Marketing

Realitatile pieței serviciilor medicale private

Deși piața serviciilor medicale din Republica Moldova este în mare parte liberalizată în ce privește dreptul tuturor participanților la ea de a trata tot felul de maladii, rolul prestatorilor privați este încă unul complementar. Altfel spus, clinicile private susțin sistemul de sănătate atunci când cele publice nu fac față. În context, fondurile din bugetul asigurărilor medicale ajung în proporție de peste 95% la clinicile publice, fără a se ține cont de eficiența utilizării lor. Acest fapt nu contribuie la stabilirea unui climat de competiție echitabilă, care să conducă la sporirea calității serviciilor de sănătate în general.

Potrivit ultimului anuar statistic, elaborat de Biroul Național de Statistică (BNS) anul trecut, la finele lui 2022, în Republica Moldova existau 86 de spitale, dintre care 68 publice și 18 private. Spre comparație: la finele anului 2005, existau 116 spitale dintre care 105 publice și 11 private. Dacă numărul spitalelor a scăzut, în aceeași perioadă, a fost atestată o creștere substanțială a instituțiilor medical-sanitare primare și a celor specializate. Este vorba, în mare parte, de centre ale medicilor de familie, instituții specializate în diagnostic medical, clinici și cabinete medicale, în special stomatologice.

Numărul total al instituțiilor specializate și primare a crescut considerabil, de la 655 în 2005 la 1012 în 2022. Dintre acestea, 436 au forma de organizare publică, 568 privată și opt mixtă. Majorarea numărului spitalelor și instituțiilor medicale specializate private denotă faptul că cererea față de serviciile private de sănătate este în creștere.

MAI RESPONSABILI CU PROPRIA SĂNĂTATE

Pe parcursul ultimelor decenii, atitudinea moldovenilor față de sănătate s-a schimbat în bine. Deși nu există studii specializate, jucătorii de pe piața serviciilor private spun că oamenii sunt mai responsabili cu propria sănătate, sunt dispuși să plătească mai mult pentru tratamente de calitate și pun tot mai mulți bani deoparte în acest scop. Olga Șchiopu, director al spitalului Medpark, una din instituțiile medicale private de referință din Republica Moldova, sus- ține că în clinica pe care o conduce, numărul vizitelor profilactice anuale așa-numitul check-up crește în fiecare an cu peste 15-20%. „În baza experienței mele administrative de peste 10 ani în sectorul privat și a analizelor, pe care le efectuăm continuu în spitalul nostru, observăm tendința de mai multă grijă pentru sănătate la pacienți. Bucură faptul că o bună parte din serviciile profilactice se prestează pacienților repetat, oamenii aleg să vină ani de-a rândul pentru a fi siguri că sunt bine”, relatează managera. Totodată, ea afirmă că și numărul pacienților primari sporește pe an ce trece.

Citeşte mai mult

Ce cautam?