Actualitate

Potențialul puțin valorificat al antreprenoriatului feminin din Republica Moldova

Women Impact

Impactul femeilor asupra vieții social-economice a Republicii Moldova este în ascensiune în ultimii ani, deși mai are mult loc de creștere. Tot mai multe femei se afirmă în diverse sfere, de la politică la business, punându-și amprenta asupra prezentului și influențând viitorul. Un rol aparte îl ocupă femeile antreprenoare, care au deschis și dezvoltă afaceri de succes, oferă locuri de muncă și contribuie considerabil la Bugetul Public Național.

O CĂLĂTORIE FASCINANTĂ

Potrivit rezultatelor preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor din 2024, din cele 2,4 milioane de persoane, care reprezintă numărul populației cu reședință obișnuită din Republica Moldova, femeile constituie 52,9%. În linii generale, la 100 de femei revin 87 de bărbați. În zonele urbane, diferența este și mai accentuată, revenind 83 de bărbați la 100 de femei, la sate, aceasta fiind mai echilibrată – de 91 la 100. Raportul diferă și în funcție de grupa de vârstă, diferența fiind mai pronunțată în cazul populației cu vârsta cuprinsă între 35-64 de ani, unde la 100 femei, revin 89 de bărbați și la grupa de peste 65 ani, unde avem doar 61 de bărbați la 100 de femei.

Această discrepanță se explică prin speranța de viață, care în anul 2023, a constituit 76,4 de ani pentru femei și de 67,5 ani în cazul bărbaților. Astfel, femeile trăiesc, în medie, cu 8,9 ani mai mult decât bărbații.

Pe de altă parte, la vârstele tinere, predomină persoanele de sex masculin. Astfel, în grupul de vârstă 0-14 ani, raportul este de 106 băieți la 100 de fete.

FEMEILE SUNT MAI INSTRUITE…

Potrivit datelor Anchetei Forței de Muncă, femeile în vârstă de 25-64 de ani au un nivel de instruire mai înalt față de cel al bărbaților de aceeași vârstă. În anul 2023, 26,2% din ele au atins nivelul superior de învățământ (studii universitare și postuniversitare) față de 19% în cazul bărbaților. Și tendința se păstrează, or în anul curent de studii, 58,5% din totalul studenților sunt femei. În cazul studiilor universitare, fetele se orientează cu predilecție spre științe ale educației, științe sociale și comportamentale, servicii publice, tehnologii de fabricare și prelucrare, filologie și arte. Pe de altă parte, bărbații optează preponderent pentru inginerie, tehnologii ale informației și comunicațiilor și sport. Totuși, fetele predomină printre studenții celor mai solicitate facultăți.

cu 2071,5 lei este mai mic salariul mediu al unei femei decât cel al unui bărbat

Ele reprezintă 61% dintre studenții facultăților din domeniul economic și 54,3% dintre studenții facultăților de drept. Cu toate că sunt mai multe și mai bine instruite, ponderea femeilor în populația ocupată de 15 ani și peste este cu 0,2% mai mică față de cea a bărbaților. În anul 2023, în rândul femeilor, a fost înregistrată o rată de ocupare de 39,7% în comparație cu 47,1% la bărbați. Acest lucru se explică prin mai mulți factori, dar cel mai important este rolul educativ al femeilor în familie, care se retrag temporar din activitățile profesionale pentru a-și crește și educa copiii.

Două din trei întreprinderi din țară sunt conduse de bărbați și doar întreprinderile din domeniul învățământului sunt preponderent conduse de femei.

