22/05/2023

LITERARI, biblioteca pentru companiile preocupate de dezvoltarea angajaților
LITERARI, biblioteca pentru companiile preocupate de dezvoltarea angajaților Маркетинг

Angajații din Republica Moldova pot avea acces la cele mai bune cărți tipărite prin LITERARI, primul serviciu care închiriază biblioteci personalizate pentru companii. Startup-ul este dezvoltat de Ana Fomov și Maxim Voloșenco, doi tineri perseverenți, care vor să popularizeze cititul la birou. Şi le reuşește.

E mai mult decât o afacere. Antreprenorii și-au propus să transforme oficiile într-un loc minunat pentru angajați și, totodată, să faciliteze sarcinile angajatorilor. Există încă oameni care preferă să țină o carte în mâini și să-i simtă mirosul de lemn. LITERARI îi oferă clientului libertatea de a-și alege cărțile pe care le dorește, asigurându-i diversitatea lingvistică și de gen. Potrivit Anei Fomov, biblioteca este actualizată cu seturi noi de cărți, după o perioadă stabilită în contract.

„Noi creăm un mediu relaxant, smart și cel mai important – orientat spre creștere și dezvoltare. Astfel, au de câștigat atât angajații care se pot relaxa cu o lectură sau pot deprinde noi abilități, cât și angajatorii care contribuie la starea de bine a lucrătorilor și la dezvoltarea profesională a acestora. Procesul de întocmire a listei de cărți, identificarea furnizorilor, procurarea și importarea acestora (dacă vorbim de cărți tehnice etc., greu de găsit local) sunt o adevărată bătaie de cap pentru unele companii, iar pe lângă aceasta, cărțile care nu mai prezintă interes pentru angajați ajung să se acopere cu praf în oficii, ceea ce dorim să schimbăm”, spune ea.

Primul client, o vinărie

Sunt interesate de serviciul LITERARI companiile care au o cultură organizațională orientată spre dezvoltarea angajaților și asigurarea stării de bine la locul de muncă. Dacă vorbim despre costuri, Ana susține că acestea sunt individuale și se stabilesc în funcție de necesitățile companiei, dar și de cărțile pe care le solicită.

Activitatea LITERARI a început în anul 2023, atunci când au absolvit programul XY Accelerator, organizat de XY Partners. Grație participării la XY Accelerator, LITERARI a reușit să creeze un plan de afaceri pe care să-l implementeze, să înregistreze afacerea și să negocieze primele contracte. În februarie, a venit primul lor client adevărat. O vinărie. Și de atunci, lucrurile au devenit serioase. „Primul nostru contract a fost semnat în februarie 2023. Cred că putem spune că atunci ne-am lansat oficial pe piață”, susține Ana Fomov.

XY Accelerator este un program de accelerare pentru startup-urile tehnologice la etapa de idee și produs minim viabil. Programul este organizat de XY Partners, accelerator de startup-uri din Republica Moldova, finanțat de USAID și Suedia în cadrul proiectului Future Technologies Activity.

Cine și în ce a investit

Ana Fomov și Maxim Voloșenco sunt tot ce reprezintă LITERARI – de la titlul de co-fondatori și până la rolurile de marketing, suport clienți, dezvoltare produse IT, logistică și multe alte sarcini pe care și le-au asumat și le îndeplinesc cu mare drag.

Ana Fomov este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Are trei ani de experiență în calitate de reporter și coordonator de proiect. Ea lucrează UI/UX Designer. Maxim Voloșenco este licențiat în ingineria software și este profesor la Universitatea Tehnică a Moldovei și Software Engineer.

Tinerii antreprenori afirmă că au investit mult timp și energie, dar și resurse financiare proprii, cât să acopere cheltuielile pentru primul lor client, însă pe viitor, intenționează să atragă și investiții. Bibliotecile personalizate pe care le propun sunt doar o mică parte a ceea ce se „coace” la LITERARI. Aceștia vor să dezvolte un serviciu nou, care va ușura munca angajaților și va aduce beneficii companiilor.

Natalia MUNTEANU

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

22 дн. 11 час.

197

Реклама в ВС