Indiferent de vârstă sau de nivelul de pregătire fizică, înotul poate fi sportul ideal pentru fortificarea sănătății, tonifierea mușchilor și îmbunătățirea stării fizice în general.
Există scop – nu există obstacole
Rapidă și eficientă. Așa putem califica evoluția primei noastre protagoniste, Olga Melniciuc, cofondatoare și CEO Business Angels Moldova. Antreprenoarea a fost întotdeauna impresionată de eleganța și grația înotătorilor profesioniști. În unele momente, chiar a început să-i invidieze, și-a dorit să poată face la fel, dar nu putea să înoate deloc. „Mă țineam pe apă, dar nu puteam să înot în piscină fără întreruperi și fără să nu mi se întretaie respirația. Am încercat să învăț, dar nimic nu a funcționat și am renunțat rapid. Asta până când mi-am propus să traversez înot Bosforul, obiectiv care a ajuns să fie mai important decât călătoria în sine ”, spune Olga.
Drumul spre atingerea obiectivului s-a dovedit a fi spinos, dar foarte incitant. În ianuarie 2022, Olga s-a înscris pentru cursa peste Bosfor – a trebuit să înoate aproape 7 km în mare, într-un interval restrâns de timp. În martie, ea a primit confirmarea participării, după care a început numărătoarea inversă – patru luni pentru pregătire. „Atunci a apărut impulsul și fiorul înotului. Am găsit cel mai bun antrenor care nu numai că m-a învățat cum să înot în apă deschisă – cu grație, așa cum visam, dar m-a ajutat și să îndrăgesc cu adevărat acest sport”, spune antreprenoarea.
Lecțiile cu un instructor profesionist și multă perseverență și-au făcut treaba. În august 2022, Olga Melniciuc a traversat înot strâmtoarea Bosfor, primind titlul de înotător intercontinental. „De atunci, înotul a devenit o parte integrantă a vieții mele. Acum merg la piscină de câteva ori pe săptămână și de fiecare dată, îmi amintesc zâmbind cum mă uitam cu admirație la înotători. Dar acum înot nu mai rău decât ei”, glumește Olga.
Îndepărtează stresul, reduce greutatea
Înotul ajută la menținerea corpului, dar și a minții într-o formă bună, consumă multe calorii și nu impune o limită pentru perfecțiune. „Pentru mine, nu există nimic mai bun decât o baie în piscină, dimineața devreme. Îmi oferă un tonus ridicat pentru toată ziua. Ori să închei o zi de muncă, cu o baie relaxantă”, spune Olga.
Atingerea apei de corp, senzația de imponderabilitate și lejeritate este o descărcare excelentă pentru organism, ajutând la reducerea nivelului de cortizol din sânge, echilibrează gândurile și calmează emoțiile. Respirația uniformă, cu pauze, în timpul înotului, la fel ca și meditația, calmează creierul și, cu siguranță, ajută la ameliorarea stresului.
Extinderea granițelor
„Când ești în afaceri de mulți ani, un astfel de hobby devine meditație. Mă ascund în apă de zgomotul orașului, de apelurile telefonice constante, de sarcini și întâlniri. Și, fără exagerare, de câteva ori, am încheiat contracte la întâlnirile de afaceri exact după ce am pomenit de înot. Când găsești interese comune cu un client (mai ales dacă este vorba despre sport), atunci relațiile sunt mai ușor de construit”, spune Olga.
Este oare înotul la fel de eficient pe cât se vorbește? Una e când auzi părerea unui amator și alta când ți-o confirmă un profesionist. Antrenorul de înot Victor Rogut, maestru al sportului, antrenează de 20 de ani oameni cu un ritm solicitant al vieții și îi învață să se concentreze. „Cu siguranță, capacitatea de a se axa pe orice obiective de lucru și sarcini se îmbunătățește considerabil odată cu practicarea constantă a înotului”, spune antrenorul.
Mecanismul este simplu și cunoscut de multă vreme – aflarea corpului în apă, impactul acestuia asupra întregii suprafețe a pielii prin presiunea hidrostatică captează întreaga conștiință a unei persoane care înoată și îi „distrage” atenția, inclusiv de la sarcinile de fundal: gânduri, întrebări și probleme. Înotul relaxează și tonifică mușchii și pielea, ameliorează stresul asupra articulațiilor și coloanei vertebrale, are un efect benefic asupra stării sistemului nervos, eficientizându-l și relaxându-l.
Executarea exercițiilor complexe în timpul antrenamentelor în apă implică puternic zonele motorii ale creierului din straturile sale subcorticale. Acest lucru oferă „centrelor de decizie” o pauză, o repornire. După aceasta, găsești soluții noi și mai bune.
Transformări interne
Este demonstrat că înotul îmbunătățește somnul și calitatea vieții în general. Totodată, înotul sportiv și cel recreațional restabilește organismul după cel puțin 3 luni consecutive de practicare. „Învățarea a ceva nou (mișcări, abilități, deprinderi și procedee) a fost întotdeauna cea mai bună metodă și mijloc de a-ți dezvolta dexteritatea, agilitatea mentală și adaptabilitatea într-un mediu în schimbare rapidă”, spune Rogut.
