Actualitate

În timpul sărbătorilor, un miliard de lei se pierde în alimente

Risipa alimentară rămâne o problemă serioasă în Moldova, iar în perioada sărbătorilor de iarnă situația se agravează semnificativ, atrage atenția expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, cumpărăturile exagerate și gătitul „pentru rezervă” duc la pierderi financiare considerabile.

O familie va cheltui în 2025 aproximativ 7.000 de lei pentru masa de sărbători – între 40 și 60% din salariul mediu lunar. În plus, „maratonul sărbătorilor” durează 21 de zile – dublu față de media europeană – ceea ce pune o presiune suplimentară pe bugetul familiilor.

În această perioadă, consumul de alimente crește cu peste 30%, iar familiile gătesc aproape de două ori mai mult decât le trebuie. Totodată, aproape trei din zece cetățeni nu au acces la un coș minim de produse alimentare.

În fiecare an, cantitatea totală de alimente irosite în țară ajunge la 180.000 de tone – echivalentul unui tren de aproximativ 40 km. Din acest total, 45% provin din gospodării, 20% din producție, 21% din procesare și 14% din comerț.

Valoarea produselor aruncate în 2024 a fost de 18,2 miliarde de lei, iar pentru 2026 se estimează că va ajunge la 21,3 miliarde de lei. Doar alimentele irosite de populație în perioada sărbătorilor valorează aproape un miliard de lei.
„Nu trebuie să renunțăm la tradiții, dar nici să gătim de două ori mai mult decât putem consuma nu are sens”, subliniază Veaceslav Ioniță.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?