Primul vehicul pe două roți pe care a mers a fost scuterul fratelui său mai mare cu capacitatea de 50 cm3. Din start, pasiunea lui Cristian pentru motociclete s-a combinat cu spiritul antreprenorial. La vârsta de 13 ani, a vândut la piață 10 lăzi de căpșune, iar cu banii câștigați a renovat scuterul fratelui.
Peste un an, tânărul s-a mutat împreună cu părinții în Italia, unde ai dreptul de a conduce scutere de la vârsta de 14 ani, fapt ce i-a consolidat pasiunea pentru acest gen de transport.
Povestea CrisMoto: De la start-up la o afacere de succes
Întors în Moldova în 2010, Cristian s-a înscris la Liceul Prometeu, unde, pentru a face față cheltuielilor, a căutat constant să dezvolte diferite idei de afaceri. A înființat comunitatea Scooter Club Moldova, care organiza curse săptămânale de motociclete. La acel moment, își achiziționase propriul scuter, pe care îl îmbunătățea constant cu accesorii noi, această experiență ajutându-l să lanseze compania CrisMoto, specializată în repararea scuterelor și importul de piese de schimb din Italia. Investiția inițială a fost sub 100 de euro, bani folosiți pentru chiria atelierului și achiziționarea instrumentelor. Ulterior, CrisMoto a devenit unul din cele mai mari service-uri de reparații moto din Chișinău și principalul distribuitor al motocicletelor electrice Super Soco în Moldova.
Sediul CrisMoto se află la Telecentru, în Chișinău, unde mai găsim un mare atelier de reparații și o zonă pentru test drive. Tot aici, în august 2023, va fi amenajat un showroom. „Următoarea investiție va fi, probabil, construcția unui magazin mai mare. Ulterior, intenționez să deschid magazine CrisMoto și în alte locații", mărturisește Cristian.
Motocicletele electrice își fac simțită prezența
Clienții CrisMoto sunt, în general, bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 56 de ani, care apreciază scuterele pentru faptul că acestea se deplasează rapid prin oraș. „Cu o motocicletă electrică ajungi dintr-un sector în altul în mai puțin de 20 de minute, iar cu mașina același drum îți poate lua și 1,5 ore, din cauza ambuteiajelor", spune Cristian. Și cheltuielile sunt mici. Ținând cont de tariful la energie electrică, o călătorie de 150 km ar costa circa 10 lei.
Afacerea cu motociclete electrice crește mai repede decât infrastructura Chișinăului. CrisMoto se află în discuții cu Direcția Transport cu privire la necesitatea de a avea parcări suplimentare pentru motociclete. Se duc negocieri și pentru a permite conducătorilor de moto electrice să folosească benzile de troleibuz și benzile alternative. Motocicletele electrice Super Soco sunt considerate ciclomotoare și nu intră sub prevederea care interzice deplasarea cu motocicletele pe bulevardul Ștefan cel Mare.
Găsește-ți pasiunea și nu renunța la ea
Sfatul lui Cristian pentru antreprenorii începători este să se concentreze asupra unei singure afaceri pe care s-o conducă cu adevărată plăcere, în loc să-și divizeze atenția între mai multe firme. „Înainte gestionam afaceri în care câștigam mai mult, dar care nu-mi aduceau aceeași bucurie", mărturisește el. Calitățile pe care Cristian le apreciază cel mai mult sunt perseverența și consecvența în acțiuni. „Principala diferență între un om de afaceri de succes și un parvenit este că primul nu renunță în vremurile grele", spune antreprenorul.
DOSAR
Data înființării: martie 2010
Tip de activitate: Vânzarea și repararea motocicletelor
Prețul motocicletelor Super Soco: de la 2 700 până la 5 100 dolari
Top 3 sfaturi pentru un antreprenor începător
Nu renunța.
Concentrează-te pe ceea ce îți aduce plăcere.
Fii consecvent în acțiunile tale.