CREDEM ÎN STARTUP-URI!
Circa 40 milioane de dolari constituie veniturile generate de startup-urile moldovenești în anul 2024. Există mulți entuziaști care vin cu idei interesante. Până acum, 250 de idei au fost transformate în practică, au atras finanțări și au crescut în afaceri, care scot produse pe piață. 80% dintre acestea sunt fondate în țară, iar celelalte 20% – peste hotare, de către cetățenii din diasporă. Doina Nistor, viceprim-ministru, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, califică aceste cifre drept foarte îmbucurătoare. Ea a transmis un mesaj clar de susținere pentru sectorul de tehnologii informaționale (TIC). „În centrul strategiei de creștere economică a țării este inovația, crearea de produse cu valoare adăugată și, poate cel mai important, investiția în tânăra generație”, a spus oficialul.
17% DIN CELE 236 DE STARTUP-URI MONITORIZATE AU PRINTRE COFONDATORI FEMEI, IAR 5% SUNT FONDATE DOAR DE FEMEI
În același timp, ea a exprimat angajamentul executivului de a transforma țara, în colaborare strânsă cu organizații precum Startup Moldova, într-un hub antreprenorial regional. Eforturile conjugate încep deja să dea roade concrete, iar startup-urile locale demonstrează un potențial remarcabil, susținut de mii de tineri talentați și de parteneriate internaționale solide. Un indicator elocvent al acestui progres este creșterea semnificativă a investițiilor în sectorul startup-urilor, care a atins cifra de 44 milioane de dolari în cursul anului 2024.
EUROPA E CU NOI
Potrivit lui Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, parteneriatul dintre UE și țara noastră în vederea stimulării inovației în domeniul TIC este de importanță strategică. Diplomatul a vorbit despre transformarea digitală rezilientă în Moldova și în țările Parteneriatului Estic drept factor esențial pentru asigurarea convergenței economice cu UE. Statutul de țară candidat aduce noi oportunități prin alinierea acquis-ului comunitar, facilitând cooperarea cu afacerile și ecosistemul de inovare din UE. Mai mult decât atât, trebuie valorificate la maxim programele europene orientate spre dezvoltarea durabilă pe dimensiunea TIC la care participă și Republica Moldova, inclusiv Digital Europe, Horizon Europe și Single Market Programme. Ambasadorul și-a exprimat entuziasmul față de înființarea Hub-ului European de Inovare Digitală și a apreciat inițiativele Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) de sprijinire a ecosistemului local.
1000 de locuri DE MUNCĂ OFERITE DE STURTUP-URILE MOLDOVENEȘTI
La rândul său, Eva Fried, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a remarcat energia inovativă și creativă prezentă la summit, care este esențială pentru viitorul Moldovei și al Europei. Ea a povestit cum, în cei patru ani de când se află în Republica Moldova, a observat idei remarcabile prinzând contur, oameni talentați construind companii, creând locuri de muncă și rezolvând probleme reale cu pasiune și ambiție. A menționat cu entuziasm participarea companiilor moldovenești la TechStep Sweden, un program de pregătire pentru piața suedeză, unde au avut un impact impresionant, stabilind conexiuni și parteneriate. Simone Giger și Stefano Signore, reprezentanți ai Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova, au transmis un mesaj de susținere fermă pentru ecosistemul antreprenorial moldovenesc. Ei au subliniat că Elveția este mândră să fie alături de țara noastră pe acest drum, sprijinind prin intermediul organizației Helvetas și proiectului Optim, ce susține antreprenoriatul și inovația în rolul lor de forțe puternice pentru o dezvoltare incluzivă și durabilă. Startup-urile nu sunt doar actori economici, dar și catalizatori ai evoluției social economice.
CIFRELE VORBESC DE LA SINE
În altă ordine de idei, Olga Melniciuc, CEO Startup Moldova, a oferit o analiză detaliată a ecosistemului local de startup-uri, subliniind calitatea esențială a unui startup de companie cu creștere rapidă. Ecosistemul numără aproximativ 230 de fondatori, cu o reprezentare feminină de 17% în calitate de cofondatoare și 5% startup-uri fondate exclusiv de femei. În 2024, startup-urile moldovenești au generat venituri de peste 40 milioane de dolari și au creat aproximativ o mie de locuri de muncă. Finanțările au avut o evoluție pozitivă, cu aproape opt milioane de dolari atrași, dublu față de anul precedent, ceea ce denotă sporirea interesului din partea investitorilor.
Ea a menționat că succesul startup-urilor are la bază trei piloni esențiali: talentul, capitalul și piața. Moldova dispune de un număr semnificativ de studenți în domeniul IT și un număr mare de angajați în sectorul TIC, de două sau mai multe limbi și foarte rezilienți. Sunt depuse eforturi pentru a atrage și talente din exterior prin oferirea facilităților de ședere în țară și alte inițiative legislative favorabile. În ce privește atragerea capitalului, pentru a stimula procesul,
Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) oferă până la 50 mii de dolari pentru un startup. Există mecanisme de cofinanțare guvernamentală și prin intermediul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, care oferă sume de până la 290 mii de dolari. La fel, există planuri pentru crearea unui fond local, menit să stimuleze investițiile în startup-uri.
7,9 mil. de dolari CONSTITUIE VOLUMUL FONDURILOR ATRASE TOP 30 STURTUP-URI MOLDOVENEȘTI ÎN 2024, ÎN ULTIMII 5 ANI – CIRCA 44,5 MILIOANE DE DOLARI
Managera a menționat prezența investitorilor regionali și internaționali la summit, ca fiind o oportunitate valoroasă pentru startup-urile locale. În ce privește piața locală, deși este mică, aceasta servește drept platformă de lansare eficientă spre piețe mai mari pentru fondatorii locali care au adesea viziune și orientare regională sau globală de la bun început. Olga Melniciuc a subliniat rolul crucial al startup-urilor drept catalizatori ai inovației, creatori de locuri de muncă și ambasadori ai Moldovei pe scena globală. Ea a lansat un apel către participanți să se implice activ în ecosistem, să cunoască startup-urile, să le susțină și să învețe de la ele.
Olga MELNICIUC, CEO Startup Moldova
„Republica Moldova reprezintă locul ideal pentru testarea diferitelor produse IT la scară mică pe modelul de sandbox, fapt ce facilitează ieșirea pe piețele mari”.