Сompanii

Golban Trade viziune pentru arhitectura rezidențială

Nu orice companie poate să se laude cu o abordare inovatoare și pasiune pentru calitate. Specializată în construcții din beton armat, compania Golban Trade a devenit un nume de referință pe piața autohtonă. Mai nou, Teodor GOLBAN, directorul companiei, susține că este pregătit să intre pe piața caselor particulare. Dincolo de expertiza și inovația oferită, dar și timpul record de execuție, el promite transformarea visurilor clienților în realități durabile. Am discutat despre tendințele actuale și provocările din domeniul arhitecturii rezidențiale, concentrându-ne pe casele particulare

Dle Teodor Golban, care sunt, în opinia dvs., cele mai recente tendințe în arhitectura rezidențială, în special în ce privește casele particulare și teritoriul adiacent acestora?

Teodor GOLBAN: Aș menționa că oamenii nu mai vor, la fel ca înainte, case cu două sau trei nivele. Acum, prinde contur tendința caselor cu un etaj, cu o suprafață optimă de 150-200 de metri pătrați. Aceste dimensiuni oferă un echilibru perfect între confort, comoditatea întreținerii și posibilitatea de a crea un ecosistem armonios. Cât privește locația, aici depinde de fiecare, dar observ că nu mai este o problemă să locuiești la 15-20 km de Chișinău. De facto, în 15 minute, ești în oraș. Totodată, există teritorii vaste situate între capitală și suburbii și între suburbii și cele mai apropiate orașe ori sate. Iată acolo, de fapt, este locul potrivit pentru construcția ulterioară a locuințelor la sol, fie că e vorba de micro-cartiere sau chiar sate mici cu suprafețe de la 10 până la 100 de hectare. Ce ține de suprafața terenului adiacent, acesta ar trebui să aibă între 12 și 15 ari, cu infrastructura necesară – în jur de 10 ari plus circa 30% parcări, drumuri și utilități. Apropo, tot mai mulți oameni doresc mai mult spațiu și confort, evitând aglomerația blocurilor de locuit.

Cum reușiți să transpuneți viziunea arhitecturală a unui client într-un proiect concret de casă particulară? Care este rețeta pentru a crea gospodării funcționale și confortabile?

Teodor GOLBAN: Cheia constă în comunicarea cu clientul și înțelegerea nevoilor lui. Avem experiența construcției a 23 de case la sol – suntem la începuturi în această direcție, însă pot garanta sută la sută că avem cele mai rezonabile termene de executare a lucrărilor. E simplu: structura casei o executăm într-o lună – fundație, pereți, acoperiș, iar în cazul finanțării stabile, executăm și finisajele într-un timp record.

Putem face totul la cheie. După ce am acumulat experiență, am înțeles că doar așa, putem oferi garanția unor gospodării funcționale și confortabile. Sunt spații bine dimensionate și optimizate cu eficiență energetică înaltă, cu ventilare, materiale calitative și optime, standarde respectate cap-coadă, cu tot de ce are nevoie o familie.

În contextul provocărilor economice actuale, cum asigurați un echilibru între costuri, calitate și inovație în proiectele dvs. rezidențiale?

Teodor GOLBAN: Recunosc că este o mare provocare, dar totul e posibil. În primul rând, avem parteneriate cu producători și importatori de materiale de construcții, ceea ce ne permite să propunem reduceri reale. În al doilea rând, suntem o companie care a demonstrat că oferă soluții eficiente din punct de vedere al costurilor, fără a compromite calitatea.

Durabilitatea și eficiența energetică sunt din ce în ce mai importante pentru o construcție. Cum răspunde Golban Trade la aceste cerințe, având în vedere specificul construcțiilor din beton?

Teodor GOLBAN: Într-adevăr, construcțiile din beton armat reprezintă specializarea noastră, dar casele particulare le construim din materialele solicitate de comandi tar. Structura din beton asigură durabilitatea, iar pereții pot fi construiți din diverse materiale. Dacă e să construim o casă la sol complet din beton, o termoizolare corectă face față așa-zisului „beton rece”. Aș mai sublinia că, pe lângă termoizolare, e bine să ținem cont de tehnologia smart home, de pompe de căldură, panouri solare, ventilare modernă – aceste aspecte chiar contează și merită fiecare leu investit.

Teodor GOLBAN, director și fondator Golban Trade

Perspectiva proiectelor de dezvoltare pe direcția cartierelor rezidențiale cu locuințe la sol este una foarte promițătoare.

Vorbind despre eficiența energetică, ce materiale termoizolante recomandați și care sunt diferențele dintre ele?

Teodor GOLBAN: Recomandăm utilizarea fie a polistirenului expandat, fie a vatei minerale, în funcție de specificul proiectului. Cel dintâi este un material eficient și economic, cu o bună izolație termică, dar este inflamabil. Vata minerală este un material ignifug sută la sută, cu proprietăți izolatoare excelente și rezistență la umiditate, dar poate fi mai costisitoare. Din nou, alegerea îi aparține clientului, în funcție de prioritățile acestuia și de cerințele proiectului.

În afară de beton, ce alte materiale de construcție recomandați pentru construirea pereților la casele particulare și care sunt avantajele și dezavantajele acestora?

