Сompanii

INVEST MOLDOVA: SUNTEM PE HARTA MARILOR RELOCĂRI DE INVESTIȚII INTERNAȚIONALE

Agenția de Investiții organizează, la 15 septembrie, cea de-a treia ediție a REAL ESTATE FORUM MOLDOVA, un eveniment dedicat investițiilor în imobilul nerezidențial. Despre obiectivele evenimentului și climatul investițional în condițiile instabilității regionale ne-a relatat Igor ȘTEFĂNEȚ, șeful Departamentului de Atragere a Investiţiilor din cadrul Agenției.

BC: Dle Igor Ștefăneț, ce urmărește Agenția de Investiții prin organizarea conferinței care iată că ajunge la cea de-a treia ediție în acest an?

Igor Ștefăneț: 50 la sută din atractivitatea investițională a unei țări depinde de sectorul imobiliar nerezidențial. Acolo este logistica, spațiile industriale de producere pentru tot sectorul de producere și spațiile de oficii, unde avem tot sectorul de prestări servicii.

Prin evenimentul respectiv, încercăm să atragem atenția investitorilor asupra acestui sector, unde nu avem deocamdată jucători străini. Pe parcursul anilor, a fost lăsat să se dezvolte sporadic pe cont propriu, iar tot ce s-a construit până acum se datorează relocării unor companii, în special în zonele economice libere din Republica Moldova cum ar fi Lear Corporation sau Draexelmayer, unde spațiile de producere au fost construite la comandă.  

Spre comparație, în România, dezvoltatorii construiesc anual sute de mii de metri pătrați de spații în perspectiva atragerii investițiilor. Investitorii, când vin, trebuie doar să se acomodeze acolo.

Bineînțeles, construcțiile trebuie să corespundă cerințelor timpului. O companie modernă are nevoie de spații moderne, care pot fi adaptate rapid nevoilor sale de producere. În plus, clădirile trebuie să fie conforme standardelor de mediu, de eficiență energetică. Nimeni nu-și va amplasa producția într-o clădire construită în perioada sovietică, spre exemplu.

BC: În general, să înțelegem că structura pieței imobilului nerezidențial ar trebui să fie similară cu cea a imobilului rezidențial. Dezvoltatorul imobiliar angajează constructorul, care construiește clădirea, apoi o vinde sau o dă în chirie?

Igor Ștefăneț: Exact. Noi, Agenția de Investiții, încercăm să convingem marii dezvoltatori europeni prezenți în România să se extindă și la noi. Aceasta ar fi cea mai ușoară cale. Dezvoltatorii de pe acest segment sunt în mare parte companii belgiene, olandeze și germane, care au apărut de-a lungul istoriei, în mod natural, în cele mai mari porturi de la Marea Nordului precum Antverpen, Rotherdam, Amsterdam sau  Hamburg.

Compania olandeză CTP a dorit să vină la noi, însă atunci nu era momentul potrivit. În ultimii ani, lucrăm constant cu Camera de comerț belgiano-luxemburgheză, cu Camera româno-germană și româno-olandeză pentru a atrage investiții la noi.

O problemă este că marii dezvoltatori imobiliari preferă să lucreze cu companiile de construcții cunoscute. Noi le putem propune deocamdată doar companii moldovenești.

În ce privește terenurile pentru construcție, acestea sunt suficiente. Doar în Zonele Economice Libere avem peste 500 de hectare. Acum vom avea și platforme industriale multifuncționale.

Pentru moment, însă,  războiul a speriat investitorii. Totuși, este vorba despre investiții pe termen lung, unde recuperarea este de 8-9% anual. Este nevoie de stabilitate regională pentru astfel de investiții, iar noi, din păcate, nu o avem acum din cauza războiului.

În pofida acestei situații, nu am renunțat la evenimentul care ajunge la a treia ediție, pentru ca marii dezvoltatori să știe că piața imobiliară există în Republica Moldova, să cunoască ofertele, să afle cât e de ușor să deschizi o afacere, cum se derulează procesele de acordare a actelor permisive. Îi punem în contact cu întreprinderile locale care  construiesc, le arătăm istoriile de succes și, în același timp, le arătăm că, în perspectivă, suntem totuși o destinație interesantă.

Pentru spații de oficii avem și acum cerere de închiriere de 20 de euro pentru un metru pătrat. Acum avem o companie, care vrea să se relocheze și are nevoie de cinci mii de metri pătrați.

