Сompanii

Orizonturile globale ale Aaeroportului Chisinau

Poarta aeriană a Republicii Moldova către restul lumii, Aeroportul Internațional Chișinău conectează 22 de companii aeriene cu 50 de destinații din 27 de țări, traficul de pasageri fiind prognozat să depășească cifra de trei milioane în 2024. Acest obiect strategic, construit conform standardelor europene, asigură transportul atât de pasageri, cât și de mărfuri. În prezent, aeroportul este în plin proces de modernizare, care va stimula și mai mult creșterea economică a țării.

Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a înregistrat, în ultimii ani, creșteri semnificative ale traficului de pasageri, care a ajuns la 2,838 milioane în 2023. Este o creștere de 23% față de anul precedent. Pentru a face față acestei evoluții, aeroportul investește masiv în modernizarea infrastructurii, pentru a asigura o funcționare mai eficientă și o experiență de călătorie îmbunătățită.

FACILITĂȚI MODERNE

Pista principală a fost reabilitată și s-a achiziționat echipament nou pentru întreținerea acesteia. Acum, AIC este pe cale să înceapă construcția unei parcări cu 260 de locuri în partea de est a terminalului. Conform directorului interimar Sergiu Spoială, noua parcare va oferi locuri pe termen lung la prețuri accesibile, un perimetru amenajat cu sistem de control și supraveghere video, precum și dispozitive automate de plată în conformitate cu standardele europene. În paralel, sunt în curs eforturi de modernizare a rețelei de alimentare cu energie electrică, cu un accent puspe eficientizarea exploatării rețelelor electrice și creșterea performanței. Urmează a fi implementată înlocuirea cablurilor vechi din 1986 cu cabluri noi pe o lungime de peste 2200 de metri. Aceste lucrări au ca scop menținerea siguranței în zbor și asigurarea unei alimentări electrice neîntrerupte, esențiale pentru operațiunile aeroportuare, subliniază directorul interimar.

Simultan, sunt în derulare planuri de modernizare a Sistemului de Aterizare Instrumentală (ILS) de la categoria CAT II la CAT III, ceea ce va spori siguranța și eficiența aterizărilor, în special în condiții meteorologice nefavorabile. Această îmbunătățire va permite aeroportului să opereze cu mai puține restricții și întârzieri, contribuind și mai mult la creșterea competitivității sale.

UN NOU TERMINAL

Aeroportul Internațional Chișinău derulează în prezent un studiu de fezabilitate, cu sprijinul Corporației Financiare Internaționale (IFC), pentru a deschide un nou terminal cu o capacitate de peste cinci milioane de pasageri anual. Acest proiect este considerat necesar, având în vedere creșterea fluxurilor de pasageri, prognozate să depășească trei milioane în 2024. Ultimele date referitoare la numărul de pasageri care au călătorit prin Aeroportul Internațional Chișinău în perioada ianuarie – iunie 2024 arată o creștere de 39% comparativ cu anul trecut. O cifră record de 1 646 802 de pasageri au trecut prin Aeroport, urmare a deschiderii de noi curse și creșterea numărului de companii aeriene prezente.

Noul terminal ar urma să îmbunătățească semnificativ capacitatea și infrastructura aeroportului, iar studiul de fezabilitate este programat să fie finalizat până la sfârșitul anului. Investiția în noul terminal reprezintă un pas important pentru dezvoltarea economică a regiunii, întărind conectivitatea și atractivitatea Republicii Moldova pentru investitori și turiști. Investițiile necesare pentru un nou terminal, parcare auto, pistă și îmbunătățiri tehnologice este estimată la 250-300 milioane de euro.

Totodată, Aeroportul Internațional Chișinău se implică activ în îmbunătățirea accesibilității și incluziunii pentru pasagerii cu dizabilități, în special prin participarea la proiectul „DANOVA NEXT”. Finanțat cu 2 622 400 de euro de Fondul European de Dezvoltare Regională, proiectul își propune să implementeze tehnologii moderne care să vină în sprijinul pasagerilor cu deficiențe de auz, vedere și mobilitate. Informațiile vor fi oferite în formate inovatoare, atât vizuale, cât și audio, iar personalul aeroportului va fi instruit să utilizeze aceste soluții și să asiste pasagerii cu dizabilități.

STIMULENTE PENTRU COMPANIILE AERIENE

Aeroportul își concentrează eforturile pe diversificarea rețelei de zboruri prin colaborarea cu companiile aeriene și oferirea de stimulente. În prezent, Aeroportul Internațional Chișinău oferă zboruri către 50 de destinații din 27 de țări, operate de 22 de companii aeriene. Potrivit lui Sergiu Spoială, strategiile de atragere a mai multor companii aeriene se axează pe un program de scutire de taxe aeroportuare, care implică reduceri substanțiale în funcție de numărul de zboruri operate și de pasageri transportați. În același timp, conducerea Aeroportului Internațional Chișinău salută modernizarea propusă pentru Aeroportul Internațional Mărculești, parte a unui plan amplu de dezvoltare care vizează atragerea companiilor aeriene low-cost în Republica Moldova. „Potențiala reabilitare a Aeroportului Mărculești ar însemna un alt aeroport local, iar concurența sănătoasă este întotdeauna binevenită, deoarece aceasta duce la dezvoltare și calitate. Aeroportul Mărculești are încă nevoie de investiții și dezvoltare, iar noi vom sprijini orice inițiativă în această direcție", declară directorul interimar Sergiu Spoială. Aeroportul Internațional Chișinău și-a consolidat poziția de actor important în industria aviației prin găzduirea conferinței internaționale „Aviation-Event 2024 RMO" în perioada 29-30 mai 2024. Evenimentul, cu tema „Perspective și provocări ale aviației Republicii Moldova în parcursul său spre Uniunea Europeană", a adunat aproximativ 140 de profesioniști din domeniul aviației, atât din țară, cât și din străinătate. Conferința a subliniat alinierea aviației moldovenești la standardele europene. Un punct important a fost anunțarea studiului de fezabilitate pentru un nou terminal, subliniind angajamentul aeroportului față de creșterea viitoare și cooperarea internațională.

Sergiu SPOIALĂ, director interimar, Aeroportul Internațional Chișinău

Strategiile de atragere a mai multor companii aeriene se axează pe un program de scutire de taxe aeroportuare, care implică

reduceri substanțiale în funcție de numărul de zboruri operate și de pasageri transportați.

Ce cautam?