Cel mai interesant în acest proces este perfecționarea continuă – acesta dezvoltă o persoană la nesfârșit. Calitatea mișcării poate fi sporită continuu, iar apoi, pe lângă îmbunătățirea eficienței acesteia, ca efect secundar, apare și estetica mișcării.
Potrivit antrenorului, componenta principală a înotului corect și eficient este alunecarea. Astfel, se construiește întregul lanț: înot – alunecare – plăcere – lejeritate – calea către plăcerea nesfârșită. „Înoată, alunecă, distrează-te!” recomandă Victor.
Înotul – o lecție de viață
„Înotul mi-a schimbat viața radical. Am început să înot când aveam 35 de ani. Regret că nu s-a întâmplat mai devreme – mi-aș fi dorit să fie de pe la trei ani, să fi avut părinții o asemenea posibilitate. Acest sport a fost și este o adevărată lecție de viață pentru mine.” Acestea sunt mărturisirile lui Ion Lazarenco Tiron, înotător de ape deschise din țara noastră, care a fost desemnat Omul Anului 2018 de către Asociația Mondială de Natație în Ape Deschise în baza voturilor primite de pe mapamond. Este primul cetățean al Republicii Moldova a cărui candidatură a fost înaintată la Premiul Nobel pentru Pace, în anul 2019. Ion Lazarenco Tiron mai este primul om de pe glob care a reușit să traverseze înot cele șapte strâmtori din lista Ocean’s Seven, din prima încercare. Este și unul dintre cei 15 Champions of Change 2020.
El spune că a avut cele mai frumoase gânduri, idei în timp ce înota. Și cele mai frumoase realizări pe care le-a obținut tot apei le datorează. „Acum, de când am revenit la baștină, după ce am locuit în Irlanda peste 20 de ani, înot mai puțin și parcă îmi lipsește ceva, lucrurile evoluează altfel. Când merg la Chișinău, încerc să ajung la vreun bazin. Atunci, întreaga zi este altfel”, spune sportivul.
Apa îi iubește pe toți
Ion Lazarenco Tiron spune că înotul este o artă și îl recomandă tuturor: „Apa este continuitatea noastră, ea ne oferă energie, luciditate. Prin sport, în special, prin înot, îți poți rezolva mai multe probleme, nu doar de sănătate”.
Potrivit afirmațiilor sale, dacă înoți zilnic câte o oră sau de trei ori pe săptămână, arzi peste 1 000 de calorii pe zi. Te menții într-o formă foarte bună. Obții tonifierea corpului, se reduce stresul, iar pielea capătă un aspect sănătos.
„Nu contează vârsta celui care vrea să învețe să înoate. Poți avea și 70, și 80 de ani. Înoată în bazin, mergi la un iaz, la Nistru – poate fi orice sursă de apă, de la bazin până la ocean. Apa îi iubește pe toți. Nu-ți fie teamă de apă: ea nu te omoară niciodată. Trebuie să ții cont de niște reguli atunci când simți sau crezi că ești în pericol, să nu te lași pradă panicii. Frica este cea mai mare problemă a noastră, ea provoacă panică”, menționează înotătorul.
El mai spune că luptă cu frica: dacă îi este teamă de înălțime, nu se dă bătut. A sărit cu parașuta, a sărit într-o prăpastie de 300 m, în Noua Zeelandă, a sărit și deasupra unor crocodili. „Doar așa, spune el, învingi frica – iei taurul de coarne.”
„Când crezi că nu-ți va fi teamă să încerci să înoți? În altă viață, în paradis? Paradisul e aici. Trebuie să trăiești aici și acum. Planeta noastră e atât de frumoasă, ne oferă atâtea oportunități!”, susține sportivul.
Adesea auzim: nu am timp. În acest caz, Ion Lazarenco Tiron remarcă: „Dar dacă tu nu ai, cine va avea timp pentru tine? Oricât de ocupat ai fi, găsește 40 de minute pe zi pentru înot”.
Recomandările campionului
Sportivul spune că cea mai bună perioadă pentru sport este dimineața, pentru că după asta, toată ziua te vei simți mai ușor, mai liber, plin de energie, toate lucrurile îți vor merge cu mult mai bine. „După o zi de muncă, nu mai ai chef și puteri pentru sport. De aceea nu recomand să faci sport seara – atunci, trebuie să te odihnești, să te relaxezi”, notează el.
Ion Lazarenco Tiron recomandă ca înainte de a începe să înoți, ai grijă să te echipezi cu ochelari, căciuliță și slipi speciali pentru înot. De asemenea, e bine să știi că trebuie să respecți regulile bazinului – nu sunt dificile. Contează sănătatea și siguranța ta și a celorlalți. La fel de importantă este respirația – cheia succesului pentru un înotător. Dacă nu respiri corect, degeaba mai înveți să înoți.
„E foarte simplu să înoți când le faci pe toate corect, ca ceasul. Dacă este dorință, poți face orice. Toată viața este o experiență. Trebuie s-o înveți și s-o trăiești. 300 de ani dacă aș trăi, tot insuficient mi-ar fi. Vreau să reușesc să fac cât mai multe lucruri. La 70 de ani, aș vrea să traversez înot La Manche”, mai spune înotătorul moldovean.