Actualitate

Moldova își mărește importurile de ulei de palmier

Importul de ulei de palmier în Republica Moldova în perioada 2022 - începutul anului 2025 prezintă o tendință de creștere și a depășit anul trecut 2,5 milioane de litri.

Despre acest lucru a anunțat directorul executiv al Asociației Agrocereale, Iurie Rișa, scrie mybusiness.md.

Analiza sa relevă fluctuații semnificative ale volumelor și valorii financiare ale importului de ulei de palmier. Astfel, în 2022 a fost atins cel mai înalt nivel al importului (peste 857 mii litri), urmat de o scădere semnificativă în 2023 și o ușoară revenire în 2024. Totodată, se remarcă o creștere a ponderii uleiului de palmier procesat (mai calitativ, spre deosebire de cel brut), care a crescut de la 7,3% din totalul importurilor în 2022 la 18,8% în 2024.

Deși pe piața moldovenească nu există un sezon clar definit pentru importul de ulei de palmier, volumul livrărilor variază iarna și primăvara, fiind influențat în mare măsură de strategiile comerciale ale celor 21 de companii importatoare, precum și de volatilitatea pieței internaționale. Principalele țări furnizoare sunt Ucraina, Turcia și Malaezia, iar volumele și costurile livrărilor se schimbă anual.

Cele 21 de companii au importat în total 2.404.400 litri de ulei de palmier în Moldova. Principalii importatori de ulei de palmier fără modificare chimică au fost producătorul de produse de patiserie Puratos-Mold SRL (22,1% din volumul total al importurilor la această categorie) cu o cotă de piață de 25%, Alodis-Trade SRL (21,4%) și Columbus SRL (19,3%). Principalii importatori de ulei de palmier procesat au fost Irida SRL (30,5%), Mol CacMoldova SRL (28,3%) și Cazantip SRL (12,0%).

Toate acestea se desfășoară pe fundalul opririi activității celui mai mare producător de ulei de floarea-soarelui din Moldova – AO Floarea Soarelui – și a creșterii semnificative a importurilor acestui tip de ulei din Ucraina.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?