Сompanii

Cele mai profitabile ramuri ale economiei moldovenesti

Imobiliarele sunt în continuare cea mai profitabilă industrie din Republica Moldova. Din cauza imaturității pieței, nu există încă un echilibru între cerere și ofertă, care să asigure prețuri la locuințe în concordanță cu puterea de cumpărare a populației. Activitățile profesionale care sunt prestate în mare parte în regim de outsourcing sunt, de asemenea, în topul profitabilității, așa cum companiile moldovenești mici și mijlocii descoperă tot mai mult avantajele acestuia. Și serviciile financiare rămân în topul celor mai profitabile activități, grație reglementărilor favorabile, dar și sporirii veniturilor populației.

După perioada dificilă a crizei pandemice, care a afectat toate sectoarele economice, inițiative antreprenoriale și proiecte de afaceri au început să ia amploare în Republica Moldova. Cu toate acestea, situația economică a fost profund influențată de noi provocări, în special de criza provocată de războiul din Ucraina. Unele ramuri ale economiei, care se regăseau în topul profitabilității în anul 2021, au fost afectate de criza provocată de războiul din Ucraina, pierzându-și astfel pozițiile dominante. În schimb, au prins avânt noi sectoare și piețe, pe care s-au înregistrat tendințe promițătoare. Aceste noi domenii de activitate nu doar că au reconfigurat ecosistemul economic al țării, dar vor continua să fie profitabile pe termen lung.

IMOBILIARELE RĂMÂN CEA MAI PROFITABILĂ INDUSTRIE

Pentru tinerii antreprenori și cei care doresc să-și diversifice portofoliul, este esențială o analiză detaliată ca să identifice cele mai profitabile sectoare economice din Republica Moldova. Un indicator cheie în această evaluare este marja de profit net, care arată procentul din venituri rămas după efectuarea tuturor cheltuielilor, plata impozitelor și a dobânzilor. Acest indicator oferă o imagine clară asupra rentabilității fiecărui sector.

Datele despre activitatea financiară a fiecărui sector, colectate de Biroul Național de Statistică (BNS), arată că în 2023, sectorul imobiliar a reprezentat cea mai profitabilă ramură a economiei, înregistrând venituri totale de 8,34 miliarde de lei. Imobiliarele au crescut, astfel, cu 1,1 miliarde de lei față de anul anterior. Profitul net al sectorului a ajuns la 2,24 miliarde de lei, fiind în creștere cu 0,91 miliarde. Astfel, marja de profit net în anul 2023 a crescut până la 32,9%, ceea ce e cu 7,7 puncte procentuale mai mult decât în anul precedent. Expertul economic Veaceslav Ioniță consideră că marja înaltă în imobiliare se datorează gradului redus de maturitate a pieței. Aceasta este încă slabă, în proces de formare, iar profitul acumulat aici se datorează riscului activității în condiții incerte. Aproximativ 80% din piața imobiliară din Republica Moldova revine orașului Chișinău, unde delapidările ani la rând a unei părți a infrastructurii și a proprietății publice au împiedicat formarea unor relații de piață normale, care să conducă, la rândul lor, la o competiție corectă. Profitul sectorului a provenit mulți ani din proiecte de construcție izolate. „În prezent, piața imobiliară este în formare, un potențial îl reprezintă construcțiile pentru investiții.

Există o migrație susținută din sate la orașe. Tot mai mulți tineri doresc să locuiască singuri, fără părinți, dar nu-și pot permite un apartament și, astfel, aleg să stea în chirie. Astfel, investiția în locuințe pentru a le da în chirie este una de perspectivă”, explică Veaceslav Ioniță. Expertul este de părerea că cererea de închiriere a locuințelor va crește, iar în următorii 5-10 ani, numărul apartamentelor închiriate ar putea ajunge la aproximativ 50 de mii.

Citeşte mai mult

Ce cautam?