În urmă cu doar trei luni, același grup de economiști, care acoperă aproape 50 de economii, estimau că economia mondială va înregistra un ritm puternic de creștere. Însă încercarea lui Trump de a modifica schimburile comerciale mondiale prin impunerea de tarife la toate importurile în SUA a provocat unde de șoc pe piețele financiare, a afectat încrederea investitorilor în activele americane, inclusiv în dolarul american. Chiar dacă
Trump a suspendat, pentru 90 de zile, cele mai mari tarife impuse aproape tuturor partenerilor comerciali, rămâne în vigoare o taxă de 10% la toate importurile în SUA, precum și tarife de 145% în cazul produselor din China, cel mai mare partener comercial al SUA. „Este destul de greu pentru firme să se gândească acum despre cum va fi luna iulie, dacă nu știu care sunt tarifele. Cum ar fi să încerci să îți faci planuri pentru următorul an? Cine știe cum vor arăta lucrurile peste cinci ani?”, spune James Rossiter, director de analiză la TD Securities.
Confruntate cu incertitudini crescute și tarife mari la bunuri, multe companii cu activități globale fie și-au retras, fie și-au revizuit prognozele de venituri. Demonstrând o unanimitate neobișnuită, niciunul din cei peste 300 de economiști intervievați de Reuters în perioada 1-28 aprilie nu a spus că tarifele ar putea avea un impact pozitiv asupra încrederii în economie. 92% dintre ei au spus că impactul va fi unul negativ și doar 8% au spus că impactul va fi unul neutru, în principal din India și economiile emergente.