Teodor GOLBAN: Atunci când structura este construită din beton armat, pentru pereți, putem folosi diverse materiale: tradiționala piatră albă, evident, blocurile din beton celular autoclavizat (BCA) sau, de ce nu, și așa-zisul „fortan” care, în fond, sunt blocuri de beton. BCA-ul este apreciat pentru izolația termică și ușurința în manipulare, dar poate fi mai sensibil la umiditate.

Piatra albă este un material natural, durabil și cu proprietăți izolatoare bune, dar poate fi mai costisitor ca și finisaj. Blocurile din beton fără autoclavizare au o rezistență relativ bună și oferă izolație termică la fel de eficientă, dar, din nou, necesită mai multă prelucrare la finisaj. Într-un final, alegerea materialului depinde de preferințele clientului, buget și specificul proiectului.

€ 30 de milioane costă infrastructura pentru un microcartier cu suprafața de 100 de hectare

Cât de importantă este verificarea calității materialelor de construcție, în special a betonului și metalului, și cum asigurați acest lucru în proiectele dvs.?

Teodor GOLBAN: Vreau să subliniez faptul că verificarea calității materialelor este esențială pentru siguranța și durabilitatea construcției, și asta ar trebui să o înțeleagă toți producătorii, importatorii și comercianții de materiale de construcții. Cât ține de compania noastră, asigurăm acest lucru prin colaborarea cu furnizori de încredere, care oferă certificate de calitate pentru materiale. De asemenea, efectuăm teste de laborator pentru a verifica rezistența betonului și a metalului,asigurându-ne că respectă standardele de construcție.

Cum evaluați rentabilitatea investițiilor în panouri solare și alte tehnologii de energie regenerabilă pentru casele particulare?

Teodor GOLBAN: Rentabilitatea investițiilor în energie regenerabilă depinde de mai mulți factori, cum ar fi costul inițial al sistemului, consumul de energie al locuinței și prețul energiei electrice. Desigur, recomandăm clienților noștri să efectueze analize personalizate ale locului, obiectului, necesităților. Acești factori trebuie luați în considerare, pentru a estima perioada de amortizare a investiției și economiile pe termen lung.

Cum vedeți rolul parteneriatelor publicprivate în dezvoltarea infrastructurii pentru micro-cartiere și zone rurale?

Teodor GOLBAN: Cheltuielile pentru infrastructură sunt cele care determină o mare parte din costul spațiilor. Spre exemplu, costul infrastructurii unui micro-cartier ori sat cu suprafața de 100 de hectare este de 30 milioane de euro. În opinia mea, parteneriatele public-private pot juca un rol crucial în dezvoltarea infrastructurii, prin combinarea resurselor și expertizei sectorului public și privat. Aceste parteneriate pot accelera implementarea proiectelor de infrastructură, cum ar fi drumuri, rețele de apă și canalizare, și pot asigura o dezvoltare durabilă a zonelor rezidențiale noi.

„ Perspectiva proiectelor de dezvoltare pe direcția cartierelor rezidențiale cu locuințe la sol este una foarte promițătoare ”.

Care sunt principalele provocări pe care le întâmpinați în gestionarea proiectelor individuale și cum reușiți să le depășiți, menținând în același timp un standard înalt de calitate și termeni rezonabili de construcție?

Teodor GOLBAN: Pe lângă faptul că garantăm calitate, preț bun și inovație, printre provocări, aș sublinia birocrația și dificultatea de a obține autorizații. Aici însătrebuie să specific un fapt: este diferență între a construi un micro-cartier ori un sat întreg și a executa o casă într-un cartier deja existent. În primul caz, schimbarea statutului teritoriului pentru construcții, comasarea loturilor, documentația pentru infrastructură, deci, acestea practic te pun la pământ. În celălalt caz, acum este mai facil să construiești o casă, pentru că ultimele schimbări legislative au exclus necesitatea autorizațiilor și certificatelor de urbanism pentru casele acăror amprentă nu depășește 150 de metri pătrați.

Cum vedeți evoluția pieței construcțiilor rezidențiale din Republica Moldova în următorii ani, în contextul schimbărilor economice și demografice? Ce oportunități și provocări anticipați?

Teodor GOLBAN: Anticipez un val de creșteri ale cererii pentru case individuale și micro-cartiere bine planificate, cu infrastructură completă și acces limitat. Am în vedere faptul că oamenii încep să aibă preferințe pentru spații mai deschise față de vecini, dar sigure ca și perimetru rezidențial. Treptat, oamenii renunță la gardurile de doi metri între ei, dar vor acces limitat pe teritoriul complexului rezidențial. Alt lucru pe care vreau să-l evidențiez ține de statutul pe care îl conferă o casă la sol. Odată cu bunăstarea financiară, crește pofta oamenilor de a se afirma și în plan social.

Ce recomandări practice ați oferi antreprenorilor sau investitorilor care doresc să se implice în proiecte de dezvoltare rezidențială?

Teodor GOLBAN: Fie că vorbim de o companie dezvoltatoare, fie că este vorba de o familie care vrea să-și construiască o casă, este absolut necesară planificarea riguroasă, analiza atentă a materialelor de construcție în vederea selectării materialelor potrivite. Dacă vreți, este vorba despre fezabilitate, merită sau nu anumite investiții. Un alt aspect esențial, poate, cel mai important, ține de respectarea standardelor de construcție. Acestea nu pot fi neglijate niciodată și sub nicio formă, compromisurile aici nu-și au locul.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?