BC: Cum funcționează acum piața imobilului nerezidențial de la noi?

Igor Ștefăneț: Dacă avem un investitor care a decis să vină și are nevoie de spații, îi recomandăm companiile autohtone care ar putea să construiască spațiile necesare. Acum avem patru companii de acest gen. Însă atunci când operează marii dezvoltatori, aceștia construiesc din timp spațiile și așteaptă să vină cumpărătorii, trebuie să fie creată cererea pentru spațiile respective. Un plus este că dezvoltatorii înșiși pot aduce investitori care să cumpere ori să ia în chirie aceste spații, dintre partenerii cu care lucrează.

 
Printre aceștia este Colliers International, cel mai mare broker internațional, specializat în relocarea marilor companii multinaționale. La ediția din 15 septembrie, vine în calitate de speaker Elias van Herwaarden, șeful pe relocări de servicii de la Colliers International, care cunoaște totul despre relocările de pe glob în astfel de domenii precum IT, BPO (Externalizarea proceselor de afaceri) sau Shared services center.
La ediția de anul trecut, a fost Karel Shtransky, șeful pe relocări industrial, de la Colliers International. A rămas cu o impresie foarte bună despre Republica Moldova. Contrar așteptărilor pe care și le-a făcut din ceea ce a citit în presă, el a apreciat Republica Moldova drept o țară europeană veritabilă, iar Chișinăul – un oraș modern. Și a văzut perspective aici, întâlnindu-se cu asociațiile noastre de producători. Dl Shtransky are o experiență bogată și a văzut cum s-au schimbat țările est europene în perioadele de preaderare și aderare la Uniunea Europeană. Este convins că și Republica Moldova va parcurge aceleași etape precum Cehia, Polonia sau România.

Sper că vom obține accesul la fonduri europene pentru investiții în logistică și infrastructură, iar acest lucru ar impulsiona enorm procesul investițional. Este destul de dificil să schimbăm percepția negativă creată în Europa de-a lungul anilor, însă vizitele acestor oameni, care au un cuvânt de spus în lumea afacerilor, contează enorm. Dacă Moldova apare în baza de date a dlui Shtransky, suntem deja pe harta marilor relocări de investiții.
 
Scopul promovării sectorului BPO este, în primul rând, să arătăm că noi nu prea avem competiție aici și investitorii străini ar putea ușor să se relocheze și să devină puternici din punct de vedere operațional. În al doilea rând, pentru companiile internaționale din România, este ușor să treacă și în Republica Moldova. În al treilea rând, 84% din investitorii noștri sunt din Uniunea Europeană și, evident, între ei există deja o corelație. Alt scop al evenimentului este să-i punem pe investitorii străini în contact cu companiile locale, care cresc și ele odată cu extinderea investițiilor.
 
BC: În general, ce anume face din Republica Moldova o destinație atractivă pentru investiții?  
 
Igor Ștefăneț: Sperăm că anul acesta vom convinge Guvernul să ofere facilități fiscale pentru sectorul BPO. Asta ar contribui la generarea interesului față de sector și la creșterea lui până la 30-40 de mii de angajați. Toată forța asta de muncă va avea nevoie de birouri. Asta va influența sectorul construcțiilor și beneficiile vor merge în lanț.
O componentă importantă este Parcul IT, în care sunt acum 17 mii de oameni și care continuă să crească. Și facilitățile pentru Zonele Economice Libere vor mai exista timp de 10 ani, deși urmează să fie modificată legislația. Iar după modificarea legislației – condiție impusă de procesul de aderare la UE, va exista, ca și în Uniunea Europeană, un ajutor de stat pentru investitori în mărime de 50% din volumul investiției.
În plus, înțelegem că odată și odată, tot ce se întâmplă în țara vecină se va termina, iar reconstrucția Ucrainei va fi cel mai mare proiect economic al întregii lumi. Și noi, fiind aici, cu spațiile logistice, cu coridoarele logistice, vom avea o creștere. Făcând un rezumat, avantajele noastre ar fi avantajele fiscale, amplasarea geografică și lejeritatea de a iniția și de a derula afaceri. În plus, este mai ușor să operezi într-o țară mică. Dezavantajul este această instabilitate existentă în Ucraina, care face investițiile în țara noastră relativ riscante, dar cine riscă, poate fi cu un pas înainte după ce războiul se va termina.

Ce cautam?