21/11/2022

Axioma Factoring transformă facturile în bani printr-un singur click
Axioma Factoring transformă facturile în bani printr-un singur click Интервью

Axioma Factoring este o companie fintech, care sprijină dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii, prin facilitarea accesului la finanțare în baza facturilor. Serviciile de factoring sunt disponibile pentru orice întreprindere care activează în domeniul producției de bunuri, comerț sau prestări servicii. Fără birocrație și deplasări inutile. Cererea se depune online, cu aplicarea semnăturii electronice, iar răspunsul îl primiți în decurs de 1 oră. După aprobare, echipa  transferă imediat banii în cont. Costurile pentru serviciile Axioma Factoring sunt 100% transparente. Mai multe detalii despre serviciile uneia dintre cele mai inovative companii de factoring din Moldova, în interviul ce urmează.  

Ce sunt serviciile de factoring și ce beneficii aduc antreprenorilor?

Simplu spus, serviciile de factoring sunt servicii de avansare a creanțelor, operațiune bine cunoscută celor cu pregătire economică. Creanța este un drept pecuniar care apare, în cadrul unui proces comercial, între vânzător și cumpărător. Atunci când vânzătorul vinde cu plata amânată, deci livrează marfa, iar cumpărătorul o primește, rezultă obligația de plată. Dacă vânzătorul este de acord ca plata să fie realizată într-un anumit termen, apare creanța față de cumpărător.

De exemplu, o companie vinde marfă cu plata amânată peste 30 de zile. Imediat ce are loc livrarea, apare o creanță de 30 de zile, timp pe care vânzătorul trebuie să-l aștepte până la achitare sau apelează la Axioma Factoring, care achită imediat suma din factură în contul bancar al vânzătorului. Astfel, factoring-ul facilitează circulația mijloacelor bănești în tranzacțiile comerciale.

Există astăzi o creștere a interesului pentru factoring? Dacă da, cum se explică?

Depinde cum apreciem creșterea respectivă. Atât timp cât în Moldova nu există practic piață de factoring, creșterea vizibilă, dacă vorbim procentual, este mare, dar ca mărime absolută este mică. Piața noastră, din păcate, preferă creditarea clasică în detrimentul serviciilor de factoring, dar cred că este o etapă inițială. Ca orice piață în dezvoltare, imediat ce jucătorii vor înțelege avantajele, cererea va crește progresiv.

Cine apelează cel mai des la serviciile Axioma Factoring?

De obicei, nu contează profilul economic, principalul este să dețină creanțe. Dacă vorbim în general, de exemplu în contextul vecinătății noastre cu România, unde piața de factoring este foarte dezvoltată, principalii solicitanți sunt companiile din domeniul FMCG. Termenul FMCG provine din limba engleză, fiind o abreviere pentru „Fast Moving Consumer Goods”, în traducere - bunuri de larg consum.

A doua categorie, la fel de importantă, sunt prestatorii de servicii: IT, educaționale, publicitare, construcții - unde plata, de regulă, nu se face în avans. Prestăm serviciul, așteptăm o perioadă și apoi încasăm banii. Respectiv, aceste companii au multe creanțe și înțeleg bine faptul că, banii trebuie repuși cât mai rapid în circuit. În România, principalii beneficiari ai serviciilor de factoring sunt companiile cu profil FMCG, iar în Moldova - companiile care prestează servicii IT.

Care sunt cele mai frecvente întrebări legate de finanțarea prin factoring?

Sunt două mari categorii de întrebări. Prima ține de costuri. Dar acest lucru este firesc pentru sfera serviciilor financiare și se explică prin simplul fapt că, acestea au un cost de prestare, plus un cost de resurse financiare. Costul serviciilor de factoring trebuie privit prin prisma beneficiilor. Atât timp cât operațiunea de factoring aduce plusvaloare oricărei afaceri, costul merită plătit.  

A doua categorie de întrebări se referă la partea operațională. De aceea, noi oferim clienților noștri consultanță și ghidare gratuită.

Care este avantajul serviciilor de factoring în afara sectorului bancar?

În Moldova sunt câteva bănci care oferă finanțare de tip factoring. Ideea este că, de obicei, acesta este tratat ca un serviciu de creditare. Astfel, durata de aprobare devine destul de lungă și anevoioasă, iar solicitantul, în loc să obțină ușor finanțare, se ciocnește de aceleași proceduri de parcă ar obține un credit clasic.

Cei care prestează servicii de factoring în afara sectorului bancar sunt mult mai flexibili și au o abordare mai digitalizată. La Axioma Factoring evaluarea solicitărilor durează cel mult 1 oră, iar banii ajung în contul bancar al beneficiarilor în 2 – 3 ore. Fără birocrație, 100% online, accesibil și comod. Îndemnăm antreprenorii să se convingă singuri. Tot ce trebuie să faceți este să vă creați gratis un cont pe www.axioma.md.

Cum lucrați cel mai des cu clienții: fizic - la oficiu sau online?

Noi nu interacționăm fizic cu clienții. Toate operațiunile sunt online. Clienții accesează finanțarea doar înregistrându-se pe platforma www.axioma.md, depunând acolo solicitarea, anexând factura și contractul în baza căruia a fost emisă. Este foarte simplu. Chiar dacă sunt unele acte de semnat, clientul aplică  semnătura electronică, pe care o deține fiecare companie din Moldova.

Cum vedeți piața din Moldova și perspectivele Axioma Factoring?

Piața din Moldova este destul de promițătoare, mai ales că suntem în Europa și avem un vector de orientare spre UE. Dacă ne uităm la cifre, în special la cele din România, la cine sunt principalii creditori ai firmelor - nu este niciun secret, sunt furnizorii. Așadar, este vorba de creditul marfar. Doar pe al doilea loc este creditul financiar-bancar. Potențialul pieței este mare și mizăm că o putem dezvolta. Una dintre provocări fiind, de fapt, creșterea calității educației financiare a antreprenorilor locali.

Luând în calcul toate premisele care sunt pe piață și experiența din Moldova, ne-am propus să ne extindem pe piața românească. Suntem lideri locali și perspectivele noastre sunt foarte mari. Practica pe care am acumulat-o aici și provocările din care am învățat, ne-au ajutat să ne perfecționăm. Suntem convinși că vom reuși să fim competitivi și pe piața românească, care este o piață mult mai dură, unde calitatea primează. Trebuie să știi să concurezi și noi suntem pregătiți. Așa că în timpul apropiat veți auzi de Axioma și pe piața românească.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

6 дн.

207

Реклама в ВС