Actualitate

Aproape 3300 de moldoveni care trăiesc în străinătate primesc pensii grație acordurilor de securitate socială

Aproape 3300 de cetățeni ai Republicii Moldova, care trăiesc în prezent în afaceri externe, beneficiază de pensii în temeiul acordurilor internaționale de securitate socială semnate de Republica Moldova cu alte state.

Potrivit datelor oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), până la 1 ianuarie 2025, cei mai mulți beneficiari de pensii în cadrul acordurilor de securitate socială sunt cetățenii din Germania – 1054 persoane, România – 551, Bulgaria – 168, Belarus – 127, Cehia – 134 și Lituania – 90.

Șefa Direcției Generale de Relații Internaționale din cadrul CNAS, Iulia Saenco, a declarat pentru agenția moldpres.md că cetățenii pot beneficia de pensii de vârstă, pensii pentru dizabilitate, pensii și indemnizații pentru accidente de muncă sau boli profesionale, precum și pensii pentru pierderea în întreținere sau alte ajutoare prevăzute în acordurile respective.

"Cetățenii care au lucrat legal pe teritoriul unui stat cu care Republica Moldova a semnat un Acord de securitate socială pot solicita pensii conform legislației statului de rezidență sau pe baza normelor legale ale Republicii Moldova. Plata pensiei se efectuează lunar sau trimestrial, în funcție de prevederile acordului, pe teritoriul statului în care cetățeanul se află în prezent", a spus Iulia Saenco.

Ea a subliniat că aceste acorduri creează o bază solidă de garantii sociale pentru persoanele care lucrează sau au lucrat legal într-unul dintre cele două state. Ajutoarele sociale se acordă pe principiul proporționalității, iar autoritatea competentă a fiecărui stat calculează și plătește beneficiile proporțional cu stagiul de cotizare acumulat pe teritoriul său. În plus, dacă persoana asigurată nu a acumulat stagiul minim de cotizare (de exemplu, pentru Republica Moldova este de 15 ani), se poate aplica procedura de totalizare a stagiului de cotizare pentru a deschide dreptul la pensie, a mai adăugat Iulia Saenco.

În prezent, Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 19 state, dintre care 18 sunt în vigoare și aplicabile. Acestea sunt acordurile semnate cu România, Bulgaria, Portugalia, Marele Ducat de Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Grecia, Spania și Letonia.

Pe 10 martie a acestui an, a fost semnat un acord între guvernul Republicii Moldova și guvernul Franței în domeniul securității sociale, iar în prezent se poartă negocieri pentru acorduri cu Canada, Elveția, Ucraina și Slovacia. În luna mai este planificat primul tur de negocieri pentru un Acord de securitate socială cu Albania, iar în curând vor începe negocierile cu Slovenia și Croația.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?