Dnă Olga Ursu, proiectele mari de infrastructură, inclusiv municipală, necesită investiții uriașe, care depășesc posibilitățile actuale ale Republicii Moldova. Cum vedeți asigurarea finanțării pentru astfel de proiecte? Emisiunile de obligațiuni ar fi o soluție în acest sens?
Olga Ursu: Într-adevăr, proiectele mari de infrastructură necesită investiții semnificative. Acest lucru este o provocare majoră pentru Chișinău, având în vedere resursele financiare limitate, mai ales în contextul în care am trecut prin crize majore în ultimii ani – pandemia de COVID-19, gestionarea crizei refugiaților, dar și criza energetică.
Cu toate acestea, Chișinăul a reușit să implementeze peste o mie de proiecte mari și mici, de la modernizarea infrastructurii rutiere, educaționale, sociale, recreative, până la modernizarea rețelelor de transport public și reînnoirea considerabilă a parcului rulant de autobuze și troleibuze. Aceste rezultate demonstrează capacitatea noastră de a mobiliza resurse și de a colabora cu partenerii internaționali.
Suntem într-o perioadă în care colaborările internaționale sunt esențiale. De exemplu, în șase proiecte de importanță majoră în domeniile de infrastructură a drumurilor, managementul deșeurilor, eficiență energetică, apă și canalizare, reabilitarea râului Bîc, am reușit să atragem finanțare de peste 200 milioane de euro, utilizând diverse instrumente financiare internaționale, precum și componente de granturi.
Emisiunile de obligațiuni s-au dovedit a fi o soluție viabilă pentru a sprijini proiectele verzi-albastre, cum ar fi achiziționarea de troleibuze. Totodată, ne bazăm pe accesarea fondurilor europene de pre-aderare, odată ce acestea vor fi disponibile și pe parteneriate public-private. Gestionându-le eficient și sustenabil, această combinație ne oferă flexibilitatea necesară pentru a realiza investiții durabile, chiar și în codiții economice dificile.
Probabil, cea mai mare problemă a Republicii Moldova în plan economic este pierderea forței de muncă. Realitățile arată că, dincolo de salarii, care sunt un factor determinant pentru păstrarea acesteia, mai există și cele ce țin de confort, condițiile de trai, calitatea serviciilor publice etc. În ce privește condițiile de trai, vorbim despre cartiere locative, care ar trebui să fie dotate cu parcări suficiente, cu obiective sociale importante, cum ar fi școlile, grădinițele, magazinele, locurile de agrement etc. În ce măsură, în strategiile de dezvoltare economică și atragere a investițiilor, se ține cont de aceste realități?
Olga Ursu: Este adevărat că migrarea excesivă a forței de muncă reprezintă o provocare majoră pentru dezvoltarea economică a țării. Chișinăul, în acest sens, este ultima speranță a multor persoane din țară, înainte ca aceștia să ia decizia de a pleca peste hotare. Acest fapt îl demonstrează creșterea numărului de copii în instituțiile educaționale din municipiu cu peste 20 de mii în ultimii ani. Locuitorii Chișinăului nu sunt doar în căutarea unui loc de muncă bine plătit, dar și a unui loc în care să poată trăi confortabil. De aceea, investițiile în infrastructura școlilor, grădinițelor, spitalelor, dar și modernizarea parcurilor și a spațiilor publice este esențială pentru a răspunde cerințelor locuitorilor. În același timp, avem proiecte de reabilitare intracartier, unde aducem condiții de trai mai bune, cu mai multe spații verzi, locuri de joacă pentru copii și parcări. Chișinăul trebuie să devină un oraș în care oamenii nu doar să muncească, dar și să se simtă acasă. De aceea, în strategiile noastre de dezvoltare, punem un accent deosebit pe integrarea acestor aspecte în atragerea de noi investiții, iar în zonele noi de dezvoltare, am început să includem proiecte mixte, care îmbină locuințele cu facilități sociale și comerciale.
Până la urmă, o infrastructură dezvoltată este necesară și pentru atragerea investițiilor mari, care să creeze multe locuri de muncă. Cum încercați, în calitate de APL, să aduceți investiții importante în municipiu? Aveți vreun plan în acest sens? Care ar fi domeniile prioritare pentru atragerea investițiilor mari în municipiu?
Olga Ursu: Atragerea de investiții mari în Chișinău este o prioritate pentru noi. De la început, ne-am concentrat pe crearea unui mediu favorabil afacerilor, prin simplificarea procedurilor administrative, prin transparentizarea si previzibilitatea proceselor și abordarea echitabilă față de tot mediul de afaceri. Cum am menționat mai devreme, am atras peste 500 milioane de euro prin diverse instrumente financiare ale UE în domeniile de importanță majoră pentru municipiu. Un instrument mai puțin explorat sunt parteneriatele publice-private în domenii de interes sporit ale investitorilor, cum ar fi tichetarea electronică, amenajarea de parcări cu plată, iluminatul stradal inteligent, soluții de management al deșeurilor și multe altele. În acest sens, Chișinăul a elaborat o hartă investițională care include peste 60 de profiluri investiționale cu o descriere detaliată a acestora. Suntem în proces de dezvoltare a unui Parc Industrial în municipiul Chișinău, unde investitorii vor beneficia de toată infrastructura necesară dezvoltării afacerilor, dar și de anumite stimulente fiscale. De asemenea, investim foarte mult în tineri, dorim să atragem investiții în industriile high-tech, în inovații, creativitate, domeniul educațional, prin crearea unor incubatoare de afaceri și prin suport oferit startup-urilor.
O sursă importantă pentru dezvoltarea unui oraș este turismul. În unul din interviurile noastre, un om de afaceri din HoReCa a spus că, pentru ca acest domeniu să se dezvolte dinamic, trebuie să existe niște atracții turistice deosebite, cum ar fi, spre exemplu, turnul Eiffel în Paris, porțile Brandenburg în Berlin sau palatul Buckingam în Londra. Chișinăul nu are așa ceva acum, însă, cu siguranță, mizați pe unii factori importanți atunci când vorbiți despre atragerea vizitatorilor și dezvoltarea turismului. Care ar fi aceștia?
Olga Ursu: Chișinăul are potențialul de a deveni o destinație atractivă, un hub cultural al regiunii, fapt demonstrat de ultimele evenimente culturale de amploare, care au adunat sute de mii de oameni din țară și din întreaga lume. Chișinăul trece în prezent printr-o transformare rapidă și o dezvoltare semnificativă în sectorul turismului. De la lansarea platformei municipale de turism, visit.chisinau.md, în 2021, care atrage lunar mii de vizitatori din întreaga lume, până la implementarea unor proiecte inovatoare precum „Troleibuzul Turistic” și „Harta Turistică AR 3D”, Chișinăul își consolidează treptat poziția ca destinație de top pentru turiștii din întreaga lume. Unul dintre obiectivele noastre principale este transformarea Chișinăului într-o destinație turistică modernă, sustenabilă și diversă, care să atragă nu doar persoanele interesate de istorie, cultură, gastronomie, ci și pe cei din sectorul MICE (întâlniri, incentive, conferințe, expoziții), precum și pe iubitorii de mâncăruri fine și vinuri de calitate. În plus, orașul nostru este pregătit să îmbrățișeze viitorul turismului prin digitalizare, promovarea ecoturismului și crearea unor experiențe unice pentru toți vizitatorii.