16/05/2023

ANDREI PREAȘCA: „MISIUNEA NOASTRĂ ESTE SĂ DEVENIM PARTENERI ÎN TRANSFORMAREA DIGITALĂ A AFACERILOR”
ANDREI PREAȘCA: „MISIUNEA NOASTRĂ ESTE SĂ DEVENIM PARTENERI ÎN TRANSFORMAREA DIGITALĂ A AFACERILOR” Hi-tech

Companiile se confruntă cu schimbări fundamentale ce țin de modul în care își desfășoară activitatea, incluzând colaborarea între angajați și cu clienții, securitatea cibernetică, modul de facturare a plăților, robotizarea și automatizarea proceselor. Aceste soluții devin necesare atunci când companiile caută noi direcții ca să-și îmbunătățească relația cu clienții, să acceseze noi piețe, să crească economic și să corespundă cerințelor unui mediu nou, care se schimbă foarte rapid. Digitalizarea afacerilor este un subiect de interes într-o continuă creștere, iar partenerii de transformare sunt în centrul acestei transformări digitale. Împreună cu Andrei PREAȘCA, B2B Sales and Customer Care Director Orange Moldova, am discutat despre importanța acestor aspecte și despre transformarea digitală în general.

BC: De mai mulți ani, Orange Moldova trece printr-un proces complex de  transformare din operator Telecom în integrator IT. Ce presupune acest statut și ce soluții inovative oferă compania pentru segmentul de business?

Andrei Preașca: În ultimii ani, în domeniul deservirii clienților B2B, Orange Moldova a evoluat rapid de la servicii tradiționale - voce sau mesaje text, la servicii de date mobile broadband și internet fix prin fibră. Avem deja experiența de prestare a soluțiilor de integrator pentru ICT (tehnologii de informații și comunicații) complet, oferind soluții pentru tot ciclul de acces informațional al unei afaceri: conectare, transport, stocare, colaborare, securitate cibernetică, consultanță și integrare. Noi, ca echipă, avem un scop foarte bine definit: de-a fi alături de clienții noștri pentru a aplica posibilitățile tehnologice în vederea soluționării problemelor lor și pentru a răspunde provocărilor existente. Avem o filosofie de transformare continuă și ne propunem să oferim servicii extinse de cloud, servicii de securitate cibernetică și robotizare, soluții de afaceri personalizate, precum și alte servicii digitale avansate, cum ar fi internetul obiectelor și inteligența artificială.

BC: Care sunt avantajele competitive Orange Moldova?

Andrei Preașca: Scopul nostru este să fim nu doar furnizor de echipamente și software pentru domeniul IT. În trecut, produsele și serviciile IT erau vândute de un inginer către un alt inginer, însă acum comunicarea și luarea deciziilor se bazează pe modelul business-to-business, deoarece managerii și liderii de afaceri sunt conștienți că, fără o transformare digitală, afacerea lor va avea de suferit pe termen mediu și lung din cauza riscurilor cibernetice, a necesității transformării continue și a importanței unui management eficient al relațiilor cu clienții. Soluțiile noastre de digitalizare, tehnologiile de informații și comunicare sunt apreciate de companiile mari și de cele mici și mijlocii. Suntem un jucător important pe piața ICT, care respectă cele mai bune practici internaționale în domeniul securității IT, deservirii clienților, managementului proiectelor și vânzărilor. Un alt aspect important este experiența noastră internațională, așa cum suntem parte din grupul Orange Business, care deservește peste 2,5 milioane de companii la nivel mondial. Venim în întâmpinarea clienților cu niște cunoștințe specializate în domeniul tehnologiei și suntem capabili să oferim consultanță și soluții personalizate. Avem acces la cele mai recente tehnologii și soluții, astfel încât compania este mereu competitivă și în pas cu ultimele tendințe. În plus, ca partener în transformarea digitală, putem ajuta o companie să identifice costurile inutile și să găsească soluții mai eficiente, ceea ce poate duce la o reducere a cheltuielilor. În concluzie, Orange poate fi un partener de încredere pentru companii în procesul de transformare digitală, ajutându-le să se adapteze la schimbările din piață, să devină mai eficiente, mai flexibile și mai competitive pe termen scurt.

