LifeStyle

Ca și în business, în șah contează răbdarea și gândirea critică

Șahul este un joc unde fiecare piesă își are rolul său unic, iar fiecare mutare poate schimba cursul jocului. Necesitatea de calculare și asumare a fiecărui pas este un aspect foarte asemănător cu activitățile din lumea afacerilor. Marele Maestru Internațional Viorel Bologan a vorbit pentru BusinessClass despre calitățile și abilitățile ce le dezvoltă practicarea acestui joc, similitudinile lui cu lumea afacerilor, dar și despre perspectiva șahului moldovenesc.

BC: Având în vedere că sunteți directorul executiv al Federației Internaționale de Șah (FIDE), cum evaluați potențialul generațiilor tinere de jucători? Ce  perspective are șahul în Republica Moldova?

Viorel Bologan: Generațiile tinere sunt talentate și cu multe abilități. Cât privește perspectiva pe plan național, Olimpiada de la Chennai, India, din 2022, a arătat potențialul nostru. Republica Moldova a ocupat locul șase, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria participării noastre la campionat. Acum avem un președinte nou, Pavel Melnic, care promovează foarte activ șahul. Fiind un om de afaceri, el încearcă să motiveze campionii naționali, inclusiv financiar. Apropo, toți oamenii de afaceri au posibilitatea să se implice în acest sport. Șahul moldovenesc este unul incluziv și prezent peste tot – în școli, universități, chiar și în penitenciare. Federația organizează diverse evenimente. Acum planificăm un turneu cu participarea a 250 de copii, care vor juca concomitent șah.

BC: În 2017, la Doha, ați devenit campion mondial la șah rapid. Cât de mult contează timpul în șah? Ce preferați, șahul clasic sau cel rapid?

Viorel Bologan: Într-adevăr, timpul contează și în șah, și în viață, și în business. Sunt mai multe aspecte importante: luarea deciziei la timpul potrivit și gândirea într-un timp limitat. Gestionarea corectă și chibzuită a timpului este un element central al jocului. Mulți jucători rămân în criză de timp din cauza fricii de a lua decizii. Curajul și încrederea te fac să reușești în timpul optim.

În ce privește șahul rapid, aici nu ai răgaz ca în șahul clasic, iar regulile te fac să ai un comportament diferit. Jocul parcă e același, doar că aici timpul te presează, te impune să iei deciziile mai rapid. Jucătorul accelerează, energia este consumată mult mai repede, iar deschiderea pe care o joci trebuie stăpânită bine. Apropo, n-am jucat șah de aproape cinci ani, am revenit toamna trecută, am jucat la campionatul european. După o pauză de cinci ani și la o vârstă de peste 50 de ani, am avut șansa să iau aurul, însă am pierdut ultima partidă. Chiar după acest interviu, plec la București, la un turneu de șah rapid.  

BC: Ați avut o carieră extraordinară, cu numeroase victorii și performanțe remarcabile. Care sunt, în opinia dvs., similitudinile între jocul de șah și lumea afacerilor?

Viorel Bologan: Și în șah, și în business, este important să înțelegem că niciodată nu putem avea o situație ideală. Există momentul de aici și acum, iei decizii și mergi înainte. Conștientizezi, îți asumi și înaintezi. Deschiderea în șah este importantă, este ca și studiul de piață atunci când lansezi o afacere. Trebuie să studiezi piața, să studiezi cerințele, oferta, concurența, să înțelegi aportul pe care îl aduci, noutatea pe care o oferi, care e valoarea adăugată pe care o creezi.

BC: Cum caracterizați jocul de șah și ce rol credeți va juca inteligența artificială în viitorul șahului?