…DAR PLĂTITE MAI PROST

În plan profesional, femeile se regăsesc mai puțin în sectorul agricol, unde dețin o pondere de doar 39,1%, în informații și comunicații – 38,7% și în tranzacții imobiliare – 38,6%. Pe de altă parte, ele predomină în învățământ cu o pondere covârșitoare de 80,5%, sănătate și asistență socială – 80,2%, intermedieri financiare și asigurări – 68,8%, cazare și alimentație publică – 65,2%, comerț – 54,4%. În ce privește veniturile, în anul 2023, femeile au câștigat, în medie, cu 15,6% mai puțin decât bărbații. Exprimată în valoare absolută, discrepanța salarială pe sexe a constituit, în medie, circa 2071,5 de lei. Astfel, câștigul salarial mediu lunar brut al femeilor, în anul 2023, a constituit 11 237,2 de lei, pe când cel al bărbaților era de 13 308,7 de lei. De altfel, Republica Moldova nu stă cel mai prost la acest capitol. În UE, femeile câștigă, în medie, cu 12% mai puțin decât bărbații. Doar în Luxemburg, ele au venituri puțin mai mari (+0,9%) decât bărbații. În România, diferența este de 3,8% în favoarea bărbaților, iar în Letonia, acest decalaj ajunge până la 19%. Cele mai mari diferențe dintre câștigurile salariale ale femeilor și bărbaților sunt în domeniul informațiilor și comunicațiilor și în cel al activităților financiare.

STĂM MAI BINE DECÂT MEDIA GLOBALĂ ÎN CE PRIVEȘTE FEMEILE CU FUNCȚII DE RĂSPUNDERE

Potrivit BNS, proporția bărbaților conducători de toate nivelurile este mai mare decât cea a femeilor. În anul 2023, din totalul conducătorilor de toate nivelurile, doar 43,6% au fost femei. Femeile continuă să fie subreprezentate în funcțiile de luare a deciziilor. Astfel, la sfârșitul anului 2024, din 101 deputați în parlamentul Republicii Moldova, 41 erau femei. Situația este însă mai bună decât la nivel european, unde ponderea este de 31,8% și față de nivelul mondial, unde aceasta este de doar 27,2%.

Este de remarcat că ponderea femeilor în numărul total al judecătorilor din Republica Moldova constituia, la începutul anului curent, 52%.

52,9 % reprezintă ponderea femeilor în numărul total al populației

O TREIME DIN ÎNTREPRINDERI SUNT CONDUSE DE FEMEI

Două din trei întreprinderi din țară sunt conduse de bărbați și doar întreprinderile din domeniul învățământului sunt preponderent conduse de femei. Conform datelor privind demografia întreprinderilor, pe parcursul anilor 2016-2022, conducătorii întreprinderilor active erau preponderent bărbați, ponderea acestora fiind, în medie, de 66,2%. În anul 2022, cea mai mare pondere a femeilor conducătoare de întreprinderi a fost înregistrată în domeniul învățământului și a constituit 62,6% din total. De cealaltă parte, cea mai mică pondere a întreprinderilor conduse de femei a fost înregistrată în domeniul industriei extractive – 13,6%.

De altfel, cea mai mare pondere a femeilor în funcții de conducere se atestă în cazul întreprinderilor micro – aproape 42% din total. Obiectivul asigurării parității de gen în general și în business în particular are la bază, în primul rând, rațiuni economice. Egalitatea de gen generează eficiență sporită. Potrivit estimărilor UNWomen, eliminarea disparităților pe criterii de gen ar putea crește productivitatea cu 40%.

Potrivit lui Andrian Iastremschi, președinte al Bursei de Valori a Moldovei, egalitatea de gen nu este doar ca un ideal moral, ci și un factor-cheie pentru dezvoltarea economică și progresul social. „Studiile arată că majoritatea companiilor care au mai multe femei în pozițiile de conducere sunt mai performante și mai stabile. Țările care promovează egalitatea de gen au economii mult mai puternice și o creștere mai rapidă”, a adăugat președintele Bursei.

La sfârșitul anului 2024, din 101 deputaţi în parlamentul Republicii Moldova, 41 erau femei. Situația este însă mai bună decât la nivel european, unde ponderea este de 31,8% și față de nivelul mondial, unde aceasta este de doar 27,2%.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?