BC: Tot mai multe companii se orientează spre digitalizare. Cum contribuie Orange Moldova la eficientizarea managementului proceselor în companiile locale?

Andrei Preașca: Procesul de transformare digitală este unul continuu și nu are un sfârșit clar definit. Înțelegerea acestui proces nu se referă doar la tehnologie, ci și la oamenii care trebuie să învețe să aplice aceste tehnologii în viața de zi cu zi. Pentru a ajuta mediul de afaceri să înțeleagă și să învețe din cele mai bune practici la nivel mondial, am creat platforma ICT Business Community. Scopul acesteia este de a educa personalul din companii și de a-l familiariza cu tehnologia, astfel încât să fie capabil să rezolve problemele. Până în prezent, am avut peste 500 de ingineri specializați și reprezentanți ai clienților noștri B2B care au participat la evenimentele organizate de platforma noastră. Avem o echipă de specialiști în vânzări și experți în domeniul IT care colaborează cu clienții pentru a identifica domeniile în care este necesară îmbunătățirea și schimbarea dorită. Nu suntem doar un furnizor de soluții tehnologice, ci și un consultant în elaborarea arhitecturii și oferim suport post-implementare pentru a ne asigura că soluțiile noastre sunt optimizate și se încadrează în nevoile specifice ale clienților noștri.

BC: Ce înseamnă automatizarea robotizată a proceselor (RPA) pentru companii?

Andrei Preașca: În fiecare companie există un sistem de software principal, care este costisitor și durează mult timp pentru a fi schimbat. Dar cu ajutorul automatizării robotizate a proceselor (RPA), acțiunile repetitive și manuale pot fi automatizate prin intermediul programelor specializate, fără a necesita schimbări majore în sistemul de software principal. RPA utilizează roboți programabili pentru a înlocui sarcinile repetitive și pentru a reduce timpul și costurile necesare pentru a le finaliza manual. Acești roboți sunt, de fapt, programe software care simplifică procesele și pot fi folosiți pentru a îndeplini o varietate de sarcini, cum ar fi trimiterea felicitărilor de ziua de naștere, expedierea scrisorilor sau a facturilor. La ora actuală, există două proiecte pilot RPA în țară, dar la nivel internațional, avem zece clienți mari în afara țării. În cadrul companiei noastre, avem deja 200 de roboți integrați în diferite departamente, precumcontabilitate, resurse umane și activități operaționale. În viitor, intenționăm să extindem numărul roboților pentru a facilita și mai mult activitatea de zi cu zi. Pentru a evidenția beneficiile RPA, am organizat recent un eveniment online cu UiPath, lider mondial în automatizări și primul unicorn românesc. În general, RPA poate aduce numeroase avantaje companiilor, precum creșterea eficienței operaționale, îmbunătățirea preciziei și calității, precum și reducerea costurilor și a timpului, necesare pentru activitățile repetitive și manuale.

BC: Orange Moldova oferă factură fiscală electronică, cum contribuie aceasta la sustenabilitatea unei companii?

Andrei Preașca: Prin expedierea facturilor către clienții săi prin e-mail, Orange Moldova salvează anual 36 de copaci de la defrișare. Factura fiscală pe suport de hârtie genera costuri de expediere și, deseori, întârzierea plății. Din această cauză, am considerat oportună digitalizarea conexiunilor cu clienții și, apropo, schimbarea este apreciată foarte mult de oamenii de afaceri. Factura fiscală electronică poate fi accesată direct pe email sau pe contul companiei de pe pagina my.orange.md. Cel mai important este însă că se oferă acces ușor, sigur și rapid la datele facturii pe orice dispozitiv digital.

Orange Moldova este parte din Grupul Orange, unul dintre cei mai importanți operatori de telecomunicații din lume, cu peste 271 milioane de clienți pe cinci continente.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

10 дн. 20 час.

206

Реклама в ВС