Actualitate

Facilități acordate angajaților: taxăm sau nu taxăm?

Într-o lume care se dezvoltă și se internaționalizează într-un ritm tot mai alert pe fonul digitalizării, o forță de muncă motivată și angajată este crucială pentru performanțe înalte, pentru creșterea productivității și, în cele din urmă, pentru succesul afacerii. Unul din cele mai eficiente instrumente pentru stimularea motivației și angajamentului este utilizarea facilităților (stimulentelor).

Acestea contribuie, de asemenea, la creșterea loialității angajaților, a bunăstării lor, a stării lor de bine și, consecvent, la îmbunătățirea culturii organizaționale și competitivității companiei. Totuși, doar 20% din angajatorii din America de Nord, conform unui studiu realizat de Willis Towers Watson, cred că adaosurile pe bază de merit sunt eficiente pentru a conduce la performanță ridicată.

Subiectul este unul de interes inclusiv pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, fiind discutat intens de către specialiști. Cea mai recentă discuție cu tentă fiscală a avut loc în cadrul conferinței TAXCON`24. Există cinci grupuri mari de facilități acordate angajaților: programe de recunoaștere (gen „Angajatul lunii”, „Cel mai bun vânzător”), facilități pentru formare și dezvoltare, programe de sănătate și bunăstare (wellness), aranjamente flexibile de lucru și bonusuri bazate pe performanță (financiare sau prin intermediul unor programe gen Stock Option Plan). Totuși, nu toate facilitățile acordate angajaților sunt considerate neimpozabile pentru angajator.

Angajatorul poate acorda orice facilitate, pe care o consideră necesară, dar unele din acestea ar putea să nască obligații fiscale pentru el sau pentru angajații care beneficiază de ele. Se urmărește diminuarea efectului transformării salariului asupra căruia se aplică toate impozitele și plățile salariale într-o formă de recompensă cu regim de aplicare a plăților mai lejer. În Republica Moldova, spectrul facilităților fiscale neimpozabile (permise la deducere) este unul destul de larg, acoperind, practic, toate cele cinci grupuri, cele mai multe și importante facilități făcând parte din Politica fiscală și vamală pentru 2024, aprobată în 2023. Într-un mod stabilit de Guvern, se permite deducerea cheltuielilor legate de transportul, hrana și studiile profesionale ale angajatului, pentru acordarea tichetelor de masă, cadourilor în natură, inclusiv vouchere, oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia zilelor de sărbătoare și a zilelor de naștere ale salariaților; cheltuieli pentru activitățile aferente consolidării culturii corporative și a spiritului de echipă; pentru abonamente sportive; contractarea serviciilor medicale; asigurarea facultativă de asistență medicală; compensarea costurilor pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani și altele.

Odată cu implementarea soluțiilor de digitalizare și AI pe larg, costurile aferente facilităților acordate vor fi din ce în ce mai bine cristalizate și personalizate, ceea ce va putea să ofere și o legătură „investiție-rezultat” mai palpabilă și mai semnificativă, inclusiv prin utilizarea unor platforme și baze de date ce ar permite designul beneficiilor și să îmbunătățească experiența angajaților. Chiar dacă reprezintă, aparent, costuri pentru companie, facilitățile acordate angajaților urmează să fie privite ca o investiție în sporirea productivității companiei, în capacitatea acesteia de a atrage și menține angajați cu performanțe și niveluri ridicate de angajament, de a genera mai multe profituri și, implicit, de a achita mai multe taxe la buget. Anume aceasta ar trebui să fie înțelegerea celor care fac politici financiare corporative la nivel de companie sau politici fiscale la nivel de stat.

Veronica SIREȚEANU, director adjunct al AmCham Moldova, ex-ministru al Finanțelor

Chiar dacă reprezintă, aparent, costuri pentru companie, facilitățile acordate angajaților urmează să fie privite ca o investiție în sporirea productivității companiei, în capacitatea acesteia de a atrage și menține angajați cu performanțe și niveluri ridicate de angajament, de a genera mai multe profituri și, implicit, de a achita mai multe taxe la buget.

Ce cautam?