01/03/2019

ANGAJATOR DE TOP PENTRU AL ȘASELEA AN CONSECUTIV: Dorin PAVALOI și Luiza DRĂGAN divulgă reţeta succesului
ANGAJATOR DE TOP PENTRU AL ȘASELEA AN CONSECUTIV: Dorin PAVALOI și Luiza DRĂGAN divulgă reţeta succesului Интервью

Japan Tobacco International (JTI), companie cu circa 45.000 angajaţi la nivel global și operaţiuni în peste 130 de ţări, este prezentă în ţara noastră din 2005, când a fost inaugurată Reprezentanţa din Moldova, cu sediul la Chișinău. De atunci, JTI Moldova a avut o evoluţie impresionantă, devenind al doilea jucător pe piaţa locală. În 2017, JTI s-a extins prin inaugurarea unei noi entităţi, care include importul şi distribuţia ţigaretelor în piaţa locală. Succesul a fost posibil datorită oamenilor și atenţiei speciale pe care compania o oferă angajaţilor, fapt confirmat și de prestigiosul Institut Top Employers.

JTI a fost certificată Top Employer (Angajator de Top) șase ani la rând în Moldova și Europa, și pentru a cincea oară la nivel global, numărându-se printre cei 14 angajatori recunoscuţi la nivel mondial pentru condiţiile excepţionale oferite angajaţilor și impunându-se în calitate de lider în domeniul resurselor umane. Astfel, 58 de entităţi JTI au primit certificatele Top Employer 2019 în 53 de ţări, incluzând România, Moldova și Bulgaria, dar și alte ţări din Europa, precum Austria, Belarus, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Georgia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie, Rusia, Serbia, Suedia, Ucraina și Ungaria. Despre această remarcabilă realizare, oameni și talente, strategii și oportunităţi discutăm cu Dorin Pavaloi, Directorul JTI Moldova și cu Luiza Drăgan, Directorul de Resurse Umane al companiei.

 

Ce înseamnă să fii un Angajator de Top?

Dorin Pavaloi: Sunt mândru că JTI confirmă an de an statutul de Angajator de Top și sunt onorat să lucrez cu oameni talentaţi. Cred că oamenii sunt secretul succesului. Iar o echipă excelentă este cheia succesului pentru orice companie. Cultura noastră organizaţională este unică pentru Moldova. Viziunea globală ne face să fim creativi, dinamici și multiculturali, iar conexiunea pe care o avem cu Japonia ne îndeamnă să punem accentul pe precizie, calitate și pe gândirea pe termen lung. Încurajăm luarea deciziilor, gândirea creativă și inovaţia, abordarea diferitelor perspective în rezolvarea problemelor, precum și contribuţia deplină la dezvoltarea societăţii. Folosesc această ocazie ca să mulţumesc echipei JTI care a muncit pentru a obţine acest succes remarcabil. Este meritul fiecăruia dintre noi.

Luiza Drăgan: Pentru noi, a fi Angajator de Top înseamnă investiţii permanente în oameni, în dezvoltarea talentelor, o atenţie sporită acordată aspiraţiilor acestora și dorinţei lor de dezvoltare, ţinând cont în același timp și de nevoile companiei de creștere și anticipare a schimbărilor din piaţă. Pare relativ simplu la prima vedere, însă în realitate vorbim despre practici avansate de management al resurselor umane. Spre exemplu, procesele de planificare și gestionare a carierei, planificarea succesiunii, programele care promovează coeziunea echipei, programele de dezvoltare profesională continuă, managementul performanţei, dezvoltarea abilităţilor de leadership, politicile de compensaţii și beneficii și multe altele. Toate fac parte din acel set de instrumente care ne permit să fim cei mai buni în calitate de angajator.

Mai mult, statutul de Angajator de Top presupune și un mediu de lucru raliat celor mai riguroase standarde internaţionale. Cu siguranţă, noul birou JTI unde ne-am mutat în 2018, îmbină un design deosebit cu confortul, ergonomia si flexibilitatea, încurajând promovarea unei bune colaborări și comunicări în cadrul echipei. A fost un proiect de suflet al echipei și asta se simte în fiecare detaliu. În sprijinul acestei certificări, vin și rezultatele studiului recent privind gradul de motivare a angajaţilor, potrivit căruia 98% dintre aceștia cred cu tărie în valorile și obiectivele JTI, sunt dispuși să depună eforturi suplimentare pentru succesul organizaţiei și ar recomanda compania prietenilor ca fiind un bun loc de muncă. Toate aceste realizări ne fac să fim mândri de eforturile întreprinse și de echipa pe care o avem.

