Deși a dezvoltat modelul open-source R1 cu doar șase milioane de dolari (potrivit datelor publicate de propria companie), DeepSeek a atins performanțe comparabile cu modelele occidentale avansate. Tehnicile sale de antrenare a datelor, care nu au nevoie de multe resurse, dau peste cap convingerea că doar giganții tehnologici americani pot concura eficient în domeniul IA. Și mai surprinzător, metodele utilizate de DeepSeek au pus sub semnul întrebării previziunile privind creșterea vertiginoasă a consumului de energie necesară pentru sarcinile IA. Investitorii, care anticipau o cerere tot mai mare pentru hardware avansat și energie, au realizat că IA ar putea să nu necesite atât de multe cipuri scumpe – sau atât de multă electricitate – precum se prognoza anterior.
Piața a reacționat imediat. Pe 27 ianuarie, NVIDIA, cunoscută pentru cipurile scumpe pentru IA, a înregistrat o scădere de 17% a prețului acțiunilor, pierzând 600 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră – cea mai mare pierdere într-o singură zi din istoria bursei americane. Producătorul de semiconductori TSMC s-a confruntat cu un declin de 13%, iar companiile care produc echipamente de rețea și sisteme de răcire au suferit, de asemenea, pierderi. În mod similar, companii energetice precum Siemens Energy și Cameco au înregistrat deprecieri bruște (20% și, respectiv, 15%), în contextul în care traderii și-au revizuit în scădere așteptările privind creșterea cererii de electricitate.
Totuși, impactul nu a fost negativ pentru toți giganții tehnologici. Apple, de exemplu, nu a investit masiv în infrastructura de IA, astfel încât fenomenul DeepSeek pare să-i consolideze poziția, deoarece noile aplicații digitale pe IA ar putea stimula vânzările de iPhone.