Viorel Bologan: Șahul este ca o cutie fermecată. A rezistat la toate încercările timpului, modernism, tehnologie. Multe sporturi au dispărut, altele au apărut, șahul a rămas același. Anume șahul are valoarea asta supra-naturală. Posibilitățile în șah sunt nelimitate, este o disciplină psiho-emoțională care atrage deopotrivă copii,  adulți, oameni cu dizabilități, artiști. Șahul este atractiv prin ceva și toți se regăsesc în el. Este o minune.

În ce privește inteligența artificială, consider că aceasta a rămas în urma șahului. Acest fenomen a fost înțeles încă în anul 1996, când Kasparov a pierdut în fața lui Deep Blue, adică a calculatorului. E clar, acum jucătorii pierd în fața calculatorului, dar, totuși, inteligența artificială ajută la popularizarea șahului. Aș spune că este și un instrument foarte bun de pregătire pentru competiții, oferă structură și crește abilitățile de agilitate.

BC: Ce capacități și abilități dezvoltă șahul?

Viorel Bologan: Bineînțeles, beneficiul constă mai mult în elementul de luptă intelectuală. Sincer vorbind, orice exercițiu mintal dezvoltă capacitățile intelectuale, șahul însă e foarte bun pentru menținerea acuității, este recomandat chiar și ca prescripție medicală persoanelor în etate. E dovedit științific că previne anumite boli psihice. Jucătorii dezvoltă o capacitate de rezistență psiho-emoțională, apare abilitatea de a lua decizii prompte și echilibrate.

În lucrarea de doctorat, am folosit termenul „rezistență intelectuală”. Este dezvoltată capacitatea de a analiza, a calcula, a gândi și a acționa fără dreptul de a face o greșeală, apare un fel de empatie avansată. Te învață să-ți asumi rezultatul alegerilor făcute, taie din elanul fricii atunci când trebuie să iei decizia. Ideea principală este să nu ai teama de a face greșeli.

După joc, analizezi și argumentezi fiecare pas de pe tabla de șah, așa devii mai bun. În așa mod, tot timpul ești mai bun. Apare gândirea critică, ceea ce consider că este foarte important în lumea actuală.

BC: Ce recomandări aveți pentru oamenii de afaceri și pentru cei care vor să investească în noi oportunități de business?

Viorel Bologan: Alături de asociații mei, sunt la etapa de conceptualizare a unei mărci comerciale și a unor produse pentru piețele globale. O pot face doar din perspectiva de campion la șah. În primul rând, aș recomanda să creadă în forțele proprii și să-și permită să aibă răbdare, un fel de răbdare deșteaptă – atunci îl lași pe  Dumnezeu să-și facă treaba. Un alt aspect pe care îl recomand constă în perseverență și continuitatea în acțiuni. Chiar dacă pierzi ceva, trebuie să continui – momentul succesului este absolut neașteptat. O a treia recomandare este să țină minte că nu există nimic imposibil.

Îmi amintesc, la campionatul din Dortmund, unde am participat în 2003, jucau cei mai mari jucători, campioni mondiali și finaliști ai unor mari competiții. Acolo eu aveam cel mai mic rating. La un moment dat, am fost întrebat de jurnaliști despre obiectivele mele la turneu. Le-am răspuns că de ce nu ar fi să câștig campionatul. Răspunsul a stârnit, desigur, nedumerire, dar, de facto, așa și s-a întâmplat: am fost lider pe tot parcursul turneului și, în final, l-am câștigat.  

Cât privește investițiile, ele trebuie făcute tot timpul în ceva ce înțelegem, percepem cum funcționează. Fiecare alege în funcție de abilități și potențialul financiar. O regulă după care mă conduc este să am asigurate mereu lichidități pentru traiul decent al familiei.

Stabilitatea financiară este un aspect foarte important pentru sănătatea mintală. Aș spune așa: suma investițiilor trebuie să varieze în limita a 5-10% din venitul anual. Chiar și în aceste condiții, o eventuală investiție de 10% din venit trebuie să fie precedată de o documentare serioasă.

Citeşte mai mult

Ce cautam?