Solicitările formulate de BCE către UniCredit, a doua mare bancă europeană care încă este prezentă în Rusia, vor fi similare cu cele adresate grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai importantă bancă europeană prezentă în Rusia, au precizat sursele care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Raiffeisen Bank International a anunţat că se aşteaptă să i se ceară de către BCE să reducă operaţiunile de creditare şi plăţi care implică Rusia într-un interval stabilit de timp. Solicitările BCE care, potrivit băncii austriece, ar urma să fie anunţate „în curând", vor reprezenta o lovitură pentru RBI, care până acum a rezistat presiunilor venite de la organismele internaţionale de reglementare să-şi reducă legăturile cu Moscova.
În cazul UniCredit, sursele citate de Reuters susţin că, după mai multe luni de discuţii, BCE urmează să trimită
băncii italiene un ordin obligatoriu, ceea ce ar însemna o intensificare semnificativă a presiunilor, pentru a-şi reduce afacerile cu Rusia. Acesta ar fi penultimul pas înainte ca BCE să impună penalităţi, precum amenzi.
Un avertisment formal venit de la BCE pentru UniCredit ar oferi băncii italiene o ultimă oportunitate pentru a evita o astfel de procedură de respectare a legii din partea unui organism de supervizare, care ar putea conduce la sancţiuni, a precizat o altă sursă din apropierea acestui dosar.
La doi ani de la debutul invaziei ruseşti din Ucraina, organismele europene de reglementare îşi intensifică presiunile asupra băncilor occidentale, în condiţiile în care conflictul nu dă semne de calmare.