Un acord de tranzit privind livrarea de gaze ruseşti în Europa via Ucraina, care a permis anul trecut livrarea unei cantităţi de 15 miliarde de metri cubi din consumul total de gaze al UE, de 295 miliarde de metri cubi, urmează să expire la finele anului. Ucraina a anunţat că nu va prelungi acest acord.
În plus, există unele îngrijorări că livrările de gaze ruseşti ar putea să fie oprite prematur, în contextul luptelor din regiunea Kursk din Rusia, unde este amplasat şi punctul Sudzha în care gazele ruseşti intră în Ucraina. „Unul din factorii principali vizează acest tranzit pentru Ucraina, deoarece chiar dacă depozitele sunt pline, nu sunt sigur că suntem pe deplin acoperiţi dacă acest tranzit va fi întrerupt”, a spus Patrick Pouyanne într-un interviu pentru Reuters, cu ocazia unei conferinţe pe energie organizată în Norvegia.
Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa era ultima dată la 91,2%, fiind atinsă, cu două luni mai devreme, ţinta fixată pentru data de 1 noiembrie, arată datele furnizate de Gas Infrastructure Europe. Piaţa de gaze din Europa va continua să fie expusă la volatilitate, deoarece nu există prea multă ofertă nouă care să fie adăugată, a mai spus Pouyanne, menţionând în special întârzierile apărute la o serie de noi proiecte de gaze naturale lichefiate, precum Golden Pass din SUA. „Deci, suntem, în continuare, într-o fază în care nu avem o marjă prea mare cu privire la furnizarea de energie", a adăugat Pouyanne.
Este posibil ca această situaţie să persiste până în 2027, a mai spus directorul general de la TotalEnergies.