 

Ce înseamnă pentru tine echipa JTI Moldova?

Dorin Pavaloi: Mi-e greu să descriu în câteva cuvinte ce reprezintă pentru mine echipa JTI din Moldova fără a medita și la cariera mea. Din 2011, sunt director JTI în Moldova. Anterior am lucrat la JTI România în diverse funcţiuni, iar propunerea de a administra afacerea JTI în Moldova a fost una pe care nu am putut-o refuza (zâmbește). Întotdeauna am vrut să mă întorc în ţara mea, ţara unde m-am născut și am crescut, și să contribui la dezvoltarea ei.

Acum îmi dau bine seama că de echipa JTI din Moldova mă leagă ceva deosebit și îmi las o bucăţică din suflet aici, în fiecare zi. În acești opt ani petrecuţi la JTI Moldova sau jumătate din cariera mea la JTI, am reușit să construiesc o echipă puternică, care să facă faţă provocărilor existente și celor viitoare, o echipă de care sunt mândru. Echipa a crescut de la 35 oameni în 2011 la 55 în prezent, și sigur va continua să crească. De-a lungul anilor am realizat cu succes numeroase proiecte, JTI fiind astăzi al doilea jucător din piaţă. Cu certitudine, JTI Moldova este acum una din cele mai bune companii pentru care să lucrezi în Moldova, reper pentru competiţie și un partener respectat de autorităţi.

Luiza Drăgan: Lucrez deja de mai bine de 10 ani pentru JTI România. Sunt 10 ani valoroși în care am cunoscut oameni deosebiţi, care m-au susţinut, m-au ajutat, m-au motivat și inspirat în momentele dificile. Este pentru a doua oară când mă aflu în Moldova în funcţia de Director Resurse Umane al companiei. Prima dată în anii 2013-2014 și acum, când am revenit în vara anului 2018 pentru un an de zile. Din punct de vedere profesional, Moldova este locul care a contribuit foarte mult la dezvoltarea mea. Situaţiile complexe pe care le-am întâlnit aici nu au fost deloc puţine, aducându-mi unele dintre cele mai mari satisfacţii.

Oamenii pe care i-am cunoscut și cu care colaborez în fiecare zi au „condimentat” această experienţă. Am trecut împreună prin momente frumoase, dar și prin momente dificile, ne-am susţinut și ne-am provocat reciproc din dorinţa de a ne atinge obiectivele de business și cele de dezvoltare personală. Echipa JTI din Moldova este o echipă talentată, determinată, cu un simţ deosebit al spiritului de echipa, plină de energie și ambiţioasă, care se dezvoltă într-un ritm rapid. Sunt oameni deosebiţi alături de care îţi dai seama că indiferent de cât este de ambiţios să ajungi la ceea ce ne-am propus, îţi sunt alături, te susţin și nu renunţă. O echipă inimoasă, animată de spritul de învingător, care știe să se distreze la fel de mult pe cât muncește.

 

Cum răspundeţi provocărilor legate de mixul de generaţii?

Luiza Drăgan: Este o întrebare foarte interesantă (zâmbește). Eu privesc diferenţele dintre generaţii ca fiind oportunităţi, prin care avem prilejul de a ne cunoaşte reciproc. Învăţăm unii de la ceilalţi, vedem lucrurile din perspective diferite şi creăm ocazii de a inova. În cazul JTI, aceste diferenţe generează un „focar” de vitalitate, energie şi progres, cu atât mai mult cu cât suntem o echipă tânără, media de vârstă fiind de doar 33 de ani, iar 82% din organizaţie este reprezentată de generaţia Y (această categorie este formată de generaţiile născute în perioada 1980-2000), restul făcând parte din generaţia X (generaţiile născute între 1964 și 1979).

