Actualitate

Comercianții cer liberalizarea pieței de carburanți. Ministrul Parlicov spune că încă nu e timpul

Reprezentanții mai multor rețele de benzinării solicită anularea plafonării prețurilor la produsele petroliere de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Ministrul Energiei Victor Parlicov spune că, deocamdată, statul nu-și permite liberalizarea pieței.

Agenții economici au pus în discuție acest subiect în cadrul unei ședințe a Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, dedicate stimulării și menținerii investițiilor private.

„Agenții economici susțin că, de când se aplică actuala Metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere principale (motorina şi benzina), situația pe piață s-a complicat, iar mai multe companii au închis benzinăriile, invocând că plafonul de preț calculat și stabilit de ANRE la benzină și motorină nu le acoperă costurile”, a comunicat Consiliul Economic.

În același timp, criza energetică și războiul din Ucraina au condus la scumpirea resurselor energetice, au mărit costurile de întreținere și exploatare a benzinăriilor.

La rândul său, ministrul Energiei Victor Parlicov a menționat că este adeptul unei piețe petroliere libere, însă, pe timp de criză, plafonarea prețurilor la produsele petroliere s-a dovedit a fi o metodă eficientă. El spune că, în prezent, statul nu-și permite anularea plafonării. Potrivit lui Parlicov, unele organe de control nu au încă suficientă capacitate instituțională pentru a asigura un control corespunzător pe această piaţă şi nu pot depista dacă operatorii nu stabilesc prețurile coordonat.

Mecanismul actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere funcționează de la începutul lunii septembrie 2021.

Ce cautam?