Industria ospitalității a generat anul trecut venituri de 20,45 miliarde de lei, contribuind cu 1,53 miliarde de lei la bugetul public național. Numărul de angajați în sector constituie 23 mii de oameni, fapt ce demonstrează importanța și impactul domeniului pentru întregul sistem economic. Aceste cifre susțin potențialul real al industriei și importanța implementării unor politici coerente pentru dezvoltarea ei. Datele au fost analizate la conferința Hospitality Next Level, eveniment organizat de Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR).
E NEVOIE DE O VIZIUNE STRATEGICĂ
În deschiderea conferinței, Ruslan Cojocaru, președintele MĂR, a subliniat importanța unei viziuni strategice pentru viitorul economic al țării. El și-a exprimat convingerea în potențialul semnificativ al industriei ospitalității de a contribui substanțial la economia națională în următorul deceniu. Antreprenorul estimează că sectorul poate atinge ușor un nivel de 10-20% din PIB cu condiția implementării unor strategii inteligente și a investițiilor direcționate către ospitalitate și sectorul de tehnologii informaționale. Totodată, el a subliniat că HoReCa are parte de mai multă comunicare între competitori, producătorii locali și autorități.
474 mii DE TURIȘTI AU FOST CAZAȚI ÎN STRUCTURILE DE RESORT MOLDOVENEȘTI ÎN ANUL 2024, DINTRE CARE 220 MII DE TURIȘTI LOCALI ȘI 254 MII DE TURIȘTI STRĂINI
Aceeași perspectivă a fost susținută și de ministrul finanțelor Victoria Belous, care a subliniat că ospitalitatea este un atu al Republicii Moldova, cu un potențial de dezvoltare economică substanțială. „În afara capitalei, există deja afaceri locale, care generează venituri lunare de peste 15 mii de euro, ceea ce demonstrează oportunități mari în sector”, spune ministrul.
Ea a vorbit și despre facilitățile oferite pentru stimularea creșterii sectorului. Agenții economici din HoReCa pot beneficia de facilități prin acordarea beneficiilor neimpozabile pentru angajați, cum ar fi tichetele de masă, transportul, un spor suplimentar de 10% „în natură”, adică propriile produse. De asemenea, există posibilitatea de restituire a taxei pe valoarea adăugată pentru investițiile efectuate. O altă inițiativă de pe ordinea de zi a autorităților presupune introducerea tichetelor pentru turism.
ACORDURI STRATEGICE PENTRU DEZVOLTAREA ECOSISTEMULUI
În cadrul conferinței, au fost semnate două acorduri strategice cu impact imediat. Primul, încheiat între MĂR și Direcția Generală Economie, Comerț și Turism a Consiliului Municipal Chișinău, vizează promovarea produselor locale în restaurante. De asemenea, acesta presupune organizarea de evenimente turistice și gastronomice, certificarea profesională a angajaților și implicarea activă a autorităților locale în susținerea industriei HoReCa.
Cel de-al doilea acord a fost semnat cu Asociația Obștească „Banca de Alimente”, având drept scop combaterea risipei alimentare și dezvoltarea educației în domeniu. Oleg Paraschiv, director al Băncii de Alimente, a subliniat că acest acord este un exemplu concret de acțiune în sprijinul persoanelor vulnerabile. Olga Calmîș, director executiv MĂR, a declarat că aceste acorduri reflectă un angajament comun pentru construirea unui mediu de afaceri mai responsabil, competitiv și sustenabil.
300 de structuri DE PRIMIRE TURISTICĂ CU FUNCȚIUNE DE CAZARE EXISTĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA
PROVOCĂRI ȘI SOLUȚII
Unul dintre panelurile centrale ale conferinței a abordat problema retenției angajaților în industria HoReCa. Discuțiile au evidențiat cauzele crizei, inclusiv migrația forței de muncă și percepția negativă asupra domeniului, dar s-au concentrat în special pe soluții concrete, cum ar fi politici fiscale stimulative pentru angajați, facilități pentru angajarea tinerilor și strategii de formare continuă. A fost subliniată importanța unui regim fiscal clar și avantajos pentru motivarea și retenția angajaților.
Olga CALMÎȘ, director executiv MĂR
Acordurile semnate în cadrul conferinței reflectă nu doar angajamente scrise, ci și o viziune comună, aceea de a construi un mediu de afaceri mai responsabil, competitiv și sustenabil.
În altă ordine de idei, s-a pus accent pe dezvoltarea și evoluția abilităților economice ale femeilor antreprenoare. Tatiana Udrea, reprezentantă UN Women Moldova, a evidențiat vizibilitatea în creștere a antreprenoriatului feminin în HoReCa și eforturile de a construi o industrie mai echitabilă.
Un panel dedicat a explorat modalitățile de colaborare între organizațiile de femei, partenerii de dezvoltare și industria ospitalității, pentru a consolida reziliența antreprenoarelor și a le spori accesul la piețele de desfacere atât internă, cât și cele externe. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean a subliniat importanța autenticității gastronomice ca element strategic de diferențiere. El a anunțat organizarea Congresului Mondial al Viei și Vinului în 2025 ca o oportunitate de promovare globală. Discuțiile dintr-un alt panel s-au axat pe importanța marketingului și a branding-ului, într-un context digital în care diferențierea este vitală. Un brand autentic nu este construit doar prin design vizual, ci printr-o poveste coerentă, emoțională, care reflectă valorile și identitatea afacerii. Aliona Cojocaru, brand commander la Tucano
Coffee, a subliniat importanța construirii unui brand „cu suflet local, dar pregătit pentru expansiune internațională”, oferind exemplul unei strategii scalabile și adaptabile cultural, care păstrează autenticitatea. Mai mult de atât, Maria Hămuraru, decan al Facultății Științe Economice a USM, a vorbit despre brandingul turistic, care ar trebui să fie, de fapt, o promisiune de împărtășire a emoțiilor, un angajament între brand și vizitator, în care resursa umană joacă rolul-cheie pentru livrarea unei experiențe coerente și memorabile.
Un exemplu oferit de compania AlterEgo a demonstrat cum un brand de nișă, construit în jurul poveștii și calității, poate deveni un reper în industria HoReCa. Cu deviza „Celebrăm excepționalul fiecărei clipe”, compania mizează pe conexiunea autentică cu publicul, relevând potențialul vinăriilor mici de a crea impact mare.
Un alt panel a subliniat importanța transformării inteligente a industriilor, printr-un echilibru între sustenabilitate reală și digitalizare aplicată, ca factor fundamental pentru eficiență și adaptabilitate. A fost evidențiată necesitatea integrării inovației și a responsabilității ecologice în sector.
3037 REPREZINTĂ NUMĂRUL DE CONTRIBUABILI DIN SECTORUL HORECA