Сompanii

Moldtelecom își consolidează rolul de pilon digital al țării

Dincolo de rolul tradițional de furnizor de servicii de telefonie fixă și mobilă, televiziune și internet, compania Moldtelecom își consolidează de la an la an poziția de pilon digital al Republicii Moldova. Rezultatele financiare obținute în 2024 reflectă adaptabilitatea și viziunea strategică a managementului companiei, care își propune pentru viitor o serie de planuri ambițioase, menite să contribuie la conectivitate și inovație pe piața locală. Strategia companiei rămâne axată pe investiții inteligente, eficientizare operațională și comunicare transparentă.

În anul 2024, Moldtelecom a avut stabilitate financiară, înregistrând venituri totale de 1,66 miliarde de lei și o eficiență operațională remarcabilă. Deși investițiile în modernizarea rețelei au depășit cifra de 731 milioane de lei, acest fapt nu a afectat capacitatea companiei de a genera un flux de numerar pozitiv. Gestionarea prudentă a datoriilor a condus la diminuarea lor, consolidând capitalul propriu al companiei, care s-a cifrat la 4,43 miliarde de lei. Potrivit directorului general interimar al întreprinderii, Viorel Motorniuc, acest lucru s-a datorat profesionalismului echipei de management, dar și sprijinului Agenției Proprietății Publice. Managerul explică acest rezultat prin urmarea unei strategii bazate pe trei piloni esențiali: creșterea eficienței operaționale, scăderea costurilor și optimizarea proceselor. „Pentru a alinia productivitatea companiei la standardele actuale ale pieței, ne-am concentrat pe digitalizarea proceselor și pe dezvoltarea profesională a echipei. Investițiile în tehnologie și instruirea personalului au fost esențiale pentru a susține o cultură organizațională bazată pe inovație, adaptabilitate și valorizarea resursei umane”, a subliniat managerul.

Așa cum aparține statului, întreprinderea este obligată conform legii să transfere 50% din profit la buget. Directorul spune că acest lucru reprezintă o mândrie aparte pentru companie, or aceste fonduri sunt reinvestite în alte proiecte naționale și contribuie la dezvoltarea țării.

Viorel MOTORNIUC, director general interimar Moldtelecom

Marketingul companiei este axat acum pe simplificarea mesajului transmis, pentru ca fiecare cetățean să înțeleagă că Moldtelecom este o adevărată putere, o companie modernă cu perspective foarte mari.

PUNCT DE REPER PENTRU INFRASTRUCTURA DIGITALĂ A ȚĂRII

Alături de câteva agenții guvernamentale și de Serviciul Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică, Moldtelecom constituie coloana vertebrală a sistemului digital național. Conștient de responsabilitatea imensă ce revine companiei și echipei sale, Viorel Motorniuc subliniază două direcții fundamentale din strategia întreprinderii. Este vorba despre investițiile susținute pe partea de extindere a acoperirii cu semnal 4G și valorificarea competenței angajaților pentru a atinge nivelul de digitalizare dorit la scară națională. Rămân prioritare și investițiile în securitatea cibernetică, în prezent fiind implementat un sistem de protecție în mai multe niveluri atât pentru companie, cât și pentru clienți. Moldtelecom continuă să dețină atuuri importante pe piața locală de telecomunicații. În special, este vorba despre cea mai extinsă și sigură infrastructură de transport utilitar din țară, un adevărat „backbone” tehnologic. Altfel spus, compania deține cea mai solidă infrastructură de rețea care transportă cantități mari de date la viteze mari. Investițiile anterioare în modernizarea acestei infrastructuri au fost finalizate, aducând deja îmbunătățiri vizibile în servicii precum televiziunea digitală. De asemenea, a sporit și calitatea internetului, odată cu renunțarea la tehnologii mai vechi în favoarea celor mai performante, un proces complex ce a necesitat timp și resurse financiare. Compania este lider incontestabil pe piața serviciilor de acces la internet fix și televiziune digitală și depune eforturi susținute pentru sporirea cotei pe piața de telefonie și internet mobil.

Managerul recunoaște pierderile semnificative generate anterior de telefonia fixă, dar menționează că se întreprind eforturi pentru a înlocui tehnologia învechită cu una performantă, prin internet, care presupune costuri mai mici și o calitate net superioară a serviciilor.

159,9 milioane de lei reprezintă profitul obținut de companie anul trecut

VIZIUNE PROGRESISTĂ, DAR ȘI NOBILĂ

Viorel Motorniuc menționează că este foarte importantă o competiție sănătoasă pe piață, care a contribuit, de fapt, laevoluția companiei în ultimul an. Managementul întreprinderii își propune în continuare să pună accent pe îmbunătățirea calității serviciilor, pe sporirea accesibilității lor la nivel național, inclusiv în zonele rurale și va contribui, cu celelalte companii din branșă, la digitalizarea generală a țării. Conectarea fiecărui sat la fibră și la telefonia mobilă este un obiectiv ambițios, cu efecte pozitive anticipate asupra economiei și gradului de conștientizare tehnologică a populației. De altfel, dacă, anterior, compania comunica adeseacu clienții într-un limbaj tehnic și greu de înțeles pentru publicul larg, acum, mesajul se axează pe beneficiile clare pentru consumator și utilizarea unui limbaj accesibil. Campaniile de promovare reflectă această nouă abordare. De altfel, acestea includ deseori personalități publice pentru a capta atenția, în special, a publicului tânăr.

Pentru anul 2025, sunt preconizate două lansări importante pe piață a unor produse noi. Este vorba despre un serviciu inovator de televiziune digitală, care va permite abonaților să acceseze conținutul pe orice dispozitiv, inclusiv pe web și chiar în automobilele dotate cu sisteme android.

Pe segmentul business, Moldtelecom își propune să extindă oferta de servicii digitale. La începutul anului, au fost lansate deja servicii de protecție pentru clienții afectați de atacuri cibernetice. În curând, urmează să fie lansat un serviciu nou de transport tracking – primul de acest gen pe piață, bazat pe tehnologia 4G, care va oferi avantaje clare în raport cu soluțiile deja existente. Mai există și alte produse strategice ce țin de dezvoltarea businessului mobil. În ce privește tehnologia 5G, managerul consideră că, deși aceasta este importantă, costurile ridicate o fac nesustenabilă ca model de business pentru cea mai mare parte din piață. Din acest considerent, implementarea 5G va fi graduală, concentrându-se inițial pe zonele urbane și pe locațiile industriale, unde capacitatea ridicată de transmitere a datelor este esențială.

Cu privire spre viitor, constatăm că echipa actuală de management a Moldtelecom este cât se poate de conștientă de perspectivele reale ale întreprinderii, dar și de necesitatea unor transformări majore. Aceasta și-a trasat planuri ambițioase de modernizare, promovare și lansare a produselor inovative, unice pe piață. Va continua și procesul de extindere a rețelei 4G pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Totodată, compania își consolidează rolul de pilon esențial al infrastructurii digitale a statului și continuă să progreseze la capitolul soluții pentru business. Toate aceste procese confirmă angajamentul Moldtelecom de a rămâne un partener strategic pentru mediul de afaceri.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?