Cred că aceste lucruri spun multe despre echipa noastră și modul în care colaborăm. Evident, este nevoie de flexibilitate, agilitate, abilitatea de a inova şi de a-i inspira pe ceilalţi să performeze, ceea ce nu este deloc ușor. Este nevoie să abordăm diferit oamenii din punctul de vedere al diferitelor generaţii pe care le reprezintă, al echilibrului viaţă personală - viaţă profesională, flexibilităţii, mobilităţii şi mediului de lucru, iar prin intermediul practicilor de resurse umane să armonizăm toate acestea.

Dorin Pavaloi: Vreau să vă povestesc și despre direcţiile strategice de dezvoltare. Din punctul meu de vedere, în tot ceea ce facem la JTI, urmărim dezvoltarea liderilor la toate nivelurile. Vrem să atragem talente, să le dezvoltăm şi să le reţinem în organizaţie. Mediul de lucru la JTI este unul care favorizeaza învăţarea, creşterea şi dezvoltarea profesională continuă. Toate acestea sunt legate și de mediul de afaceri în care ne desfășurăm activitatea, care este foarte dinamic, complex și care solicită permanent formarea și dezvoltarea unor noi abilităţi.

În acest sens, vă garantez că nu ne deosebim deloc de orice altă piaţă la nivel global. În Moldova, la fel ca și în orice altă ţară din lume, trebuie să avem abilitatea de a ne transforma şi reinventa, fie că vorbim despre produse sau practici de resurse umane. Sunt onorat să vă spun că echipa JTI Moldova a reușit deja să împărtășească experienţa acumulată local la nivel internaţional, la București, Kiev, Geneva și Dhaka cu foarte mult succes.

 

Care este promisiunea de Angajator de Top a JTI pentru cei care își doresc să devină angajaţi ai companiei?

Luiza Drăgan: Când comunicăm despre JTI ca angajator, vorbim, de fapt, despre cum sunt motivaţi oamenii noștri să își îndeplinească obiectivele. Muncim cu pasiune, ne implicăm și suntem motivaţi pentru a reuși. Obţinem rezultate remarcabile și performanţă tocmai pentru că împreună suntem mai buni, combinând diferitele noastre talente. Preţuim echipele unite și colaborarea armonioasă, care îmbrăţișează diversitatea în gândire.

Ne tratăm reciproc cu corectitudine și respect, ne ascultăm și avem grijă unul de celălalt, deoarece înţelegem importanţa aprecierii diferenţelor. În orice situaţie facem ceea ce trebuie și ne respectăm promisiunile. Toate acestea ne unesc, ele derivă din esenţa valorilor JTI care reprezintă spiritul și liantul culturii noastre organizaţionale: Atitudinea de învingători, Mai buni împreună, Angajament pentru calitate și Facem ceea ce trebuie. Este în totalitate meritul oamenilor noștri: ei sunt cei care au îmbrăţișat aceste valori și le trăiesc în fiecare zi.

Dorin Pavaloi: Eu aș mai adăuga câteva aspecte pe care le consider esenţiale. Când lucrezi la cel mai înalt nivel de performanţă, atunci și compania obţine cele mai bune rezultate. Vă garantez, bazându-mă pe propria experienţă, că dacă oamenii noștri au mediul în care să se simtă ei înșiși, într-o cultură bazată pe încredere și respect, se întâmplă lucruri măreţe. La urma urmei, fiecare se cunoaște pe sine cel mai bine, iar noi ca angajator, îi susţinem să devină și mai buni. Din acest motiv, JTI este una dintre companiile de tutun cu cea mai rapidă creștere din lume. Și de aceea, când oamenii ni se alătură, ei rămân, talentele lor găsindu-și locul potrivit în echipa noastră.

Pentru noi cultura organizaţională poate fi definită ca una în care fiecare este încurajat să ia decizii. Oamenii sunt apreciaţi pentru ceea ce sunt și pentru valoarea cu care pot contribui în cadrul companiei. Oportunităţile existente sunt pe măsura diversităţii activităţilor pe care le desfășurăm la nivel global. Reușim împreună și știm că în echipele de succes fiecare are ocazia să strălucească. Aceasta reprezintă esenţa a ceea ce înseamnă să fii angajat al JTI: succes pe termen lung, grijă și respect, investiţie în oameni.

 

Полную версию статьи читай в новом номере журнала Business Class март 2019!

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

До нового номера: 21 дн. 23 час.

160

Реклама в ВС