Bugetul FEERM va fi gestionat de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și va fi constituit din mijloacele financiare colectate în cadrul Programului privind implementarea mecanismului de obligații în domeniul eficienței energetice pentru perioada 2024–2026. Este vorba de granturi și donații din partea partenerilor de dezvoltare și a organizațiilor internaționale, precum și de mijloacele financiare prevăzute pentru reducerea vulnerabilității energetice.
CASĂ EFICIENTĂ ENERGETIC EXEMPLUL ROMÂNIEI
Prin Programul RePowerEU, comunitatea statelor membre ale Uniunii Europene ajută România să devină mai independentă energetic, susținând energia regenerabilă și eficiența clădirilor. Potrivit Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene, companiile de construcții și instalații electrice pot accesa fonduri în numele clienților vulnerabili. Finanțarea este nerambursabilă și poate ajunge până la 20 200 de euro pentru o clădire rezidențială. Programul este la al cincilea an, iar numărul beneficiarilor trece de nouă mii pe an. Programul RePowerEU este o inițiativă finanțată prin Planul
Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și este axat pe îmbunătățirea eficienței energetice și instalarea de sisteme fotovoltaice. El este destinat persoanelor fizice vulnerabile și celor care se confruntă cu sărăcia energetică, care dețin clădiri rezidențiale și doresc să reducă consumul de energie.
Valoarea minimă și maximă a finanțării alocate per proiect în cadrul programului Casa Eficientă Energetic 2024 constituie:
Voucher per tip de activitate eligibile Valoare voucher,EURO
Voucher renovare energetică 14 000
Voucher sistem fotovoltaic 5000
Voucher expertiză tehnică 700
Voucher audit energetic 300
Voucher certificat de 100
performanță energetică (inițial)
Voucher certificat de 100
performanță energetică (final)
Total cumul vouchere 20 200
pentru o cerere de finanțare ce include
o singură clădire
rezidențială unifamilială