația, iar scopul/rostul amintește de ce existăm. Ayșe Buyce Tarhan, consultant în afaceri, spune că, de fapt, cel mai provocator în cadrul organizației nu este schimbarea, ci necesitatea de reevaluare și adaptare. Leadershipul modern cere colaborare, diversitate și flexibilitate. Potrivit expertei, pentru a avea succes într-un mediu complex, liderii trebuie să cultive colaborarea și să valorifice diversitatea, creând astfel echipe puternice și inovatoare.
În altă ordine de idei, Cristian Dumitrache, fondator al platformei Xposed.biz, coach și business profiler, a subliniat aspectele esențiale referitoare la legăturile dintre profilul fizionomic al omului și aptitudinile acestuia. Totodată, acesta menționează că oamenii sunt în proporție de 95-98% predictibili în acțiunile lor, iar capacitatea de aliniere la cultura organizațională poate fi înțeleasă chiar de la angajare. Elena Naumenko, manager general al companiei Philip Morris, a povestit despre importanța curajului și a determinării de a lua decizii și de a asuma riscuri, doar așa businessul poate deveni un „game changer”.
Mădălina Balan, managing partner Hart Consulting, a menționat importanța laturii psihologice a individului. Ar fi bine să înțelegem că fiecare om are și o parte întunecată a personalității. De multe ori, omul are convingeri distorsionate despre modul în care îl vor trata alți oameni. Multe oportunități sunt percepute a fi drept amenințări, respectiv apar crizele și conflictul interpersonal, nesiguranța angajatului, lucruri care nu sunt de neglijat.

Elena BUZU, director adjunct AmCham
Tehnologiile noi precum inteligența artificială sunt importante, însă acestea nu pot funcționa fără adaptabilitatea și creativitatea umană.
SINERGIA, LOCUL ȘI ROLUL
Există un sentiment puternic că profesiile, așa cum sunt organizate în prezent, se apropie de sfârșitul unei ere. „Avansăm într-o societate post-profesională”, de această părere este Gabriela Batir, people and organisation consulting leader PwC România.
Pe de altă parte, promovarea unei culturi a învățării pe tot parcursul vieții și a adaptabilității este crucială pentru ca organizațiile să rămână competitive. Adoptarea noilor moduri de lucru, cum ar fi echipele inter-funcționale și aranjamentele flexibile de lucru, poate permite o mai mare receptivitate la schimbare. Aceasta este opinia Ingăi Galben, director HR al companiei Key IVR.
Motorul succesului oricărei organizații îl reprezintă oamenii. Echipele puternice, motivate și bine pregătite, sunt motorul care propulsează companiile spre performanță. În spatele acestei afirmații, se ascunde o realitate adesea trecută cu vederea: nepotrivirea dintre talentele existente și nevoile reale ale organizației. De această părere este David Kincsem, director McKinsey & Company, Ungaria. Un alt aspect ce ține de recrutarea modernă este explicat de Eugenia Danu, fondator și CEO la Dopomoga Group Moldova. Managera subliniază paradoxul exodului de specialiști. Pe de o parte, rămân poziții vacante, iar pe de altă parte, peste ani, avem specialiști care capătă experiență peste hotare. În opinia expertei, cetățenii din diasporă pot fi atrași pentru roluri-cheie în care își pot aplica experiența globală și pot stimula creșterea companiilor și a proiectelor. Totodată, aceștia ar putea conduce proiecte sociale, impulsionați de dorința de a oferi și de a avea un impact pozitiv asupra comunității.
Vladimir Badan, director de marketing al platformei Rabota.md, a explicat importanța scrierii corecte a anunțurilor de angajare, titlurile și elementele unui anunț fiind esențiale pentru a atrage omul potrivit pentru funcția vacantă.
TALENTUL ȘI TEHNOLOGIA MERG ÎMPREUNĂ
Svetlana Bodaci, director resurse umane la maib, subliniază că, în prezent, creșterea produsului intern brut depinde direct de gradul de inovație implementat în sectorul real al economiei, de încadrarea tehnologiei în economie. Ludmila Nistorică, director de marketing Orange Moldova și președinte al Fundației Orange, menționează puterea talentelor și a interacțiunii calitative dintre aceștia și lider. „Autenticitatea construiește încredere, iar comunicarea transparentă stimulează inovația. Empatia și colaborarea contribuie la un mediu de lucru care reține talentele și conduce la rezultate frumoase”, spune Ludmila.
Totodată, Selda Susal Saatci, chief corporate communications and affairs officer la Anadolu Efes și Neriman Eralp Kalyoncuoğlu, manager sustenabilitate la Anadolu Efes, au vorbit despre importanța focusului pe valorile de guvernanță socială și de mediu (ESG). Aceste valori, la rândul lor, trebuie înțelese și respectate de angajați. Un studiu recent arată că oamenii care simt că angajatorii lor au un impact social pozitiv asupra lumii au de 11 ori mai multă dorință să rămână în organizațiile lor pe termen lung și de 14 ori mai multă motivație de a veni la muncă. Veaceslav Cunev, antreprenor și consultant în afaceri, specifică importanța echilibrului dintre inteligența umană și cea artificială. În timp ce creativitatea și inovația rămân prerogative umane, AI poate ajuta la optimizarea proceselor cu scopul eficientizării.
În concluzie, viitorul resurselor umane este unul plin de provocări, dar și de oportunități. Pentru a avea succes, organizațiile trebuie să fie agile, inovatoare și să plaseze oamenii în centrul tuturor deciziilor.