Modificările propuse de Ministerul Energiei și aprobate de aleșii poporului includ obligația de a depune garanții financiare la momentul solicitării unui aviz de racordare. Valoarea garanției pentru centralele electrice cu o capacitate mai mare de 200 kW urmează a fi stabilită de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
„Prin introducerea garanțiilor financiare, ne dorim să responsabilizăm titularii avizelor de racordare și să sprijinim doar investitorii serioși, care dispun de resursele necesare. Această măsură va debloca capacitatea rețelei, permițând implementarea rapidă a proiectelor de energie verde, în beneficiul întregii economii naționale”, a declarat Carolina Novac, secretar de stat al Ministerului Energiei.
Titularii avizelor de racordare a centralelor electrice cu capacitatea mai mare de 200 kW, obținute până la intrarea în vigoare a legii, precum și titularii avizelor, a căror termen de valabilitate a fost prelungit până la data intrării în vigoare a legii, au dreptul de a renunța benevol la avizul de racordare până la 30 iunie 2025. În prezent, operatorul sistemului de transport Moldelectrica eliberează avize pentru circa 1500 MW de capacități noi, în principal surse regenerabile de energie. Însă mai puțin de 10% din aceste avize de racordare sunt puse în exploatare anual.
ÎCS Premier Energy Distribution emite avize de racordare cu o putere sumară de 329 MW, iar operatorul sistemului de distribuție SA „Rețelele Electrice de Distribuție Nord" – avize aferente 96,4 MW.